Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En af mine gamle veninder fra da jeg boede i Danmark ringede bedrøvet til mig og fortalte, at hun havde fået konstateret lungefibrose.

Vi snakkede lidt frem og tilbage om, hvad hun selv kunne gøre for at leve så godt som muligt.

Lungefibrose betyder dannelse af bindevæv i lungerne, så lungerne bliver stive og hårde, og de bliver dårlige til at ilte blodet pga. øget ardannelse i de små lungealveoler. Det bliver vanskeligt at trække vejret, og ofte følger en belastende hoste.

Efter samtalen sad jeg og funderede over, hvor lidt vi egentlig skænker vores vejrtrækning en tanke i det daglige liv, og hvor vigtigt det er at være opmærksom på vores lungers sundhed.

Gennem lungerne udskilles kuldioxid, som er et affaldsstof. Ved gode lunger, rigelig motion og tilstrækkelig med ilt sker det uden problemer. Men mangles ilten pga. dårlig vejrtrækning bliver der en større belastning af de andre udskillelsesorganer såsom nyrer, huden og tarmsystemet.

Vores lungefunktion falder i takt med vores alder. Det er ikke ualmindeligt, at den omkring de 70 år er faldet med 40 %, hvis du ikke dyrker nogen form for motion, hvor du bruger din vejrtrækning bevidst.

Der kan være mange årsager til, at du ikke får trukket vejret ordentligt igennem. Den værste daglige fjende er stress og det at sidde ned alt for mange timer hele dagen, hvilket der desværre er mange af os, der gør f.eks. foran computeren, TV og lignende. Du glemmer at trække vejret ordentligt igennem, hvilket får lungerne til at miste deres kapacitet. Dermed udsætter du dig selv for større fare for at få bronkitis f.eks. efter en forkølelse. Lige nu er vi på vej ind i den almindelige forkølelses- og influenzasæson, med mange lungebetændelser til følge blandt andet fordi vi ikke er nok opmærksomme på vores vejrtrækning.

En af mine allerkæreste venner døde for kort tid siden af en lungesygdom efter at have arbejdet i et asbestfyldt miljø i mange år. Er du i omgivelser med megen forurening f.eks. kemikalier, bilos, støv, cigaretrøg må du være opmærksom på at beskytte dig selv og gøre en indsats for din lungefunktion. Det gælder både på arbejdspladsen og i fritiden. En regelmæssig motion hvori der indgår åndedrætsøvelser kan være en rigtig god løsning.

Skal du tænke i ferie og ønsker at være god ved dine lunger og dermed dig selv kan det være en god ide med en tur i bjergrige egne med masser af lys, sol og frisk luft.

Er du ryger, må du stoppe eller minimere cigaretternes antal mest muligt. Louise Hay skriver i sin bog ”Kærlighedens kraft” en nem lille virksom frase om på en god måde at opgive cigaretterne. Du siger til dig selv ”Ethvert behov for cigaretter er forsvundet, og jeg er fri.” Jeg forslår, du gør det nu i stedet for at vente. Selvom du ikke kan genvinde lungefunktionen, kan du i hvert fald stoppe den i at blive værre.

Det er ikke bare alvorlige lidelser, der kan optræde ved for lille lungekapacitet. Det starter ofte med glemsomhed, og/eller en grå og træt hud.

Kosten

Er dine lunger svage, er ernæringen en meget vigtig faktor, for så skal din krop arbejde ekstra hårdt, for at du får energi til at klare hverdagen. Det er vigtigt, at kroppen får de nødvendige næringsstoffer fyldt med gode vitaminer og mineraler for at regenerere bedst muligt. Tænk på mange gavnlige safter, som det er allerbedst at drikke helt friskpresset og økologisk f.eks. gulerodssaft, grapefrugt og appelsinsaft. Drik dem langsomt og i små slurke, så gør de mest gavn.

Friske økologiske grøntsager må være en del af den daglige kost. Lav gode salater og brug citron i stedet for balsamico og andre former for eddike. Er det svært at lave om på dine kostvaner, så fortæl dig selv mange gange om dagen ”Frisk frugt og grøntsager er godt for min krop.” Sådanne små sætninger kan være virkelig effektive i en kostændring. Af gode urter bør nævnes rosmarin, timian og oregano, der alle er antibakterielle, ligesom hvidløg og almindelige løg hører hjemme i hverdagskosten.

Sørg også for at få gode sunde proteiner. Spis gerne fede fisk lidt lyst kød samt nødder mandler, æg og avocado. Du kan også købe dig til godt proteinpulver. Det kan være lidt vanskeligt med mælkeprodukter fordi nogle mennesker har eller udvikler en intolerance overfor disse, hvilket kan føre til åndedrætsbesvær og evt. hoste. Nogle mennesker klager også over, at soyaprodukter kan medvirke til at producere slim.

Lad færdiglavede madretter udgå af dine madvaner. I dag taler jeg med mange mennesker, der faktisk aldrig laver mad fra bunden, hvilket jeg synes, er en skam. Megen færdigmad er på dåse, eller forarbejdet på anden måde. Det fryses, fyldes med en masse kemikalier for til sidst at havne i mikrobølgeovnen, før det spises.

Brug din selvdisciplin og undgå eller i det mindste minimer slik og søde sager og hvidt brød samt koffeinholdige drikke og alle former for sodavand. Vær opmærksom på at drikke rigeligt med vand, gerne ca. 2 liter dagligt og sørg for at have nogle velsmagende urteteer hjemme eller/og på arbejdet.

Kosttilskud

 1. Tag som base dagligt et godt multivitamin/mineralprodukt.
 2. C-vitaminer hjælper lungerne, og mindsker risikoen for forskellige lungelidelser såsom astma, og bronkitis. Tag ca. 1 g daglig som en god forebyggelse. Døjer du med dine lunger, kan du roligt stige i dosis f.eks. til 3 g. Tag tilskuddene over flere gange på dagen. C vitamin har mange komplekse virkninger, egentlig nok mere end vi ved i dag.
 3. Ligeledes hjælper E-vitamin svagt lungevæv. C-vitaminer sammen med E-vitaminer udgør et stærkt forsvar og kæmper mod frie radikaler flere steder i din krop.
 4. Ekstra kalk med magnesium er noget, mennesker med nedsat lungefunktion ofte mangler.
 5. Tag ekstra tilskud af D-vitamin. Eksperimenter viser, at mangler du D-vitamin, påvirker det lungernes forsvarsmekanisme og lungernes funktion i al almindelighed.
 6. Mangel på A-vitamin kan øge risikoen for svage lunger, hvis du ryger.
 7. Sørg evt. for ekstra tilskud af B-vitaminer. Tag et tilskud hvor alle B-vitaminerne er samlede. Vi har brug for dem alle, og mangler du et B-vitamin, mangler du sandsynligvis flere.
 8. Kolloidalt sølv kan drikkes. Det er bevist, at kolloidalt sølv kan hjælpe ødelagt lungevæv. Derudover dræber det bakterier og beskytter mod virus.
 9. Den æteriske olie eukalyptus er en antioxidant og antiinflammatorisk og kan hjælpe ved mange lungelidelser, den kan indhaleres fra en fordamper.
 10. Vær opmærksom på at holde dit tarmsystem sundt. Derfra udgår en stor del af dit immunsystem. Derfor kan det være godt at tage et godt og bredspektret probiotika. Især må du være påpasselig, hvis du tager eller har taget antibiotika.
 11. Spis gerne tilskud af hvidløg, som både hjælper dit immunsystem og hvis du døjer med hoste og for højt blodtryk.
 12. Omega-3 evt. som en god kvalitet fiskeolie kan være en god hjælp. Omega-3 fås også vegansk.
 13. Lecitin kan være en god hjælp. Tag dagligt 3 topteskefulde granulat enten fra soya eller solsikkekerner. Den optages let og hjælper både hjernen og diverse membraner. Kan være med til at bekæmpe kroniske lidelser.
 14. Mangler du energi, kan det være fordi, du mangler Q10. Vi danner selv Q10 i kroppen, men dannelsen aftager med alderen.
 15. Selvom det ikke er nogen mirakelkur, viser det sig, at Cannabis-olien også kaldet CBD (den tilladte uden THC) kan forbedre lungefunktionen hos nogle mennesker især dem med akut lungeskade. Det har vist sig at kunne minimere en eventuel inflammation i lungerne. Brug CBD-olien med omhu og sørg for, det er en ren original olie af god kvalitet.

Tips

 1. Har du mistanke om, at du har nedsat lungefunktion, så bed din læge henvise dig til en lungefunktionsprøve.
 2. Det er vigtigt at motionere. Det kan være en god hjælp at gå til yoga, hvor du vælger en form, hvor der bliver lagt vægt på åndedrætsøvelser.
 3. Du kan også søge forskellige undervisningsformer, hvor åndedrættet er det vigtigste i undervisningen.
 4. Det kan også være en god ide, at deltage i sangundervisning enten i grupper eller som privat undervisning.
 5. Vær opmærksom på at mange almindelige rengøringsartikler og haveartikler indeholder forskellig kemikalier, som helt bestemt ikke er sundt for dine lunger at indånde. I dag findes der flere dejlige også effektive miljøvenlige alternativer.
 6. Det kan også være en god hjælp at indhalere over en skål varmt vand i ca. 5 minutter, hvori du har puttet nogle få dråber essentielle olier, f.eks. eukalyptus.
 7. Ofte ses det, at sorg psykisk ligger til grund for forskellige lungelidelser.
 8. Louise Hay skriver i sin lille bog Sund i sind. Sund i krop at en sandsynlig psykisk årsag til lungeproblemer er: NEDTRYKTHED, SORG, FRYGT for at tage imod livet. Ikke værdig til at leve livet fuldt ud. Et nyt tankemønster der er godt at bruge er: ”Jeg har plads til at indånde hele livets fylde. Jeg lever med glæde livet fuldt ud.”

Det er gavnligt at gentage det nye tankemønster for dig selv mange gange dagligt. Lad som om du er midt i helingsprocessen. Gør det over længere tid, så kommer ofte små gode resultater. 

Af Anni Dahms

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa