Det danske magasin i Spanien
Havespalten juni 2010

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.
Månedes spørgsmål:

Kære Eutimio,
Jeg elsker Hibiscus, eller Hawaii-blomster, som vi jo kalder dem på dansk. Jeg har haft mange forskellige slags i løbet af de snart 10 år, jeg har boet her på Costa del Sol, og normalt blomstrer de alle mere eller mindre hele året.
Sidste forår fik jeg imidlertid et problembarn i værtindegave. Den nægter ganske enkelt at blomstre! Efter en tid i en stor potte plantede jeg den ud i havens jord, men heller ikke her er den glad for at være. Den får knopper, men inden de når at springe ud, falder de af. Jeg kan se, at blomsterne vil have været orange/lyserøde. Jeg ved, at Hisbiscus ofte får lus, og sker det, behandler jeg dem selvfølgelig for plagen – men det har aldrig betydet færre blomster. Hvad er der galt? Og hvad kan jeg gøre?
Hilsen en frustreret Hibiscus-ejer

Kære frustrerede Hibiscus-ejer

Har du givet den gødning? Du har plantet den ud i haven, får den nok sollys der?
Hibiscussen har brug for fuld sol og rigelig vanding under væksten. Den skal gødes to gange om måneden – med en afbalanceret gødning fra april til september. At knopperne ikke åbner sig og blomstrer kan skyldes mangel på lys.
Hvis du har givet den gødning og den får det sollys, den har behov for, kan det være, at din Hibiscus har lagt al sin energi i at restituere sig efter omplantningen – og så vil den først blomstre senere på året. Når man omplanter den, er dens energi dedikeret til at slå rødder og få skud, og det kan gøre det vanskeligt at få den til at blomstre. Den har måske ikke haft kræfter nok til at få skuddene til at springe ud.

Her er et par tricks til en vellykket Hibiscusproduktion:
Hibiscus trives bedst i et åbent område med tilstrækkelig forsyning af sollys, da det er en tropisk plante. Fuldt sollys er vigtigt for, at Hibiscussen kan udvikle sig fuldt ud og bære blomster mange gange.
De, der dyrkes et mørkt sted, bliver ranglede og bærer kun få blomster. Så derfor: Giv dem lys!
Hibiscusser er ikke kræsne i deres krav til jorden, især ikke i den produktive periode. Men på et tidligt stadium af planternes vækst, bør de dyrkes i porøs, sandet jord med gødning og organisk kompost.
Jorden skal være godt drænet. Hibiscus trives nemlig ikke i tung jord med dårlig dræning, fordi de ikke kan tåle at stå i vandlidende områder. Regelmæssig vanding af Hibiscus giver dig en konstant forsyning af blomster hele året rundt.

Hibiscus plantet i potter skal være gødet regelmæssigt med komplet gødning – enten granulat eller blade.

For at forbedre kvaliteten af din Hisbiscis’ blomstring bør du blande en komplet gødning med et højt niveau af kalium og anvende blandingen én gang om måneden.

Månedens blomst: Jasmin

Jasminum Polyanthum, også kendt som Pink Jasmine (eller White Jasmine), er en stedsegrøn klatrerplante fra Kina. Det producerer en overflod af lyserøde blomsterknopper i slutningen af vinteren og det tidlige forår, efterfulgt af duftende stjernelignende hvide blomster, der er ca 2 cm i diameter. Den blomstrer fra starten af juni til september. Blomsterne er vidunderlige og ligner små duftende stjerner. Planten er meget energisk og kan blive op til 6 meter i højden.

Får at jasminen skal vokse hurtigt og blomstre, er det helt ideelle at plante den i fuld sol. Den tåler dog skygge, men producerer så ikke mange blomster. Den kan plantes i en stor potte under samme forhold. Den kræver fugtig og næringsrig jord.

Det er vigtigt at beskære efter blomstring for at den skal producere et stort antal af blomster på de nye grene i næste sæson. Du kan drage fordel af afskårne grene som stiklinger til nye planter.

Den hvide Jasmin er meget elegant til facaden, pergolaer eller til et lille hegn. Og den vil være lige så flot groende op ad en væg eller på en balkon – ”vandfalds-blomstring”. Den hvide Jasmin bruges også som et naturlægemiddel. De tørrede blomster benyttes i infusioner, da de er beroligende og lindrer hoste og fjerner hovedpine. Blomsten er også et af de mest anvendte til parfumer.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.