Natbillede: Katedralen set fra søsiden, hvor man tydeligt ser, hvor det andet tårn skulle have været.
Udsigt: Den katolske højborg set fra Gibralfaro.
Loft: Ondt i nakken?
Bygget efter og ovenpå 800 års muslimsk okkupation
Arbejdet på Málagas katedral spredte sig over tre århundreder, og så blev den alligevel ikke færdig. Selvom det er flere hundrede år siden, har man ikke genoptaget arbejdet, og mange mener, den bør forblive i sin kunstneriske, ufærdige stand.
Koret: Kirkekoret er et imponerende syn.
Det Málagas katedral mangler, er selvfølgelig det meste af det ene af de to tårne, der som udgangspunkt var planlagt på bygningen, men den mangler også noget af den øverste del af facaden.
Langt nyere bygninger ligger i dag klods op ad katedralen, Santa María de la Encarnación, der ligesom bryster sig med sit ene tårn på 86 meter for at hævde sig blandt nykomlingene i hjertet af Málaga.
Katedralen blev bygget på det sted, hvor der stod en moske, Aljama, da de 800 års muslimske okkupation af denne del af Spanien endelig var forbi.
Kirke på moske
Det er en udbredt mani, at når man erobrer eller generobrer et land, så skynder man sig at indrette ens religiøse templer enten inden i eller ovenpå forgængerens. Det er ikke kun kutyme blandt kristne, men ses med omvendt fortegn, hvor muslimer har erobret kristne territorier, for eksempel i Istanbul, hvor den enorme byzantinske kirke Hagia Sofia fik korsene skiftet ud med muhamedanske symboler i årene efter tyrkernes invasion i 1453.
I Málaga tyder alt dog på, at man valgte at bygge nyt frem for at bygge om. 36 år efter at maurerne var blevet besejret af det katolske kongepar, påbegyndtes arbejdet på La Encarnación. Fra begyndelsen i 1528 fortsatte det gennem et par århundreder, hvilket skyldtes en lang række afbrydelser, da arkitekterne, heriblandt Hernán Ruiz, Enrique Egas, og Pedro López, ikke kunne enes. Til slut overtog Diego de Vergara ansvaret, og i dag nævnes han ofte som værende ene mand bag katedralens opførelse. Byggeriet stoppede endelig i 1782.
Ufærdigt arbejde
Det blev stoppet, fordi byen var løbet tør for penge – hvilket kan være fordi, man havde støttet USA under uafhængighedskrigen – og ikke fordi, katedralen rent faktisk var færdig.
Der manglede en del af facaden, ligesom det sydligste af de to tårne ikke er færdigt. Det ufærdige tårn er blevet en klenodie i sig selv, og der er ingen planer om at bygge det færdigt. Det har givet katedralen sit kælenavn, La Manquita, som kan oversættes til ”den enarmede kvinde”.
Orgler og piber, renæssance og barok
En af katedralens mest imponerende dele er koret, hvilket selvfølgelig ikke er usædvanligt, men denne har tre kirkeskibe på op til 48 meters højde.
I løbet af de 254 år, arbejdet foregik, ændrede moden sig også, og derfor er resultatet en kombination af tre byggestile; gotisk, renæssance og barok.
Af de mange kunstskatte kan nævnes 42 skulpturer udført i mahogni og cedertræ af Luis Ortiz de Vargas og Giuseppe Micael Alfaro Pedro de Mena. Sidstnævnte var dengang Spaniens fornemste træskærer. Ud fra kirkeskibene leder en række kapeller, der også har udsmykninger i træ, skåret af Mena. Katedralen har desuden to orgler, der stammer fra det 18. århundrede, og hvis 4000 orgelpiber stadig spiller med.
Inde i katedralen er der også et museum med et katolsk udvalg af kostbarheder som malerier og skulpturer. Men frem for alt er Málagas katedral stadig en levende katedral, og her afholdes stadig den dag i dag messer og andre religiøse handlinger.
Har man ikke mulighed for eller lyst til at deltage i én af dem, så kig alligevel indenfor. De forskellige detaljer er ikke uinteressante, men det er helheden og det store rum, hvor historien danner ekko mellem de vide mure, hvælvinger og søjler, der gør et besøg til en virkelig oplevelse.
Andre historiske bygninger
Juli: Det Romerske Teater
August: Alcazaba
September: Gibralfaro
Læs om disse og andre spændende steder i Málaga på www.ladanesa.com
Praktisk info
Katedralen har åbent mandag-fredag kl. 10.00 – 18.00, lørdag kl. 10.00 – 18.00. Søn- og helligdage lukket.
Adresse: Calle Molina Lario 9.
Entré: 3,50 euro
Bispens plads
På den ene side af katedralen ligger Plaza del Obispo, én af byens små og meget charmerende pladser.
Her ligger selvfølgelig bispens palads, som i dag er huser museet Museo Diocesano del Arte Sacro, og her er også et par cafeer og tapasbarer. Spis en is eller drik et glas vin her, og nyd samtidig den nære udsigt over katedralens hovedindgang, rigt udsmykket og malet i blandt andet lyserøde farver.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001