Det danske magasin i Spanien

Del

Dyb, uafbrudt og regelmæssig søvn er vigtig for din sundhed. 7-8 timers søvn lyder anbefalingerne. For lidt søvn og træthed er en af vores værste fjender. Søvnmangel medfører, at sindet fungerer på en mere negativt og destruktiv måde. Omvendt når du er udhvilet, så ser alt oftere lysere ud, og du kommer glad og positiv gennem dagen. Det bedste ,du kan gøre for at holde negative tanker for døren, er nemlig at være udhvilet. Ingen teknikker i positiv tænkning kan gøre det ud for den effekt, søvnen har på dig.

Din krop behøver søvn
Når du sover, omstiller din krop sig fra aktivitet til hvile. Dette genopbygger kroppen, centralnervesystemt og psyken samt styrker dit immunforsvar. Din hormonbalance og stofskiftet ændres, du producerer væksthormon, så du vedligeholder muskler, hud og hår. Hjernens aktivitet nedsættes, det autonome nervesystem, som fremmer psykisk og mental ro, bliver aktivt, musklerne spænder af, legemstemperaturen falder, hjertet slår langsommere og blodtrykket sænkes. Gentagne forkølelser og tilbagevendende infektioner er ofte et tegn på søvnmangel. Derfor lyt til kroppen, gå i seng når du gaber første gang, hvilket for mange er omkring kl. 21.00. Går du seng efter første gab, behøver du intet vækkeur, for så vågner du, når du er udhvilet. Gabet er en refleks, der fortæller, at nu er det sengetid. Har du svært ved komme ned i gear eller falde til ro, kan det hjælpe at gabe. Et godt gab er tegn på kedsomhed og træthed, og det smitter ofte. Nyd gabet og stræk evt. armene dovent op over hovedet og langt opad.

Kvalitetssøvn
Det er ikke kun længden af din søvn, der er vigtig for din sundhed, det er lige så meget kvaliteten. Afbrudt søvn, for dårlig eller for lidt søvn kan medføre stress, manglende koncentration og irritabilitet samt forstyrrelser i blodsukkerreguleringen, der kan føre til diabetes og lave rod i appetitreguleringen med vægtøgning til følge. Søvnmangel kan få dit mæthedshormon leptin til at falde, og dermed øge produktionen af det appetitstimulerende hormon ghrelin. Derfor sørg også for at få en god nattesøvn, hvis du vil holde vægten eller vil tabe dig. Svært ved at falde i søvn og tidlig opvågnen er nogle af de første tegn på stress, som du bør være opmærksom på og gøre noget ved. En god madras, hovedpude og dyne er vigtigt, når du vil sove godt og have kvalitet på din søvn. En fast madras giver din krop støtte og ryggen opretholder sine naturlige svaj. Din hovedpude må kunne formes, så nakken hviler og er i forlængelse af rygsøjlen. Sov med hænderne under skulderhøjde, så du undgår spændingerne i skuldermuskulaturen. Du sover 1/3 af dit liv, hvilket svarer til ca 20-30 år, så lad være med at spare på seng, madras, dyne og hovedpude.

Hvordan kan du falde i søvn?
Har du svært ved at falde i søvn, er der forskellige redskaber, du kan bruge, så du ikke behøver at ligge og vende dig i timevis, inden søvnen indtræder. De fleste kan have glæde af gentagne og monotone tanker, da hjernen på denne måde arbejder med noget kedeligt, og derved blokerer for andre tanker. Åndedrætsøvelser kan også være en stor hjælp, hvis du ikke kan falde i søvn. Ved at trække vejret dybt og roligt påvirker du den del af det autonome nervesystem, som styrer, at du bliver afslappet og rolig. Samtidig er det en god idé ikke at indtage alkohol, kaffe, te, coca-cola eller andet med stort sukkerindhold, inden du lægger dig til at sove. Motion er også med til, at du bliver naturlig træt, men helst flere timer inden du vil sove. Motion gør dig frisk og klar i hovedet her og nu og i timerne efter, men giver samtidig kroppen en behagelig, afslappende følelse indeni, som du kan have glæde af, når du lægger dig til at sove. At sove godt og timer nok gør, at du vil leve længere, da kroppen i timerne om natten, når du sover, får ro til at arbejde med blive genopbygget, rense ud, lade dig op og slappe af, så du er frisk og udhvilet til en ny dag.
Godnat og sov godt! Husk det også i denne julemåned, hvor alt let kan gå for hurtigt, blive stresset og døgnet ikke har timer nok til, at du kan få lavet alle de ting, du skal nå, og derved ikke kommer under dynen i rette tid.
Glædelig jul samt et godt og sundt nytår til alle!

Månedens yogaøvelse
Skulderstand: (meget krævende)
Sådan gør du: Lig på ryggen, bøj benene og løft enden, mens du ånder ud. Støt hænderne i ryggen, og før knæene ned til panden. Placer hænderne på ryggen, så langt nede som muligt med fingerspidser pegende opad og albuerne tæt ind til kroppen. Ved næste indånding strækkes benene op i luften, så kroppen er i en lige linje. Giv slip på spændinger i kroppen og fokuser på dit åndedræt.
Effekt: Øvelsen regulerer stofskiftet, fordi blodet standses i halsen, hvor skjoldbruskkirtlen sidder, og dette giver frisk ilt og næring til kirtlen. Alle kroppens organer har desuden gavn af skulderstandøvelsen, fordi det nedadgående pres lettes. Samtidig hjælper den også udrensningen i alle indre organer, fordi blod- og dermed ilttilførslen i organerne øges. Og sidst men ikke mindst transporteres vand og affaldsstoffer væk fra benene.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiina larsen.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.