Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Tonsvis af agurker smides stadig ud

Agurkekompensation ikke tilstrækkelig

De spanske landmænd ved endnu ikke, hvor meget den panik over de spanske agurker, som de nordtyske myndigheder skabte, kommer til at koste dem. Selv belgierne, der ikke er nær så hårdt ramte som spanierne, taler om flere hundrede millioner euro.
EU har dog besluttet, at Unionen kun vil give 150 millioner euro (ekstra) i støtte, som skal fordeles på samtlige berørte lande.
”Det er det bedste, vi kan gøre,” sagde landbrugskommissær Dacian Ciolos i går til vrede landbrugsministre. Det blev samtidig understreget, at EU på ingen måde vil kompensere Spaniens totale tab, der i øjeblikket anslås til at være 200 millioner euro om ugen.
Den spanske miljø- og landbrugsminister Rosa Aguilar mener ikke, det er godt nok og har endnu engang bedt om fuld kompensation.
Priserne på grønsager i supermarkederne er lige nu mellem 40 og 80 procent lavere end før starten på E. coliudbruddet.


Aznar: Regionerne ikke gode for Spaniens økonomi.

Catalonien – det økonomiske sorte får

Krigen omkring regionernes økonomier fortsætter. Sidst lød det fra PP, der snart overtager regeringsmagten i Castilien og La Mancha, at denne region havde en samlet gæld på syv milliarder euro og ikke ville kunne betale 70.000 offentlige ansattes lønninger næste måned.
Nu er det dog Catalonien, som giver størst anledning til bekymring. El País skriver, at regionens skrantende økonomi truer med at vælte regeringens planer om reduktion af underskuddet på statsbudgettet i indeværende år til seks procent.
Mens Castilien La Manchas gæld i henhold til Banco de Españas tal udgør fem procent af regionernes samlede gæld, repræsenterer Cataloniens, Valencias og Madrids samlede gæld 54 procent. Lægger man Andalusien til de tre sidstnævnte, er der tale om ca. 65 procent.
Den internationale finansvagthund Moody’s har advaret om, at specielt Cataloniens manglende opfyldelse af sit mål for 2011 kan gøre staten insolvent. Underskuddet på den nordlige regions budget er nu sat til minus 2,66 procent af bruttonationalproduktet.
Moody’s påpeger, som f.eks. også europakommissær for konkurrence, spanske Joaquín Almunia gjorde sidste uge, at centralregeringen ikke har de fornødne værktøjer til at gennemtrumfe økonomisk bæredygtighed i regionerne.
Tidligere statsminister José María Aznar er nok stadig den, der bedst har skildret problemet ved at sige, at systemet med 17 autonome regioner er en rigtig dårlig idé.

Det mener EU

Da Europakommissionen i går belyste de 27 medlemslandes økonomi, var den spanske situation igen øverst på dagsordenen.
Regeringen er nu igen blevet bedt om bedre at kontrollere regionernes økonomi for at sikre, at staten når sit mål. Ellers må regeringen berede sig på at indføre endnu flere nedskæringer i de offentlige udgifter. Derudover lyder anbefalingen at lade bl.a. IVA’en stige.
EU er naturligvis bekymret for, at Spanien skal havne i samme situation som Grækenland og Portugal, hvilket ville få uoverskuelige konsekvenser.


Demonstrationen på Puerta del Sol opgives

Bevægelsen 15M, der siden den 15. maj har holdt pladsen Puerta del Sol i Madrid som gidsel i protest mod et ikke-demokratisk Spanien, vedtog i går aftes efter fire timers forhandlinger at forlade pladsen på søndag den 12. juni. Trods beslutningen vil 15M fortsat støtte de mange mennesker, der ønsker at fortsætte demonstrationen på egen hånd. Der er tale nemlig tale om et betydeligt antal personer, og derfor vil det i aften på et møde blive fastlagt, hvordan demonstrationen kan fortsætte på Puerta del Sol uden deltagelse fra 15M og uden at det går yderligere ud over de mange butikker og virksomheder på pladsen. Der foreligger tre forslag til, hvordan protesten kan fortsætte. Enten forbliver demonstranterne på pladsen. Et andet forslag er, at der den 15. hver måned arrangeres en demonstration på Puerta del Sol, og en sidste mulighed er, at demonstrationen flytter fra plads til plads i Madrid med et maksimalt ophold på en uge hvert sted for ikke at lade det gå ud over de forretningsdrivende. Hvordan de individuelle demonstranter vælger at fortsætte deres protest, vil som sagt blive besluttet på en forsamling, der afholdes i aften.

Vejarbejdet på Ctra. de Mijas genoptages

Vejarbejdet på Ctra. de Mijas, vejen mellem Fuengirola og Mijas, der har stået stille i over en måned, bliver sandsynligvis genoptaget denne uge, skriver Diario Sur. Det er byrådsmedlem med ansvar for byplanlægning i Fuengirola, Ana Mula, der har meddelt, at de to kommuner, Fuengirola og Mijas, som deler området, er blevet enige med det nye, ansvarlige konstruktionsfirma, Probisa, om at genoptage arbejdet.
Der kan dog gå op til fem måneder, før det igen bliver muligt at tage den direkte vej mellem de to byer.

Klostre i Málaga mangler nonner

Nonneklostre lukker i Málaga. Senest har de sidste syv nonner i klostret ved Monte Calvario måttet dreje nøglen om, for derefter at flytte til et kloster i Granada. Det er det tredje kloster i byen, som er lukket de seneste år. Udover Monte Calvario, som var et kapucinerkloster, er også et dominikaner- og et cistercienserkloster lukket.
Kapucinerordenen har ellers været i Málaga siden 1698, hvor det første kloster lå på Calle Ancha de la Merced (nuværende Madre de Díos), men manglen på kald til det religiøse liv er tiltagende, og selvom nonner fra udlandet er kommet til klostrene i Málaga, bl.a. Mexico og den Dominikanske Republik, har det ikke været nok til at holde de tre klostre i gang.

Paven og Papa Boys besøger Madrid

Pave Benedikt XVI besøger i august Madrid for at deltage i en konference for ungdommen. Sammenkomsten hedder Jornada Mundial de la Juventud (JMJ). Omkring to millioner unge, som selv det konservativt korrekte dagblad El Mundo har kaldt ’Papa Boys’, forventes at deltage.
Avisen skriver desuden, at pavens besøg har et budget på 50 millioner euro, men at det forsikres, at det ikke vil koste skatteyderne en eneste euro. Tværtimod skulle den spirituelle forretning generere en omsætning på 100 millioner i hovedstaden.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa