Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det forekommer mig, at hele verden i øjeblikket sitrer af nervøsitet og stress. Selv har jeg også været med på vognen. Det har måske været lidt trendy at sige, at man er stresset. Nu finder jeg imidlertid, at tiden er inde til at skifte retning og fra i dag, har jeg besluttet, at mit liv skal forme sig i harmoni og balance. Derfor har jeg til hensigt at skifte formålsløs stress ud med en hverdag med ro, overskud og overblik, uanset hvor travlt jeg har og hvor mange arbejdsopgaver, der venter. Jeg vil være opmærksom på, hvad min krop forsøger at fortælle mig.

Mange bliver syge af stress, og det kan blive til en alvorlig tilstand, hvor kroppen ikke kan finde ud af at reagere sundt på belastende faktorer. Stress kan både være fysisk, følelsesmæssig, relateret til infektioner m.m. eller alt sammen i én pærevælling. Nevesystemet og binyrerne overbelastes, og der opstår alle mulige symptomer lige fra træthed i mere elle mindre udtalt grad til meget mere alvorlige sygdomme. Med et belastet nervesystem og belastede binyrer går det også udover immun- og hormonsystemet.

Heldigvis kan vi selv gøre en hel masse for at forebygge og behandle stress, hvis vi er indstillet på at gøre en indsats. Denne indsats skal naturligvis foregå uden stress, dvs. i det tempo og på den måde, der føles bedst lige netop for dig.

Rent fysisk øger stress udskillelsen af cortisol, der får krop og sanser til at yde mere. Det er udmærket i en kortere periode, men det bliver et problem, når stressen bider sig fast over længere tid, uger, måneder… Tit følges en stresstilstand af søvnløshed, hjertebanken, svedeture, træthed, udmattelse, mental ubalance, panik, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, irritabilitet m.m.

Hvad kan du gøre?

Maden
Noget af det vigtigste i dit nye ustressede liv er at sørge for at fylde ordentlig brændstof på din krop i form af sunde fødevarer. Hold dit blodsukker stabilt, hvilket er essentielt for at forebygge og overvinde stress. Spis regelmæssigt. Sørg for at få morgenmad og spis så regelmæssigt resten af dagen – ca. hver 3. time. Spring ingen måltider over, så falder du lettere i grøften med en pose chips, skumfiduser, vingummi m.m. Måltiderne behøver ikke være den store videnskab, men må alligevel strikkes sådan sammen, at dit blodsukker er stabilt. Et stabilt blodsukker er en forudsætning for koncentrationsevne og et godt humør.

Vink farvel, med stor glæde og optimisme, til alle former for kager, slik, kiks og sodavand. Pas på med hvidt brød, pasta og ris og undgå for store måltider. De får dig til at føle dig træt og så stiger trangen til sukker. Det er fint med alkohol i meget små mængder, det kan endog afstresse, men mere end ét glas er ikke godt for dit blodsukker. Bland gerne et glas vin med vand, dels rækker vinen længere og dels mærker du ikke blodsukkersvingningerne så tydeligt. Af madvarer bør du gå efter grønsager, avocado, fuldkornsprodukter, lyst kød, fisk og fjerkræ, nødder, mandler og gode olier. Grøn te er fyldt med teaniner, som virker afslappende. Så drik en god kvalitet med stor nydelse, gerne 2 – 3 kopper dagligt.
Tal evt. med en ernæringsvejleder om den bedste og letteste mad lige netop til dig, så dine måltider skræddersyes til din hverdag.

Jeg elsker f.eks. selv søde sager, og derfor ved jeg, at det er urealistsk helt at undgå det. Det vil føles særdeles stressende, hvilket er det, jeg vil ud af. Så når det er eftermiddag, og sødetrangen uundgåeligt melder sig, tager jeg 20 g. mørk chokolade. Bare det at føle chokoladen langsomt smelte i munden gør mig glad og i godt humør.

Kosttilskud
Sørg altid for at få et stærkt og godt B-vitaminkompleks. Det lader til at hele den vestlige verden er i underskud af B-vitaminer. Der er feks. Multi B, Mega B stress m.m.

Sørg for ekstra magnesium. Tager du ikke hele mineralspektret, så lad magnesium ledsages af et kalktilskud. De to mineraler hører sammen. Findes i f.eks. Dolomit, Osteoform m.m.

Vælg en god kvalitets fiskeolie og vær ikke for nærig med doseringen. F.eks. CardiOmega, Omnikrill, Pikasol m.m.
Vitaminerne C, D og E er også gode antistress-vitaminer. Er du stresset og ryger du, bruger din krop mange C-vitaminer.

Stress øger udskillelsen af zink i nyrerne, og da vi ikke har et depot af zink, er vi meget følsomme for tilførelse af zink. Mænd har dog normalt en zinkreserve i sæden, men hvis den bruges andre steder end den skal, så har vi den dårlige sædkvalitet m.m.

Pas på med kaffe, cola, og alkohol o.lign. Guarana og ginseng kan virkelig også speede og på den måde skjule, for en tid, at du er udbrændt.

Andre faktorer
Der er selvfølgelig mange andre faktorer, der hjælper og forebygger stress såsom tilstrækkelig med kvalitetssøvn, motion og en hverdag, der er meningsfyldt og ikke alt for travl. Vær bevidst om dine grænser og din formåen.

I perioder med stor stress, har jeg fundet ud af, at hvis jeg går så meget, at jeg er lige så træt i benene som i hovedet, så overvinder jeg lettere min stress, og her er det godt at have et par hunde, der altid er friske på en gåtur. Godt at vide, hvis stressen, på trods af gode hensigter, alligevel banker på.

Livsglæde
Når du beslutter dig for at vende vognen, må du øge din opmærksomhed på din livsførelse og blive mere bevidst om din livssituation, og hvor det er hensigtsmæssigt og føles godt at sætte ind. Hvis du føler situationen overvældende, så start i det små med at gøre noget godt for dig selv. Gør noget der får dig til at grine og føle dig glad. At nyde livet og at føle livsglæde er stærke faktorer for et godt helbred.

Venlighed – god mod stress
Når jeg går tur med mine elskede hunde, møder jeg mange forskellige mennesker. Nogle kommer med et venligt smil evt. ledsaget med et venligt ord. Sådan noget afstresser mig totalt, giver en følelse af lethed og er med til at gøre min dag til en dejlig dag.

Fokuser på det positive – øg opmærksomheden på værdien af en venlig og medfølende opførsel uden at glemme at bruge hele følelsesspektret, når det er påkrævet. Det er vigtigt også at kunne sætte grænser og finde balancen. Et dagligt negativ livssyn ikke bare snyder dig for en masse oplivende oplevelser, men har også en stressende effekt på krop og sjæl.


Huden

De første 40 år af mit liv var jeg overhovedet ikke interesseret i hudpleje. Huden var noget, der blev vasket, pålagt makeup i særlige tilfælde og smurt i god kropslotion, når der var tid. Det hævner sig nu, hvor jeg gerne vil se pæn ud med en ungdommelig og elastisk hud uden alt for mange pigmentforandringer. Et af de midler, jeg finder, er mig til stor gavn er Imedeen, hvoraf der findes flere forskellige præparater til enhver tilstand og alder. Jeg har med virkelig god effekt brugt Imedeen Derma One til mit barnebarn på 20 år, der stadig havde teenagehud med bumser og knopper. Samtidig kom hans kostvaner under lup og blev revideret. Dvs. han kom bl.a. på minus sukker og knap så mange byture.

Min datter har lige været på besøg, Hun har røget i mange år, har stadig en fin hud, men små linier er så småt begyndt. Derfor fik til sin fødselsdag en Imedeen Time Perfection, der er lavet til at mindske fine linjer og rynker.

Jeg selv har valgt seriens mest eksklusive og elegante produkt Imedeen Renewal, der er pakket i små sølvfarvede doseringsposer. Produktet er lavet for os, der har passeret de 50 og har overstået overgangsalderen. Den forbedrer hudens spændstighed og mindsker pigmentforandringer mm.

Lukkede og tilstoppede ører
Min søn klagede over, at hans ører føltes lukkede og irriterede, og da hans store hobby er at lytte til god musik, og han altid har haft en god hørelse, var han helt oppe at køre. Jeg kom med nogle formanende ord om at passe på ikke at lade airconditionen i bilen pege lige hen i ansigtet på ham. Samme dag kom der, lidt morsomt, en brochure om et naturligt middel, Vaxol, der var beregnet til tørre ører og vokspropper. Midlet blev købt hjem, og i løbet af et par dage var problemerne med ørerne væk.

Vaxol ørespray indeholder en medicinsk fremstillet og behandlet olivenolie med 30 forskellige polyfenoler og med anti-inflammatorisk effekt. Ved behandlingen udvides øregangen og behandlingen gør øregangen blid og smidig.

Du sprayer en enkelt dosis i øret. Flasken indeholder 200 doser, og midlet kan bruges både af børn g voksne.

D-vitamin kan forebygge kræft
I de sidste par år er der næsten dagligt kommet oplysninger om betydningen af tilstrækkelig dosering af D-vitamin både i behandling og til forebyggelse af mange lidelser.

D-vitamin er et hormonlignende stof, som vi før kun mente havde indflydelse på knoglestofskiftet, men nu er det endelig blevet officielt anerkendt, at D-vitaminer har mange flere funktioner end hidtil antaget, nogle helt afklarede og andre delvist uafklarede.

D-vitamin er måske god mod
– Paradontose
– Kan have en effekt mod tilbøjeligheden til at falde, når man bliver ældre
– Forskellige kræftformer, såsom brystkræft og prostatakræft
– Forhøjet blodtryk
– Depression og evt. andre psykiske lidelser.

Hører du til i den ældre aldersgruppe, så vær opmærksom på at få D-vitamin nok, fordi D-vitamin normalt dannes i huden, når du er ude i lyset, men når du bliver ældre, bliver huden tyndere, ligesom tarmens optagelse af D-vitamin også nedsættes.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa