Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Krigen om agurkerne

De spanske landmænd og sundhedsmyndigheder beskylder nu de tyske myndigheder for bagvaskelse. Det sker, efter tyskerne i sidste uge var meget hurtige til at udtale, at agurker fra Málaga og Almería var skyld i smitten af den farlige E. colibakterie.
Den spanske indstilling er, at påstandene har resulteret i ”massehysteri”, hvilket vil have en endnu ukendt, negativ effekt på eksport af spanske grøntsager.
I flere lande, heriblandt nu også Østrig, har myndighederne beordret ikke kun spanske agurker, men også tomater og auberginer væk fra hylderne i alle landets supermarkeder.
”Tyskland var meget hurtig til at pege fingre af et helt lands industri, uden at have nogle beviser,” siger Andrés Góngora fra COAG, en sammenslutning af Almerías landmænd, til El País.
Roberto Sabrido, formand for fødevarerådet Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, insisterer på, at de tyske myndigheder ikke har bevist, at agurkerne inficeret med E. colibakterien skulle komme fra Spanien, ligesom disse kunne være kommet i berøring med en smittekilde under handlingen af grønsagerne i Hamborg.
De spanske sundhedsmyndigheder fortsætter dog undersøgelserne. Resultaterne forventes i dag eller i morgen.
10 tyskere har foreløbig mistet livet, mens hundredvis af europæere er smittet af den livstruende tarmsygdom VTEC. Udover Tyskland, Danmark, Sverige, Holland og Storbritannien, er der nu også registreret tilfælde i Luxembourg, Tjekkiet, Ungarn og Østrig.
Der er foreløbig ingen tilfælde i Spanien. Den spanske maratonløber Elena Espeso er dog smittet og indlagt på hospital i Hamborg, hvor hun den 22. maj deltog i byens maratonløb. Hun fortæller, at hun ikke havde spist agurker men rå tomater, før hun blev syg.


Málaga begejstres af kongebesøg

Tusindvis af malagueños – omkring 50.000 mener Diario Sur – var i weekenden på gaderne, da kong Juan Carlos præsiderede over Día de las Fuerzas Armadas (forsvarets dag), som for første gang afholdtes i Málaga.
Juan Carlos var ligesom dronning Sofia og kronprinsparret Felipe og Letizia til stede på den sidste dag af arrangementet, hvor man bl.a. ærede det spanske flag og faldne soldater.
På billedet ses kongefamilien sammen med Málagas borgmester, Francisco de la Torre, yderst til venstre og derefter lederen af den andalusiske lokalregering, José Antonio Griñan.
Derudover var forsvarsminister Carme Chacón også i Málaga.


Fremgang for parti til fordel for dyr

Det var ikke kun PP, der havde fremgang ved lokal- og kommunalvalgene den 22. maj. Også partiet PACMA gik frem. Nu var det ikke nok til at vinde borgmesterposter eller anvende ord som jordskredssejr, men det er alligevel nævneværdigt, at partiet fik over 71.000 stemmer, da dets vigtigste budskab er bedre kår for dyrene.
Partiet er specielt imod tyrefægtning, og PACMA står da også for Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal.
PACMA stillede op i 34 kommuner og ni regioner, hvor de fik hhv. 27.190 og 44.795 stemmer. Det var samlet set godt 53.000 flere stemmer end ved valget i 2007.
Til kommunalvalgene opnåede partiet f.eks. 1.098 stemmer i Málaga, 7.071 i Madrid og 4.298 i Barcelona.
Partiets næste mål er parlamentsvalget samt regionsvalget i Andalusien, der forventes at blive afholdt som planlagt i marts næste år.


Guadalpin Marbella lukket

Hotel Guadalpin i på den Gyldne Mil i Marbella er lukket. Det skete den 26. maj, da omkring 30 gæster måtte flyttes til andre hoteller.
119 ansatte mister måske deres stillinger, mens det dog var en arbejdsdomstol, som beordrede hotellet lukket, da man forsøger at sikre de ansattes lønninger eller i det mindste deres ret til arbejdsløshedsunderstøttelse.
Hotellet har lidt specielt hårdt under krisen, eftersom flere implicerede i Malaya-sagen havde købt suites på hotellet, som blev et symbol på korruptionen.


Barca-parade i Barcelona

FC Barcelona fejrede i går sejren på 3-1 over Manchester United i lørdagens Champions League-finale med at køre den vanlige runde i byen i en åben dobbeltdækkerbus.
Festlighederne kulminerede på et tætpakket Camp Nou.
Det var fjerde gang, Barca vandt førsteprisen i europæisk fodbold, det samme som Bayern München og Ajax Amsterdam, mens Liverpool dog har vundet Champions League fem gange, Milano syv og Real Madrid hele ni gange.


Også Champions i håndbold

Barcelona nøjes i år ikke med at vinde Champions League på grønsværen. I går vandt klubbens håndboldhold, også kaldet FC Barcelona, håndboldens Champions League.
Semifinalen og finalen spilledes efter det såkaldte Final Four-system. Lørdag vandt Barcelona over tyske Rhein-Neckar Löwen, mens finalekampen søndag spilledes mod et andet spansk hold, nemlig Ciudad Real, der blev slået 27-24.
Danske Jesper Nøddesbo stod for otte mål.


Læs flere nyheder her…

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.