Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Haven i marts
Foråret er kommet, og i slutningen af måneden, når uret bliver stillet frem, begynder havesæsonen for alvor. Løgformede planter og frugttræer er i blomst, planterne liver op og arbejdet i haven bliver igen spændende og farverigt efter vinteren.
Planterne, som er begyndt at spire har brug for mere vand end de øvrige, så hold øje med, om regnvandet er nok, eller om du behøver at vande dem (husk at vande om morgenen for at undgå svampeangreb. For at styrke dem kan du give planterne noget flydende gødning).

Er haven ikke blevet gødet i januar eller februar, bør man ikke vente længere, da koncentrationen af næringsstoffer i det stærke sollys, der venter forude, nemt kan betyde afbrændte rodspirer.

Det er også tid for den sidste beskæring før spiringen: Frugttræer, roser, træer, sent blomstrende buske (sommer) eller dem der allerede er har blomstret. Ved nedskæringer på mere end 5 cm bør “sårene” behandles med papirmasse.

Fjern tørre blomster fra de planter, der blomstrede i vinteren.

Græsplænen: Tilsæt kulsyre, ilt og fortynd græsplænen, nu eller senere på foråret. Det kan gøres ved at stikke med en høtyv. Du kan genplante “skaldede” områder. Det er også tid til at sprede fuldgødning (15-5-10) til at stimulere græssets vækst (3kg/100m2).

Med de første forårsskud aktiveres svampe, snegle, meldug og lus, som elsker at angribe det unge væv. Beskyt dem med de rigtige produkter: bredspektrede insekticider og fungicider.

Det er tilrådeligt at fastgøre klatreplanterne til deres stativer og kontrollere vækstretningen.

Er vejret godt, kan du begynde at sætte sommerblomsterløg.

Marts er fyldt med blomstrende rhododendron, klematis og tulipaner.

Månedens råd:
På skråninger, i stedet for at spilde kræfter på at så græs, kan der bruges bunddækkende planter, så som Vedbend, Venka, Androsemo (i familie med klatreplanter), så sparer man nemlig også tid og besvær med klipning.

Månedens plante:
Tulipan:

De er løgformede, urteagtige planter med meget lange stilke og store oprejste blade, med en grå-grøn farve og store blomster i kop eller bæger. Bladene kan være glatte eller krøllede. Tulipaner findes i alverdens farver, lige fra hvid til sort.
Tulipanerne er dyrket som prydplanter, især i Holland. Disse planter blomstrer normalt fra januar til april. For at blomstring skal ske i denne periode, anbefales det at plante dem mellem august og oktober. De vokser godt i næsten enhver jordtype, men helst et sted med let soleksponering.


Kære Far og Mor (Eutimio og Merethe)
Vi ønsker jer hjertelig tillykke med jeres 25 års bryllupsdag og jeres bryllup den 6. marts.
Al mulig held og lykke i fremtiden
ønskes I af jeres 3 børn.


Af Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa