Selen beskytter mod kræft og er en meget aktiv antioxidant.

Selen beskytter mod kræft og er en meget aktiv antioxidant.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Selen er et livsnødvendigt sporelement for den menneskelige organisme og en forudsætning for, at immunsystemet kan fungere optimalt. De nye resultater bekræfter den opfattelse, som man har haft i helsebranchen i Danmark de sidste par årtier. Selen spiller desuden en hovedrolle ved forebyggelse af hjertefejl og slagtilfælde, det fremmer normal seksuel funktion, hjælper kroppen med at bekæmpe infektionssygdomme, kan fjerne giftstoffer, lindre ledbesvær, forbedre synet, give sund hud og skinnende hår, kan til og med forlænge livet og forhindre for højt blodtryk.
Forskerne oplyser, at der blandt selenbehandlede patienter var langt færre dødsfald ved kræft i lunge, tyk- og endetarm samt prostata. Den samlede opgørelse viser, at totaldødeligheden er halveret i selengruppen i forhold til kontrolgruppen. Ingen af patienterne blev udsat for forgiftning som følge af selenindtagelse.
Det anerkendte britiske lægetidsskrift, The Lancet, kunne allerede i 1973 berette om en anden amerikansk undersøgelse. Her analyserede forskerne serumselen, indsamlet i 1973 fra 111 personer, hos hvem der i de følgende år udviklede sig kræft. De blev sammenlignet med 210 kræftfrie personer, idet der var taget højde for alder, køn, race og rygevaner. Resultaterne viste, at risikoen for kræft hos personer med det laveste selenindhold var dobbelt så stor, som for personer med det højeste selenindhold. Denne forbindelse var særlig tydelig i tilfælde af bryst- og tyktarmskræft.

Danmark – selenfattigt område
Selenoplagringer forekommer naturligt i jorden, men koncentrationen varierer fra sted til sted. Norden er et af de mest selenfattige områder i verden. Under istiden blev de selenholdige jordlag presset sydpå, så landbrugsjorden i dag kun indeholder meget lidt selen. Forurening, syreregn, udpining af jorden og den udbredte brug af kunstgødning har yderligere forværret tilstanden. Den smule selen, der stadig findes, er nemlig for en stor dels vedkommende i en form, som gør det vanskeligt tilgængeligt for planterne. F.eks. er den gennemsnitlige selenindtagelse i Danmark 40-45 mikrogram. Alligevel anbefaler Levnedsmiddelstyrelsen i Danmark en dagsdosis på kun 50 mikrogram – langt lavere end i andre lande, hvor der er væsentligt højere anbefalinger.
I USA er der stor variation i selenforekomsten fra stat til stat, højest – 250 mikrogram – er den i South Dakota, der samtidig har USA’s laveste kræftdødelighed. De internationale seleneksperter er bredt enige om, at den officielle danske anbefaling er alt for lav.

I Vitamina i Centro Idea kan købes selen tabletter med 100 mcg og 200 mcg.

Af Vitamina, Centro Idea

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa