Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Stod Felipe González bag drab på ETA-medlemmer?

En tidligere politimand, som denne uge er blevet afhørt i GAL-sagen, har ifølge El País sagt, at den daværende statsminister, Felipe González, selv gav ordrerne til angrebene mod de formodede ETA-medlemmer.
Den pågældende retssag drejer sig om en nedskydning med maskingeværer i 1986 på to barer i Frankrig. Den tidligere politimand, José Amedo, har været indkaldt som vidne i sagen mod sin overordnede, tidligere politichef i Bilbao, Miguel Planchuelo, der er anklaget for at have hyret lejesoldater til nedskydningen på barerne i Sydfrankrig. Seks personer blev såret under angrebet.
José Amedo har flere gange sagt, at det var den tidligere, socialistiske statsminister, som var arkitekten bag hele GAL. Amedo peger desuden på den daværende indenrigsminister, José Barrionuevo. Han har begrundet sin anklage med, at en politiofficer aldrig ville beordre udførelse af en kriminel handling.
Den hemmeligholdte operation, som vi senere skulle komme til at kende som GAL (Grupo Antiterrorista Liberal), blev iværksat i 1980’erne med det ene mål at bekæmpe den baskiske terroristgruppe, hvilket også skete ved drab og kidnapninger. Problemet var naturligvis, at man nogle gange kidnappede uskyldige mennesker, ligesom de formodede terrorister aldrig kom for en domstol.

Marbellas byråd vil lave Ricardo Soriano til gågade

Byrådet i Marbella vil konvertere dele af byens hovedgade, Ricardo Soriano, til gågade.
Under et møde i går mellem borgmester Àngeles Muñoz og repræsentanter for de forretningsdrivende på gaden, forelagde borgmesteren planen, som skal være med til at øge omsætningen i de pågældende forretninger.
Borgmesteren sagde, at hun er sikker på, at kommunen vil have økonomi til projektet, så snart man er færdig med at betale den gamle gæld til skattevæsnet og Seguridad Social, hvoraf renterne alene lyder på en million euro om måneden.

Højeste antal arbejdsløse nogensinde

Nye tal fra marts viser, at antallet af arbejdsløse aldrig har været højere. Trods flere tiltag fra den spanske regering er det ikke lykkedes at vende den triste udvikling. Antallet af arbejdsløse steg i marts med 0,8 procent svarende til 34.406 personer til et samlet antal på 4,3 millioner. Det er det højeste tal, siden den nuværende måde at føre statistik på blev indført i 1996.
Regeringen forventer, at de økonomiske forbedringer vil afspejle sig i færre arbejdsløse i sidste halvdel af 2011.
Den spanske nationalbank spår dog, at tallene vil fortsætte med at stige og først så småt begynde at vende i starten af 2012.
Over 20 procent af den spanske befolkning er uden arbejde, hvilket er den største procentvise ledighed i Europa.

Greenpeace kræver atomkraftværk lukket

Greenpeace har advaret om, at spildevandet fra atomkraftværket i Santa María de Garoña har fået temperaturen i det tilknyttede reservoir Sobrón til at stige med 10 grader. Vand fra reservoiret og Ebro-floden bruges til at nedkøle atomkraftværket og sendes derefter tilbage til floden.
Greenpeace har fået et uafhængigt firma til at foretage en undersøgelse af vandtemperaturen 10 forskellige steder på en strækning på 19 kilometer af floden.
Atomkraftværket har månedligt lavet egne prøver, men de har ikke vist nogen bemærkelsesværdig stigning. Greenpeace beskylder nu atomkraftværket for at have lavet falske rapporter, og Carlos Bravo, ansvarlig for Greenpeaces atomkraftkampagne siger, at opvarmningen af floden har fået store konsekvenser for økosystemet i området. Organisationen anmoder miljøminister Rosa Aguilar om at skride til handling og kræve atomkraftværkets autorisation til at bruge kølevand fra Ebro inddraget.
Santa María de Garoña kunne i marts fejre sit 40 års jubilæum, og værket indgår i den fremtidige stresstest af de spanske atomkraftværker.

Indbrudstyve bliver for at spise morgenmad

En familie lå og sov i hjemmet i Guadalmar, Málaga, da tyve midt om natten brød ind. Ingen i familien vågnede under indbruddet, men da manden i familien stop op omkring kl. fem, så han, at et vindue på den nederste etage stod åbent. Alligevel opdagede familien ikke indbruddet, før kvinden i huset så, at nogle af hendes ejendele lå smidt i haven.
Tyvene havde stjålet et mindre beløb i kontanter, småsager fra en skuffe samt det par bukser, som manden havde taget af aftenen forinden og lagt ved siden af sengen.
Til slut skulle de være gået ned i køkkenet, hvor de har taget juice og en pakke kiks og sat sig ud i haven for at nyde morgenmaden.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa