Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Er det skadeligt at knække/klikke fingre, eller andre led? Det bedste svar er: For lidt og for meget fordærver alt, intet er kun sort eller hvidt.
Det er nemlig usundt ikke at bruge dine led, eller det modsatte, at overbruge dine leds naturlige bevægelighed – som f.eks. slangemennesker.
Kroppen siger selv stop. Hvordan? Når det, som du gør, gør ondt!

Nogle bider negle eller piller næse, når tiden bare skal fordrives, eller vi er et andet sted i vores tanker. Andre knækker fingre eller endnu mere radikalt, knækker med nakken eller andre led. Endnu har ingen kunnet finde ud af, hvorfor nogle gør disse ting mere end andre.
De fleste tror, at et led (artikulation) er en død ting; men her tager de fejl. Dog med alderen sker der en nedbrydning, og leddene, som alle andre strukturer i kroppen dør ganske langsomt – desværre.

Et sundt led producerer konstant lidt væske, for at holde leddet under tryk – det holder leddet separeret og kan dermed også tage imod tryk, en slags støddæmper. Yderligere øger væsken bevægeligheden (en slags olie/smørelse) og nedsætter friktion. Også næring til cellerne kommer via denne væskeproduktion. Idet der hele tiden forbruges og tilføres ny væske, for sundhedens skyld, er det vigtigt at hjælpe denne naturlige proces, og det sker ved bevægelse. Bevæges leddet ikke tilstrækkeligt, vil kemien og immunsystemets virkning blive svækket, og dermed kan de urenheder (navnlig syre) og andre reaktioner fra f.eks microorganismer, der er i blodstrømmen, lettere angribe de ellers så sunde ledceller. Der opbygges også et overtryk, langsomt men sikkert, som i sidste ende ødelægger leddet, om leddet ikke bevæges eller bruges. Resultatet ved passivitet er en større risiko for slidgigt, leddegigt eller, mindre almindeligt, urinsyregigt, som afhænger mere af kost end bevægelighed i leddet.

Nogle mennesker klikker/popper nemmere end andre. Det skyldes navnlig genetiske faktorer, f.eks. afstanden mellem leddets knogler. Alle dyr har tilsyneladende den samme tendens/evne. Det kendes især fra heste og hunde. I min egen familie skal vi ikke forsøge hvervet som indbrudstyve, idet vi alle klikker meget nemt – for ikke at sige hele tiden. Man kan høre os, når vi kommer og går. Og der er ikke slidgigt eller anden form for gigt i min familie, og det, samt det faktum, at jeg klikker mine fingre hver dag, bekræfter på en eller anden måde det, som du lige har læst – ikke sandt?

Så knækker du et led, stimulerer du faktisk en vigtige funktion samt de nerver, der ligger i området og hele tiden oversætter impulser og dermed stimulerer, at vores muskler aktiveres og vedligeholder deres tone og spontanitet, altså – det er kun positivt, om ikke det overdrives.
Var det skadeligt at knække fingre, var det nok bevist.. Da jeg gik på kiropraktisk universitet, blev der kørt et forsøg med kaniner, hvor man bevidst manipulerede (knækkede) deres knogler, netop for at se hvad der skete på lang sigt. Det blev gjort op til 1000 gange på en måned, og kaninerne havde absolut ingen men i ledkapsler og relaterede strukturer.
Et nyligt forsøg, hvor man reelt udsatte 24 kaniners led for overbelastning, viste, at de kaniner, der blev manipuleret, helbredte hurtigere og bedre end kontrolgruppen, (Dai LH, Xu Y, Xiong YH, Gao F, Hu J og DU N, Zhong xi yi jie he xue bao = Journal of Chinese integrative medicine 7(4):372-9, April 2009.)

Hvad er det, der klikker?
Det er trykket i ledvæsken, der hele tiden får opløste gasser (kvælstof, kuldioxid og ilt) til at forme gaslommer. Når leddet knækkes, falder trykket ved at gaslommen tømmes ved leddets membran, og lyden fremprovokeres. Der går flere minutter indtil der er produceret nok gas til endnu engang at kunne give lyd.

Jeg vil slutte med endnu engang at sige: For lidt og for meget fordærver alt. Bevæger du dig ikke, er du bestemt i en farezone for led-ubalance/sygdom og bevæger du dig tilstrækkeligt, og gør det ikke ondt i ledde,t mens du udfolder dig, er du på rette vej til et liv med større sundhed og livskvalitet.

Konklusion: Liv er bevægelse!
Det er hermed også klart, at det ikke er usundt at få en korrekt kiropraktisk behandling, for et led klikker (har en bestemt lyd) alt efter, hvordan det har det. Yderst interessant og gavnligt at vide i vores branche.

Af Kiropraktor Mogens Dahl, Consulta Quiropráctica

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa