Det danske magasin i Spanien
Kom i julehumør med god mad og dejlige vine

Kom i julehumør med god mad og dejlige vine

På trods af at vi muligvis kun får lov til at være sammen med de allernærmeste i julen, må vi gøre alt for finde julestemningen og det gode humør frem og glemme alt det negative.

Gør noget ekstra ud af din jul, skru op for niveauet, brug tid på at planlægge de dejlige stunder i december og gør de ting du altid har tænkt over at du gerne ville, men ikke fik taget dig sammen til, eller havde tid til.

Find alle de dejlige juleopskrifter frem, bag, lav konfekt, prøv nye opskrifter i køkkenet, og når så køkkenet dufter af jul, trækker du korken på en af dine yndlings vine op og nyder øjeblikket med dine nærmeste.

Enkelte ting skal bare være med i en klassisk jul hos os. Der skal laves konfekt som min morfar lærte mig da jeg var barn. På min datter Nathalies fødselsdag den 4. december, skal der bages og gløggen til æbleskiverne laves når familien kommer forbi.

Juleaften er andestegen og flæskestegen obligatorisk, med alt hvad dertil hører, som brunede kartofler, rødkål, æbler, svesker og brun sovs. Herefter ris a la mande og kirsebærsauce naturligvis!

At have traditioner gør at julen er rar og hyggelig både for voksne og børn.

Min mormor var fantastisk i køkkenet. Hun forberedte tre retter mad til familien to gange om dagen, og ingen kunne lave dansk julebuffet fra bunden som hende. Jeg har brugt masser af timer i køkkenet med min mormor, og da jeg blev ældre og fik brug for at lave de mere traditionelle retter som flæskesteg med sprød svær, ringede jeg til hende og fik opskriften. 

I dag vil jeg dele opskriften og fremgangsmåden for, hvordan min mormor og jeg tilbereder flæskesteg – og hver gang får super saftigt kød og knasende sprød svær. Mange opskrifter er besværlige og man skal holde øje med temperaturen gennem stegetiden. Min mormors opskrift er verdens nemmeste og gir dig tid til at gøre dig klar inden gæsterne kommer. Den passer nemlig sig selv. Vi køber som regel en steg til 6-8 personer hos Raúl i Centro Idea, men uanset størrelsen bruger jeg samme fremgangsmåde og aldrig stegetermometer. Du gør sådan her:

Trin 1

Svinekammen er ofte forskåret i sværen– jeg tjekker den efter med en skarp kniv.Tricket er, at der skal skæres igennem sværen, igennem fedtet og lige akkurat ned til der hvor kødet starter eller lige før – man må endelig ikke skære ned i kødet, for så vil kødsaften gøre sværen blød under stegning og det er vanskeligere at få en sprød svær.

Trin 2

Tør mellem hver svær med køkkenrulle. Gnid  grundigt med salt og ned mellem hver en rille i sværen. Det gør en kæmpe forskel til at få den perfekte svær at der er gnedet godt med salt ned mellem rillerne i flæskestegen.

Trin 3

Sæt flæskestegen i et ovnfast fad eller direkte på bradepanden. Tilsæt ½ cm. vand. Flæskestegen kommer altså direkte i kontakt med væden.Sørg for at sværen ligger nogenlunde i lige højde – læg evt. en skrællet kartoffel under den ene ende af stegen, så den ligger helt lige. Det sikrer en jævn sprød svær.

Trin 4Sæt flæskestegen i en forvarmet ovn ved 180º og steg i 1 time og 45 minutter!

Der kan sluttes af med en smule grill til sidst.

Grill plejer ikke at være nødvendigt, men det kan hjælpe til at få sværen sprød til sidst.

Trin 5Lad flæskestegen hvile på et skærebræt i 10 minutter inden du skærer den ud. Det passer med at du forbereder brune kartofler og varmer saucen.

Flæskesteg med sprød svær er en skøn klassiker og smager dejligt året rundt! Hvis du laver stegen uden sovs, så prøv med mine ristede kartoffelskiver i fad. Min datter, Nathalies yndlingskartofler er hasselback. Mine ristede kartofler er inspireret af hasselback, men er nemmere og hurtigere at forberede.

Det er en super nem og hurtig opskrift, specielt hvis kartoflerne snittes på et mandolinjern eller i en foodprocessor. Derefter er det blot at vende dem med resten af ingredienserne i en skål, før de anrettes i det smurte fad. Derefter passer kartoflerne sig selv i ovnen. Opskrift til ca. 4 personer.

Ingredienser

1 kg. kartoffel

2 spsk. olivenolie

2 tsk. finthakket frisk rosmarin

1 tsk. flagesalt

1 tsk. smør, til fadet

10  gram smeltet smør 

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Det kan gøres med en kniv, et mandolinjern eller i en foodprocessor.

Kom kartoffelskiverne i en stor skål, sammen med olivenolie og salt . Vend det godt sammen.

Smelt smørret i mikroovn eller i en gryde og tilsæt den hakkede rosmarin.

Smør et ovnfast fad med smør (et fad på 20x20cm) og fordel halvdelen af kartoffelskiverne i et dekorativt mønster. Pensel med halvdelen af smørret, fordel resten af kartoflerne og pensel med resten af smørret.

Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 60 minutter. Læg evt. folie over, hvis kartoffelskiverne begynder at blive for mørke inden de er møre.

Når jeg går i køkkenet plejer jeg at sætte lidt god musik på og hen ad vejen bliver kokken tørstig i mit køkken, og må hygge sig med et glas vin. Enten vælger jeg en hvid, en rose eller en dejlig, rund, frugtig og let drikkelig rød som ledsager i køkkenet. Mine bud til kokken kunne være:

Cloe Chardonnay fra Ronda, vinhuset Chinchilla som laver en tør, let og frisk Chardonnay, uden den kendte smag af blomster som mange gange dominerer unge Chardonnay baserede vine. Vinen er forfriskende og passer fint til et lille glas i utide. Pris 9.25€

Can Sumoi “La Rosa”, som er en naturvin fra Pepe Raventos sidste nye projekt i Catalonien. Lavet på de lokale druer Sumoll, Xarel.lo og Parellada. Frisk, med god fylde og smag af friske druer. Passer perfekt til den travle kok. Pris 9.65€

David Morenos crianza, fra Riojas mest besøgte vinhus hvor vinhusets grundlægger David stadig står ved roret. Hans crianza vin med 12 måneder på fad, er bare en af de vine som er behagelig at drikke, fyldt med røde skovbær, saftig og blød. Passer til lidt af hvert, og falder i den brede smag. Totalt ukompliceret og smagfuld. Pris 7.25€

VIN TIL JULEMADEN

Og til den fede mad skal du naturligvis vælge en rødvin med større tanniner og mere krop. Her er 2 gode bud på den perfekte vin til din juleaften:

Numanthia fra DO Toro, et vinhus hvor de første vinstokke blev plantet i 1880, hvoraf mange har vist sig at være modstandsdygtige overfor vinlusen Phylloxera samt det ekstremt varme somre og råkolde vintre som Toro har. Bodegas Numanthia er navngivet til ære for landsbyen Numancia, der kæmpede heroisk mod det gamle Rom og valgte døden fremfor overgivelse og vanære. Vinhuset er idag ejet af Möet & Chandon og deres høje kvalitetsniveau går igennem i vinen. Druerne er håndplukket og efterfølgende sorteret så kun de bedste bliver brugt. Derefter lagres Numanthia 18 måneder på franske fade. Numanthia er en fyldig vin, med fint afrundede tanniner. Både intens og kompleks, afslører Numanthia flere aromatiske lag; først intense noter af rød og sort frugt, som afløses af søde krydderier og tobak. Imponerende intens smag af frugt og koncentrerede tanniner, der indhylles af en fløjlsblød, fyldig krop. Perfekt til juleand og flæskesteg med det hele. Den kan blive din julevin for kun: 39.95€

Prøv Finca Dofi fra Priorat hvis du har lyst til at skrue op for niveauet. Lavet af Alvaro Palacios – en af Spaniens kendte vinmagere. Vinmarken “Finca Dofi” blev købt af Alvaro  1990 med det formål at fremstille en krydsning mellem Pétrus og La Grange, to franske producenter som Alvaro beundrer.  Druerne som laver vinen er 80% Grenache og 20% Cabernet Sauvignon, fra stokke som står i en fattig jordbund bestående af småsten og som giver et meget reduceret udbytte, men ekstrem høj kvalitet. De håndplukkede  druer bliver nænsomt presset, lagt på cementtanke hvor førstegæringen finder sted. Efterfølgende bliver den lagret på nye franske fade i ca. 16 måneder. Derefter tappes den på flaske uden nogen form for filtrering, så vinen kan holde farve og smag de næste mange år i flasken. Resultatet er en tæt og intenst, meget mørk vin med masser af kompleksitet og koncentration, duft af mørke kirsebær, mineraler og lakrids. Den er saftig i munden med modne tanniner som får den til at virke rund, blød og cremet. Den er hele oplevelsen værd. Nyd den til jul for 95.00€

 I ønskes alle en rigtig glædelig jul og et sundt og fantastisk 2021

Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.