På meget kort tid har hele verdensbilledet ændret sig på grund af coronavirus. I Europa startede det med, at Italien blev hårdt, og jeg kan huske, at nogle venner spurgte mig, hvad jeg tænkte om at rejse til Spanien – skulle de aflyse deres ferie, eller var Spanien i sikkerhed? Relativt set var det næsten i går, at de også spurgte mig, da det ikke er mere end et par måneder siden. Mit svar var, at Spanien var sikkert, at de skulle undgå Norditalien lige på det tidspunkt, men ellers var det bare at rejse afsted og nyde ferien. Hvor tog jeg dog fejl! I skrivende stund er Spanien et af verdens mest berørte lande af coronavirussen, og det vil bestemt tage lang tid, før krisen er forbi, både for Spanien og globalt. Når krisen er ovre en dag, vil alle lande føle virkningerne i lang tid på mange forskellige måder, og nogle lande vil være i større bekneb end andre.
Det skal siges, at ingen rigtig ved, hvordan det går. Ingen har endnu været i stand til bruge en krystalkugle til at se ind i fremtiden, og det vil heller aldrig ske. Stadig vover jeg her at komme med nogle tanker om, hvordan en mulig fremtid kan se ud i vores andet hjemland, Spanien, når pandemien er under kontrol og dagligdagen vender tilbage.
Der er ingen tvivl om, at økonomien vil blive hårdt ramt i Spanien. Landet havde ikke den sundeste økonomi før coronakrisen, og nu er det langt dårligere stillet med skyhøje arbejdsløshedstal og dystre udsigter. Mange virksomheder har lukket døren for sidste gang, og mange flere vil følge efter. Købekraften falder, og i hvilket omfang staten kan støtte virksomheder gennem krisen og umiddelbart efter krisen vil være afgørende for, hvor lang tid det tager, før landet igen er i balance. Vi ved allerede, at det vil tage lang tid. Virksomheder med dårlig økonomi levegrundlag forsvinder først, men sunde virksomheder vil også kollapse, hvis krisen varer ved over tid. Dog vil ejere af sunde virksomheder sandsynligvis søge relancering så hurtigt som muligt, og hvis staten støtter og hjælper med kapital, kan de lykkes med dette relativt hurtigt. Spørgsmålet er bare, hvor meget staten er i stand til at bidrage, hvilket er meget usikkert. Forbruget vil blive tvunget ned på grund af reduceret købekraft i samfundet – hvilket er synonymt med høj arbejdsløshed – og især køb af såkaldte luksusprodukter vil blive reduceret.
Spanien er det næstmest besøgte land i verden efter Frankrig, og i 2019 havde Spanien ca. 82 millioner besøgende, hvoraf en stor del ankom til Málaga lufthavn. Rejse- og luftfartsindustrien var den første branche, der blev ramt af coronakrisen, før den blev næsten altomfattende, og selvom vi mennesker måske er ivrige efter at rejse igen, når krisen er forbi, vil krisen ikke være forbi på samme tid verden over. Vi ser, hvordan epidemierne af pandemien er flyttet fra Kina til Europa og videre til USA. Afrika og Latinamerika følger. Hvor hurtigt Spanien genvinder kontrol over situationen er ukendt, men generelt vil mange mennesker, især ældre mennesker, nægte at rejse uden for deres eget land i lang tid fremover. Så at Spanien og turistindustrien vil se en stor tilbagegang i den nærmeste fremtid er sandsynligvis et faktum med de konsekvenser, det vil have for økonomien generelt.
De sociale vaner vil ændre sig. Det at hilse på venner, som man gør i Spanien, med tæt kontakt og et kys på hver kind, er sandsynligvis forbi, muligvis for altid. Der er meget snak om en mulig coronavaccine inden for 12-18 måneder, men hvad nu hvis det ikke bliver en vaccine med 100 % beskyttelse? Ingen ved med sikkerhed, og selvom vi skal have håb, er der også en chance for, at vi bliver nødt til at leve med den nye coronavirus som en del af vores daglige liv i fremtiden, som vi altid har gjort med influenza. Hjemmekontor og videokonferencer vil blive mere almindelige. Dette vil igen påvirke efterspørgslen efter erhvervsejendomme og forretningslokaler, og vi er måske i mindre grad ude at socialisere, spise på restauranter osv. Måske vil take-away være den største restaurantsucces i fremtiden? E-handel vil også stige yderligere, som om de traditionelle butikker ikke allerede kæmper nok med konkurrencen fra e-handel. Mange ting, som vi hidtil har taget for givet, vil blive berørt; fodbold- og sportsbegivenheder, koncerter osv. For de ultrasociale spaniere, hvor tæt kontakt næsten er en selvfølge, vil dette kræve en større ændring. Får vi også et “koldere” samfund i Spanien?
Ingen kan lide at sige det højt, men huspriserne falder i Spanien. Brexit påvirker markedet, men det er en bagatel, når det sammenlignes med coronakrisen. Med faldende efterspørgsel efter boliger også blandt spaniere, ser det ud til, at boligmarkedet kan ramme en nedgang, der er langt større end under finanskrisen. Tiden vil vise, hvad der sker, men at markedet vil ændre sig negativt, må verdens mest optimistiske ejendomsmæglere nok indrømme.
Nogle mener, at samfundet snart vil vende tilbage til det normale. Også i Spanien. Men kan det virkelig det? -Og endnu vigtigere; vil vi virkelig have det? Når jeg sidder og reflekterer over, hvordan vores samfund var lige inden krisen opstod, er mine tanker, at vi er ved at blive en verden af selvcentrede og arrogante mennesker, som hensynsløst udnyttede jordens ressourcer på jagt efter evig vækst. Vækst i økonomien, for ellers er der en tilbagegang, og det kan vi ikke have. Materielle værdier, og så mange som muligt af dem, var vigtige, og vi var virkelig ikke interesserede i hinanden, så længe vi selv havde det godt. Måske kan vi lære noget meget vigtigt af denne krise?
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001