Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Krop og sind reagerer på hinanden indbyrdes. En ændring i sindstilstanden medfører en ændring i kroppen og omvendt. Fysiske spændinger og skavanker kan stamme fra forkerte bevægelser, stillesiddende arbejde eller slidsomt hårdt arbejde, en ulykke eller længere tids påvirkning fra kemikalier. Selvom de fysiske rammer er perfekte, kan spændingerne alligevel komme på grund af psykiske problemer, følelsesmæssige udsving eller forstyrrende tanker. Dette er velkendt siden oldtiden, akkurat som massagens oprindelse er lige så gammel som menneskeheden.
Hvad er massage?
Når du bliver rørt ved på en god måde, skaber det kontakt, varme og forståelse. Berøringen får dig til at slappe af og føle dig tryg, og det kan nærmest have en magisk effekt – magi med en fysisk forklaring. Huden er dækket af nervereceptorer, der stimuleres ved berøring. Når du bliver rørt ved, sender nerverne signal via rygmarven op til hjernen, hvor indtrykket registreres. Ligesom ved motion bevirker en omsorgsfuld berøring eller massage, at hjernen giver kroppen besked om at sætte gang i produktionen af endorfiner, kroppens eget smertedæmpende stof, der samtidig giver en generel følelse af velvære. Endorfinet encealin, som udløses i kroppen via massage, er ansvarligt for den nærmest euforiske tilstand, en god massage kan bringe dig i.
Massage eller vævsbehandling, som det hedder i fysioterapien, er en berøringsterapi, der stimulerer og hjælper til at bevare balance mellem vores fysiske krop og vores psykiske indre. Ved strygninger, tryk og æltning virker massagen både afslappende og energigivende. Massagen kan få dig til at føle dig klar til at deltage i et marathonløb eller omvendt få dig til at føle dig både fysisk afslappet og mentalt neddæmpet. Huden, muskelsystemt, skelettet, blodomløbet og meridianerne bliver påvirket, hvilket fremkalder en følelse af helhed, som frigør vore egne helbredende ressourcer. Jeg mærker med mine hænder, om der er forandringer i vævet. Er dine muskler stramme og spændte, risikerer du, at bevægeligheden også bliver indskrænket, og at dine sener og ledbånd bliver ømme og overbelastede. Muskler og sener, der er overspændte, er samtidig meget mere udsatte for at blive revet over, hvis de udsættes for belastning.

Massage – godt mod stress
Berøring er den mest instinktive reaktion på ømhed og smerte. Den berøring, du får gennem massagen, er fantastisk for krop og sind. Berøring er den første af vores sanser, der udvikles. Nyfødte opfatter primært verden via huden. Undersøgelser har vist, at børn, der ikke får omsorgsfuld berøring, regrederer, hvilket betyder at barnet træder tilbage på tidligere udviklingstrin. Et nyfødt barn risikerer at dø, hvis det ikke har den fysiske kontakt. I de perioder, hvor vi lever alene uden en partner eller børn, er den nære kropskontakt med andre mennesker begrænset og det mærkes. Vi har brug for berøringen i langt højere grad, end vi egentlig er bevidste om. Uden jævnlig fysisk kontakt med andre mennesker risikerer vi at visne, lukke os inde, blive i dårligt humør og udvikle et forkvaklet forhold til vores krop. Vi fjerner os fra vores krop, den bliver fremmed for os og vi føler os ikke rigtigt hjemme i den. Massage er derfor en særlig god idé, hvis man lever alene eller i perioder med meget stress.
Og så er massage uden tvivl en af de bedste stressknusere. Berøring og massage modvirker stress, fordi det sænker kroppens indhold af stresshormonet kortisol. Det skyldes, at der under massagen udskilles et andet hormon, oxytocin, som er et antistresshormon. Oxytocin-effekten er langvarig og sænker også puls og blodtryk, forbedrer fordøjelsen og styrker immunforsvaret.

Virkningen af massage
Muskelsystemet er det, der først og fremmest nyder godt af massagen. Musklerne blødgøres og afspændes, hvis de er spændte og stive, eller styrkes, hvis de er slappe eller svage, alt efter om den form for massage, der benyttes, er afslappende eller stimulerende. Massagen lindrer også stress, nervøsitet og uro og er således meget velegnet, hvis du lider af stressfremkaldte sygdomme.
Når musklerne genvinder den naturlige spændstighed, bliver blod- og lymfecirkulationen også bedre.
Gennem massage påvirkes du både fysisk og psykisk, derfor kan massage frembringe emotionelle og mentale forandringer. Bekymringer, vrede, ængstelse, sorg eller irritation sætter sig ofte som muskelspændinger, derfor er det altid vigtigt at være bevidst om de spændinger, som løsnes via massagen, og hvad de er opstået af.

Massagebehandling
Behandlingen afhænger af dit problem og dine ønsker. Den kan være yderst lokal, således at der kun arbejdes med ryggen, hvis du har problemer med den. Du kan også føle, du har brug for en komplet afslappende kropsmassage, som egentlig ikke arbejder med et specifikt problem, men når hele kroppen rundt, behandler eventuelle småskavanker og skaber generelt velvære.
De overfladiske muskler skal afspændes helt, før der kan løsnes op for de spændinger, der sandsynligvis ligger i de dybereliggende muskler, og der kan skabes balance og harmoni i din krop.
Massage er en gave til din krop, som skaber balance mellem dit ydre, din fysiske krop, og dit psykiske indre og er uovertruffen, når du har behov for at slappe af. Samtidig bliver du hurtigt mere bevidst om din krop og dens reaktioner på alt, hvad der sker i din dagligdag.
Det gælder om at finde er par gode hænder, der kan give dig, hvad du søger. Og husk altid at drikke glas vand før og efter behandlingen. Vær opmærksom på din vejrtrækning, mens du masseres, så du trækker vejret langsomt og dybt. Og så er det ellers bare at lukke øjnene og nyde det.

Månedens yogaøvelse

Ploven (krævende)
Sådan gør du: Sving benene hen over hovedet, så tåspidserne rammer gulvet bag dig. Start med at ånde ud, og lad forsigtigt benene svinge hen over hovedet. Hold balancen ved at spænde i mavemusklerne. Sæt tæerne i gulvet, stræk armene ud, og flet fingrene. Bliv i stillingen, mens du tager 10-15 åndedrag.
Effekt: Øvelsen regulerer stofskiftet, fordi blodet standses i halsen, hvor skjoldbruskkirtlen sidder, og dette giver frisk ilt og næring til kirtlen. Alle kroppens organer har desuden gavn af plovøvelsen, fordi det nedadgående pres lettes. Samtidig hjælper den også udrensningen i alle indre organer, fordi blod- og dermed ilttilførslen i organerne øges. Og sidst men ikke mindst transporteres vand og affaldsstoffer væk fra benene, samt ryg og nakke smidiggøres.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa