Det danske magasin i Spanien
Underdiagnosticeret epidemi – mangel på D-vitamin

Underdiagnosticeret epidemi - mangel på D-vitamin

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Selv i Spanien kan man mangle D-vitamin. Vidste du, at solcreme med faktor 15 hæmmer 99% af produktionen af D-vitamin?
En stor del af verdens befolkning, specielt dem, som bor nord for den 35. breddegrad, får i løbet af de mørke vintre for lidt sol og D-vitamin (Lissabon ligger ved 38. breddegrad). Det ser skidt ud for Skandinavien. Et studie fra Boston (35. breddegrad) viste, at i slutningen af sommeren havde 30 % af befolkningen over 50 år med hvid hud en mangel på D-vitamin. For latinamerikanere med lidt mørkere hud var resultatet 42 %.
Som vi ved, forvandler solens stråler 7 dehydroksikolesterolen til D3 vitamin i huden. Solen er en meget effektiv producent. Livreddere i San Francisco har en blodkoncentration af 250nmol/l, 4-5 gange mere end det anbefalede maksimale niveau. Dette beviser (mod hvad man tidligere har troet), at det praktisk taget er umuligt at blive forgiftet af D-vitamin. Desuden reguleres automatisk den maksimale mængde, som man kan få af solen.

Færre vitaminer i fødevarer
Vi får en del vitaminer gennem vores mad, men indholdet af D-vitamin er, ligesom andre vitaminer og mineraler, blevet mindre gennem den moderne madproduktion. F.eks. har opdrættet laks kun 10-25% af den mængde, som den fritlevende laks har.
Ifølge den seneste forskning ligger en rigtig mængde af D-vitamin i kroppen mellem 50 og 75 nmol/l. Det er alvorligt, hvis man har en blodværdi på under 25 nmol/l. I en enkelt blodtest måles den såkaldte 25(OH)D.
For at nå det anbefalede niveau, har man brug for mellem 1000 og 2000 IU D-vitamin hver dag (når man kun får vitaminet gennem føde uden solens påvirkning, som fx i løbet af vinteren i Skandinavien).

Solens gode egenskaber
Hen over sommeren danner huden tilstrækkelige mængder, forudsat at man tager rigeligt med solbad uden solcreme. I Boston fandt man frem til, at 30 minutters sol, 3 gange om ugen på 10-20% af kroppen vil være nok. Mennesker med mørkere hud har brug for mere.
Hvis man er længere tid i solen, skal man sandsynligvis beskytte huden ordentligt.
Den rigtige mængde af vitaminer i barndommen og i teenageårene samt mængden af motion er afgørende for den styrke, man har i benene resten af sit liv. Manglen på vitaminer forårsager nemlig smerter, muskelsvaghed og træthed. Symptomerne er meget lig fibromyalgin, men det drejer sig ofte om Osteomalasia og skyldes mangel på D-vitamin. Samme årsag ligger ofte bag den såkaldte ”vækstværk”.
D-vitamin påvirker dog mange andre dele af kroppen udover ben- og kalkmetabolismen. De fleste celler i vores krop har en D-vitamin-modtager. Vitaminet påvirker hjernen og forbedrer hjernens funktioner. Den påvirker hjertet og blodårer, og immnuforsvaret stimuleres så modstanden mod infektioner og inflamationer øges. Vitaminet beskytter endda mod auto-immune sygdomme som sklerose og diabetes.

Forebyggende værdier
Når vitaminniveauet er over 50 nmol/l i blodet, giver det beskyttelse mod bryst-, tyktams-, bugspytskirtel- og prostatakræft. Risikoen falder ca. 50 %. Set fra den anden side, så øges risikoen for tyktamskræft med 253%, hvis man har et vitaminniveau på under 30nmol/l.
D-vitamin øger produktionen af insulin og er således godt for diabetikere.
Dr. Holick har endda fået gode resultater ved behandling af psoriasis. Eksem behandles med salve, som indeholder den aktive udgave af D-vitamin, som hedder calsitriol (1.25(OH)2D3). Han har også fået gode resultater i behandling af psoriasis. Eksemen behandles med salve, som indeholder den aktive form af D-vitamin, som hedder calsitriol (1.25(OH)2D3).

(Kilde: Dr. Holicks foredrag)

Af Dr. P. Raaste

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa