Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi får den velfærdsstat, vi har råd til

Ordene er Mariano Rajoys. Lederen af oppositionspartiet PP har under forumet Círculo de Economía, hvor nogle af landets vigtigste forretningsfolk og skarpe hjerner deltog, afsløret, at han forventer betydelige nedskæringer i de sociale ydelser, hvis partiet vinder parlamentsvalget i marts. Han sagde også, at han vil stræbe mod ændringer i grundloven, hvormed statens økonomi skal stoppes fra at løbe løbsk.
Med på mødet var den amerikanske økonom og nobelprisvinder Joseph Stigliz, som advarede mod, at drastiske nedskæringer i de offentlige udgifter kun vil føre til stagnering og græsk-lignende tilstande.
Dertil svarede Rajoy ifølge El País: ”Et afrikansk land vil måske gerne have en velfærdsstat, men kan ikke. Hvis vi genaktiverer økonomien og skaber jobs, vil flere betale skat, og vi vil få en velfærdsstat – én som svarer til det, vi har råd til.”

En region går konkurs

Medlemmer af Partido Popular i Castilien La Mancha mener, at regionen næste måned ikke vil have penge til at betale de omkring 70.000 offentligt ansatte, skriver El Mundo.
Næstformand for PP i Castilien La Mancha, Vicente Tirado, udtaler, at regionen umiddelbart skylder omkring to milliarder euro. 1.500.000.000 euro af disse er til leverandører, hvoraf flere små firmaer og selvstændige er på fallittens afgrund på grund af for store udeståender hos myndighederne, og 500.000.000 euro skyldes staten og seguridad social.
Ikke nok med det, regionens samlede gæld, altså inklusiv diverse lån med senere forfaldsdatoer, skulle nu være på over syv milliarder euro.
PP, som med sejren ved valget den 22. maj skal overtage regeringsmagten i slutningen af måneden med María Dolores Cospedal i spidsen, mener, at det er den snart tidligere socialistiske leder José María Barreda, der har været ”uansvarlig”. PSOE har haft regeringsmagten i regionen i 30 år.
Der verserer desuden beskyldninger fra PP om, at den nuværende administration skulle være i gang med at destruere dokumentation, hvilket PSOE naturligvis mener, ”ikke er baseret på realiteter”.

5.000 cykler i Málaga

Cyklens dag blev igen i går afholdt i Málaga. Det var niende gang, at byen fejrede det tohjulede transportmiddel med Día de la Bicicleta, og La Opinión de Málaga citerer Policia Local for, at godt 5.000 af byens indbyggere valgte at deltage ved at cykle en 11 kilometer lang rute rundt i byen. Flere andre valgte dog en mere afslappet søndagstur.
Meningen med dagen er at skabe opmærksomhed om dette køretøjs mange fordele og at opfordre myndighederne til at anlægge flere cykelstier. Málaga har i øjeblikket 30 km af slagsen.

Spaniere evakueret fra Yemen

Spaniens ambassadør i Yemen, Francisco Javier Hergueta, har sammen med 20 andre spaniere forladt landet på grund af de tiltagende uroligheder. Det spanske udenrigsministerium anser, at det er blevet for farligt at opholde sig der, og anbefalede i lørdags alle spaniere at forlade landet.
I går fløj de første 21 omgang til Jordan, hvorfra de forventes at fortsætte videre til Spanien i morgen.


Kongen flankeret af hospitalsmedarbejdere ved udskrivelsen fra hospitalet i Madrid.

Kongens knæ

Kong Juan Carlos blev fredag opereret i sit højre knæ på hospitalet USP San José i Madrid.
Operationen gik som planlagt, men nu venter en måneds genoptræning, der bl.a. skal finde sted på Clínica Planes i Barcelona, hvortil kongen ankom allerede i går. Først derefter vil han være i stand til at genoptage sine normale forpligtelser.

Ikke flere fede bonusser

Den spanske regering har vedtaget et dekret, som skal kontrollere de bonuser i bankverdenen, som ifølge El País næsten nedlagde verdensøkonomien ved at tilbyde for risikable udlån.
Dekretet inkorporerer et direktiv fra Europakommissionen, som skal mindske risiciene i sektoren. Samtidig giver den Spaniens nationalbank større beføjelser til at overvåge bankbossernes lønninger og bonusser.
Europakommissionen ønsker at tackle de ”perverse udbetalinger” ved at kræve, at banker og investeringsselskaber indfører sundere incitamenter, der ikke belønner overdreven risikovillighed.

Nadal tangerer Borg

Gårsdagens sejr (7-5 7-6 (7-3) 5-7 6-1) over Roger Federer i French Open var Rafael Nadals sjette i den franske hovedstad. Dermed tangerer han Björn Borgs rekord fra 1981.
Det var desuden den kun 25-årige mallorcaners 10. gran slam-titel. 29-årige Federer har 16 af de store i bæltet.
”Ikke i mine vildeste drømme havde jeg forestillet mig dette,” sagde den stadig ret ydmyge Nadal efter kampen.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa