Det danske magasin i Spanien

Velkommen til 2021, som forhåbentlig bliver et meget bedre år end det vi lige har lagt bag os. Aldrig har jeg været mere glad for at påbegynde en januar måned som i år. 2021 giver håb om igen at kunne være sammen med venner og familie, at kunne rejse og komme ud i verden, samt at andre kan komme herned til os. I har alle været savnet gennem alt for lang tid. 

Men der er en ting som januar altid bringer med sig. Et par kilo for meget efter al julemaden, og ønsket om at komme af med dem igen. Derfor begynder vi januar med sund kost, med masser af grøntsager og salater. 

Et par gange om måneden spiser vi gerne en laksefilet til aftensmad. Det er et stykke taknemmeligt fisk at tilberede, som altid bliver lækkert og som kan tilberedes på et utal af måder. 

Til en god salat passer laks med sesampanering super godt. Tilsat lidt frisk citron og eventuelt frisk dild, hvis man har det i køleskabet. Sesam gir en dejlig sprød skorpe, mens laksen forbliver saftig og mør. Opskriften er til 4 personer

Ingredienser

4 laksefileter

4-5 spsk. sesamfrø, jeg bruger de lyse.

Salt

Lidt revet citronskal fra 1 økologisk citron, efter smag.

2 tsk. smør til stegning

1 tsk. olivenolie til stegning

1 håndfuld frisk dild

1 håndfuld friske koriander, (kan undlades)

Fremgangsmåde

Riv en lille smule citronskal med et fint rivejern. Jeg bruger normalt ca. 1/2 citron. Bland citronskal sammen med sesamfrøene. Drys salt på begge sider af laksefiletterne og vend dem i sesamblandingen. Steg dem med skindsiden nedad, på en pande med smør og olie på mellemvarme – cirka 10 minutter på skindsiden og cirka 3-4 minutter på den anden side. Hold øje med dem, da stegetiden afhænger af størrelsen på laksefiletterne. Vi kan godt lide at laksen ikke er helt gennemstegt, men lidt saftig i midten.

Server med citronskiver og pynt med frisk dild. Og så er den klar til servering. 

Vin til laks med sesamfrø og citron

Det er forholdsvis enkelt at sætte vin til laks. Laksen er en af de kraftigste og fedeste fisk og derfor gælder det, at vinen i sig selv gerne må være fyldig – have god krop – og så samtidigt en tilpas syre til at hamle om med det fede i fisken. Og eftersom der er godt med citron i retten, er det vigtigt at finde en vin med en god og markant syre.

Det er oplagt at vælge en hvidvin eller en rosevin, men hvis man ikke er til de lyse farver, kan vi også finde en rød uden alt for megen tannin som kan passe. Ofte er det tilbehøret som er udslagsgivende når man skal vælge vinen. 

Personligt ville jeg vælge en hvidvin til denne ret. Lidt bobler som Cava eller champagne, er også en god mulighed. Det står godt til den syrlige del i retten.

Et klassisk valg ville være en Chardonnay baseret hvidvin, som en Chablis fra Frankrig, en Cloudy Bay fra New Zealand, eller en fadlagret vin lavet på samme drue, hvis man kan lide det. 

Spanien byder på dejlig hvide vine lavet på Chardonnay-druen, både med og uden fadlagring. Prøv en af dem her:

Aresan Chardonnay fra Tierras de Castilla som ikke er lagret på træfade for at bevare så meget som muligt af den delikate frugtsensation i druerne. Flot og delikat med sprød syre. Aromaer af bløde ferskner, abrikoser og citrus frugter. Let smag af melon, mandarin og grønne æbler. Frisk, mineralsk og let stil. Pris kun 6.25€

Albret Chardonnay fra Navarra er også udelukkende lavet på Chardonnay-druen og gæringsprocessen er lavet på franske fade som intensiverer de flotte tropiske noter af ananas og bananer samt en snert af vanilie. Den er aromatisk frisk med duftende bouquet af hvide blomster med fine eksotiske overtoner og en let smag af fadet. Meget elegant med god balance og livlig syre. Pris: 7.65€

Enate Barrel fermented Chardonnay med sine 7 måneders lagring på træfade giver vinen komplekse aromaer af hasselnød og ristet brød sammen med noter af tropikalsk frugt. Vinen er cremet og fyldig med en frisk syre. Lang og velbalanceret eftersmag hvor de ristede nuancer endnu engang kommer frem. Er du til fadlagrede hvide vine bør du prøve denne. Pris: 16.95€

Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.