Julen nærmer sig – også i Spanien. I det lokale supermarked er søde kiks og kager erstattet af store paller med turrón; det originale spanske “slik”, der produceres i så mange kilo, som der er spaniere, og som kun i meget lille omfang eksporteres. Og næsten alt spises i julen. Udvalget er lige så stort som prisvariationerne, men fælles for alle de produkter, vi fandt i vores dagligvarebutik var, at de blev produceret i Jijona / Xixona, en lille by med lidt over 7.000 sjæle, der ligger omkring 24 km. nord for Alicante. Den største producent er uden tvivl 1880 el lobo. Ud over produktionsfaciliteter og en fristende butik har de et fantastisk museum, der viser, hvordan turrón blev lavet i gamle dage.
Nysgerrige efter produktet og historien bag går turen til 1880 el lobo på en smuk efterårsdag. Vi finder fabrikken på højre side af vejen lige før vi når den lille by. Virksomhedsbesøget er opdelt i fire sektioner; informationsfilm, rundvisning i produktionen, museumsbesøg og derefter afslutter det hele med smagsprøver og muligheden for at fylde bilen med turrón-produkter til nedsatte priser.
Ti generationer af produktudvikling
Virksomheden blev etableret i 1725, men historien om iværksætteren Juan Antonio Sirvent Silfa S.A. dateres tilbage til 1646. Bortset fra nogle få afbrydelser er viden om fremstillingen af dette meget unikke produkt gået i arv fra far til søn i ti generationer. Tradition, kontinuerlige forbedringsprocesser, produktudvikling og moderne teknologi har gjort virksomheden til den førende turrónproducent i verden.
De to hovedprodukter, der produceres i de 20.000 m2 store lokaler, er Turrón Alicante og Turrón Jijona. Den nøjagtige opskrift er selvfølgelig en forretningshemmelighed, men vi bliver lidt klogere. Turrón Alicante, som er så svær at tygge, at det er rimeligt at tro, at produktionen er sponsoreret af landets tandlæger, er lavet af ristede (hakkede, muligvis hele) mandler blandet med kogt honning tilsat sukker og æggehvider. Dette giver en hård masse, som før den størkner formes til både runde og firkantede “kager”. Smagen minder om ristede mandler.
Smelter på tungen
Fremstillingen af Turrón Xixona begynder nogenlunde på samme måde, men her males de ristede mandler, før de blandes med kogt honning og sukker. Dette produkt indeholder ikke æggehvide. Derefter opvarmes massen igen og holdes i bevægelse i mindst syv timer i store beholdere ved hjælp af en stor ”æltekrog”. Herefter hviler massen, indtil den får en konsistens, der minder noget om vores danske marcipan. Derefter skæres og pakkes. Dette produkt smelter virkelig på tungen.
Ud over disse to hovedprodukter producerer 1880 el lobo mange andre godbidder, ca. 30 forskellige typer i alt, de fleste med mandler, men valnødder, hasselnødder, kokosnød og chokolade indgår også som ingredienser. En variation af vores danske marcipan er Turrón Yema Tostada, hvor æggehvide erstattes med æggeblomme, og produktet flambées (steges let), inden det pakkes.
Det nyeste produkt, virksomheden er begyndt at producere, er Panettones; en ”forvokset” muffin, der indeholder kandiserede frugter, rosiner og hakkede mandler. Ifølge reklamen var 1880 el lobo det første ikke-italienske firma, til at fremstille dette produkt.
Efter en rundvisning i museet føres vi ind i en korridor med glasvægge. Herfra har vi et godt overblik over alle produktionsstadier, fra ristning af mandler til pakning af det færdige produkt. Da mandlerne høstes i september, og turrón spises til jul, finder produktionen kun sted i perioden september – december. De fleste der arbejder i denne branche, er derfor sæsonarbejdere. Ikke desto mindre er virksomheden åben for offentligheden hele året rundt.
Museet er smukt og viser de hjælpemidler, der blev brugt til produktion af turrón gennem tiderne, inden moderne teknologi tog over. Her har de stor tillid til de besøgende, og de fleste ting kan både løftes og afprøves. Guiden taler entusiastisk om de forskellige værktøjer og besvarer spørgsmål fra interesserede lyttere. Det der vækker mest interesse er en gammel varevogn, som ifølge guiden stadig er køreklar.
Turrón og cava
Turen og smagningerne har sat os i shoppinghumør, og i år får vi et vidunderligt strejf af spanske juletraditioner i vores danske jul. Turrón indtages ofte som en lille snack eller som en dessert, gerne ledsaget af cava. Hvis der er noget tilbage af herligheden, når julen er forbi, kan vi gøre som børn i Valencia-regionen gennem historien; læg en skål turron ud sammen med tre glas sød vin på Helligtrekongersdag den 6. januar. Og husk at lægge noget halm til kongernes firbenede ledsagere.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001