Det danske magasin i Spanien

Norsk designerDanske designprodukterSvenske kunder

»Vi har fusioneret ægte skandinavisk design med den lidt luksuriøse stil, der kendetegner Marbella og måske et lille strejf af tropisk Bali«

Da Ann Sand (41) flyttede med mand og børn fra Bali til Marbella i 2019, fik hun sit første stylingprojekt en uge senere. Hun åbnede sit boutique-designstudie i Puerto Banús, lige før Spanien lukkede ned med Covid. Fem år senere har hun tre indretningsarkitekter på fuld tid, et fast team af håndværkere og installatører og et lager »på størrelse med en lille flyhangar« til opbevaring af projekter og produkter. Navnet på hendes firma er High-End Homes. Men for Ann Sand er navnet ikke synonymt med guld og overdådighed, men med elegant stil og raffineret, skræddersyet design.

Fra Bali til Marbella

Jeg møder Ann i designstudiet, hvor hun og de andre indretningsarkitekter jonglerer med projekter for både internationale og spanske kunder mellem Málaga og Sotogrande. Kunderne kommer fra Tyskland, Grækenland, Serbien, Kina og Polen, men de fleste af dem er faktisk svenske.

 »Hvor lang tid har vi?«, joker Ann, da jeg beder om en opsummering af hendes liv indtil nu. Der er ingen tvivl om, at denne kvinde kan tale for sig selv, men det er nok hendes varme og personlige karisma, der er High-End Homes’ største attraktion.

Ann Kristin, eller Anki blandt hendes venner, voksede op i Oslo, hvor hun gik på kunstskole og senere studerede eksponeringsdesign på reklameskole. Gennem sit arbejde som tidligere administrerende direktør for Illums Bolighus kender hun de bedste skandinaviske designmærker og interiørprodukter – produkter, som hun nu har introduceret på Costa del Sol. 

»Hvis jeg ikke havde mødt min mand, var jeg nok blevet fotograf,« indrømmer hun og tilføjer, at Erlend er hendes foretrukne talknuser. Parret havde lige »udklækket« deres to børn, da de besluttede sig for at forlade Norge for at komme ud af rotteræset. De flyttede til Bali, hvor Ann importerede og opbyggede sæsonkollektioner for Slettvoll i Norge.

Hvordan endte I så i Spanien, og hvorfor Marbella?

»Vi havde boet på Bali i tre år, før vi kom hertil. Vi vidste, at vi ville til Spanien på grund af landets gode mad, dejlige mennesker, milde klima, og fordi det ikke ligger så langt fra vores familie. Vi endte lige her i Marbella, fordi Erlend fik et job som marketing- og investeringskonsulent hos Solvilla.

Hvordan var overgangen fra Bali til her?

»Arbejdsmoralen i Spanien er helt anderledes end den, man er vant til i Skandinavien, men da vi kom fra Bali, var det en nem overgang. Jeg talte dog ikke et ord spansk, så det første, jeg spurgte om, var: »Taler du engelsk?«. Svaret var som regel »Nej. Kan du spansk?«, men på en eller anden måde lykkedes det mig at kommunikere fra første dag.

Og hvad med børnene?

Sienna og Matteo er nu 8 og 9 år gamle. De har altid haft hinanden, og samtidig har vi haft hjælp fra en hjemmeboende barnepige. De ved, hvad det betyder, når mor og far skal på arbejde. Nu går de på en international skole på Costa del Sol og er begyndt at rette mit spanske!

Var det ikke lidt vovet at åbne en virksomhed under pandemien?

»Jo, men jeg har altid gerne villet drive min egen virksomhed, så det var naturligt at starte mit eget firma, da vi kom hertil. Der var mange tomme lokaler i Puerto Banús, så vi tog chancen. To uger senere var hele landet lukket ned. Men efter et par måneder kunne vi begynde at etablere virksomheden. Jeg indså hurtigt, at der var et hul i markedet, når det gjaldt danske designvareproducenter, så jeg hentede flere af dem hertil. Nu har vi 75 kuraterede designprodukter, de fleste af dem danske. Vi har eksklusive distributionsrettigheder på Costa Del Sol for størstedelen af produkterne, og nogle er eksklusive for High-End Homes.

Mere end ‘skandinavisk’ design

Ann har altid været meget kreativ. »Min mor var vild med udsmykninger og dikkedarer, og mit værelse var altid superstylet, så det har jeg fået ind med modermælken.«

Hvad er High-End Homes, og hvordan er I unikke i branchen?

High-End Homes er et boutique-designstudie, som samarbejder med husejere, ejendomsudviklere, arkitekter og ejendomsmæglere om at skabe en virkelighed baseret på deres drømme og planer. Kunderne siger, at vi er gode til farver, materialer, tapet og gardiner. Belysning er også meget vigtigt. Når man træder ind i et hjem, vi har skabt, skal man føle en varme – det, vi kalder »det ekstraordinære gode kram«. Det er der, jeg tror, vi har fundet vores lille niche. Vi har fusioneret ægte skandinavisk design med den lidt luksuriøse stil, der kendetegner Marbella, og måske et lille strejf af tropisk Bali. Men alle vores projekter er skræddersyede.

Hvorfor er skandinaviske designprodukter så vigtige?

»Der er en grund til, at disse designs er blevet verdensførende. Vi taler om ret ikoniske produktdesigns som VIPP-skraldespanden, Flagline-stolen fra Wegner og Ph-lamperne fra Louis Poulsen. »Vi har en producent i Portugal til vores egne designs, men vi laver kun noget, hvis et projekt for eksempel kræver et produkt, som ikke findes på markedet. Der er mange mennesker derude, som laver ting, men jeg tror, vi er bedst til at vælge det, der allerede er bedst, og sætte det sammen derfra.

Mange på Solkysten tilbyder skandinavisk design – er I anderledes?

Når det gælder interiør i Marbella, er det vigtigt at skelne mellem det, vi gør, og såkaldt ‘skandinavisk design’. For mig handler skandinavisk design ikke kun om, at det ser ‘skandinavisk’ ud, men at man har individuelle skandinavisk designede produkter. Vi bruger skandinavisk design hele vejen igennem, så jeg vil sige, at vores æstetik er lidt mere raffineret end det generelle skandinaviske design hernede.

Hvordan definerer du High-End?

High-End står for kvalitet, sofistikeret design og en eksklusivitet, som ofte appellerer til en mere kræsen kundegruppe. Produkterne er forbundet med anerkendte mærker eller designere, og prisen afspejler denne kvalitet og eksklusivitet. High-end er både et udtryk for smag og en påskønnelse af det allerbedste. Det handler om subtilitet, raffinement og tidløshed snarere end prangende luksus.

Med et navn som High-End Homes er der ingen, der kommer til jer for at spare penge, vel?

Det er et interessant spørgsmål, fordi folk har så forskellige opfattelser af, hvad der er dyrt. Vores projekter er lige så forskellige som vores kunder. Vi laver alt fra små lejligheder til store villaer, men vores navn er High-End Homes, og det står vi ved. Vi leverer kvalitet og er meget praktiske.

Men skal man være velhavende for at komme til jer?

Nej, absolut ikke! Vi giver en varm velkomst til alle og sørger for personlig opfølgning, så kunderne føler sig lidt som VIP’er.  Måske kommer de ind for at købe en dansk designlampe, men så vil de gerne have, at vi installerer den, og at jeg er der, når det sker. Vi begynder automatisk at brainstorme, og i den dialog vil kunden altid have noget mere. Og så kommer vi ind på den fantastiske rejse, der startede med en lampe, og pludselig er hele deres stue forvandlet. Vores mål er at inspirere. Det er den gnist, der gør, at det virkelig er det hele værd. Hvis nogen gerne vil lave et projekt selv, kan jeg hjælpe med at sætte det i gang, uden at der er et budget som sådan. På den anden side er en gigantisk oliesheik måske ikke vores type kunde. Der er store kulturelle forskelle, og nogle mennesker elsker guld og overdådighed. Hvis en kunde kun vil have Gucci-møbler, kommer de ikke til os, så det kan være, at kunden simpelthen har for mange penge …

Til det dækkede bord

High-End Homes ekspertise er nøglefærdig og omfatter indretning med tapeter, gardiner, tæpper, møbler og alt tilbehør. Og de dækker faktisk bordet!

Hvordan fungerer jeres projekter?

Nogle kunder ønsker at komme til et hjem, som de kan flytte direkte ind i, mens andre ønsker at være mere involveret i processen. Efter seks år er vores stil ret defineret, så vores erhvervskunder siger bare: Her er budgettet og deadlinen. Få det til at ske! Vi blev for nylig hyret til at style og skabe personlighed til et åbent hus i en bygning til 14 millioner euro. Der er noget særligt ved at bygge hele koncepter. Når kunden kommer ind i hjemmet, skal det dufte godt. Når de åbner skufferne, skal bestikket være på plads, og selvfølgelig skal bordet være dækket. Der skal være en atmosfære med lys og farver, så de føler, at de får det der »kram«.

Hvad er dine daglige arbejdsopgaver?

Jeg er normalt involveret i absolut alt, hvilket gør mine dage ekstremt lange. Jeg har al kundekontakt og design, træffer de overordnede beslutninger og giver kundebriefinger. Men jeg har fantastiske kolleger, som laver alle de tekniske tegninger, planer og færdiggør alt til håndværkerne. Vi har ikke et maskineri, hvor en person bare laver badeværelser, og en anden laver plantegninger. Alle er involveret i alt, så intet falder mellem to stole. På den måde har vi det også ekstra sjovt på arbejdet.

Du har studeret eksponeringsdesign. Hvordan adskiller det sig fra indretningsdesign?

Det er en lidt mere kommerciel tankegang med mere fokus på kontraster. Exposure handler om produktplacering, hvor man fremhæver noget frem for noget andet. Vi har indarbejdet meget af dette koncept – at turde arbejde med kontraster og store formater, så hvert element kan fortælle sin egen historie.

Hvad er det første, du ser, når du kommer ind i et rum?

Jeg ser ikke, jeg føler først. Når jeg kommer ind i et rum, får jeg straks en følelse. Det er det, jeg begynder at arbejde med. Er følelsen god? Hvis ikke, må jeg tage mig af den først.

Transformation

Ann får flere og flere forespørgsler på komplette renoveringer af huse på Costa del Sol, hvor de river vægge ned og bygger nye strukturer og arbejder med forskellige arkitekter afhængigt af projektets krav.

Hvordan opdaterer man typiske andalusiske huse, uden at de mister deres ‘sjæl’?

Disse projekter er ofte en kombination af den klassiske, kontinentale stil og det moderne. Vi tager elementer fra det oprindelige, men opdaterer stilen. Hvis søjlerne udenfor er runde, gør vi dem firkantede. I stedet for at huset er terrakottafarvet, maler vi det ikke hvidt, men mere lerfarvet, ligesom Dior-huset. Samtidig bringer vi hvide interiørdetaljer ind for at skabe kontraster mod de varmere basisfarver. Køkkenet moderniseres, og træ giver stadig varme. Vi arbejder også meget med kunst. I andalusiske huse bruger vi måske marokkansk-inspireret fotokunst med passepartout og klassisk indramning, men altid med vores eget moderne twist.

Og hvis boligprojektet er en stor upersonlig kasse?

De hvide kasser, som begyndte at blive populære her i begyndelsen af 2000’erne, har brug for det modsatte. Hvordan skaber man varme og adskilte zoner i de ekstremt store flader? En hel væg med gardiner bliver ekstremt vigtig i en kæmpe lounge kombineret med køkken og spiseplads. Måske bruger vi tapet på pejsevæggen for at skabe en fokusvæg eller skaber et rum i rummet ved at vende ryggen af sofaen mod spisepladsen og sætte et møbel bagved for at gøre det mere intimt.

Har du et drømmeprojekt?

Ja!!! Ganske enkelt – jeg vil gerne designe et hotel. Det ville være fantastisk at skabe forskellige koncepter for hvert enkelt værelse og samtidig arbejde med restaurant, lounge, reception, fitnesscenter og spa – alt sammen baseret på det samme designsprog.

Hvad er High-End Homes’ planer for fremtiden?

»Vi har fået en række internationale forespørgsler, f.eks. om at lave skandinavisk design i Iran. I begyndelsen havde vi mere end nok at se til her, men nu har vi knækket koden og vil kunne levere til kunder i andre lande. Enten forbliver vi High-End Homes Marbella, som også arbejder globalt. Eller også opbygger vi designstudier på steder som Dubai, Mallorca og Ibiza, hvor mine kolleger kan styre deres egne enheder. Jeg ønsker, at vi skal være en virksomhed, hvor medarbejderne virkelig har en chance for at vokse.

Hvad er det sværeste og det bedste ved dit job?

Den største udfordring er at etablere et forhold til kunden i hvert projekt, for det kræver mest energi af mig. Vi er nødt til at etablere et tillidsforhold og en forbindelse, for det er ikke min stil at køre hårdt på og sige, at det var det, fix og færdig. Det bedste er, når vi har arbejdet på et projekt og ser alle brikkerne falde på plads. Mit job er ikke en pensionistdrøm. Det er en livsstil og et kærlighedsarbejde, og jeg elsker det, jeg laver. Rejsen fra konceptudvikling til 3D-tegninger og implementeringen på det fysiske sted – det er så vanvittigt tilfredsstillende pludselig at stå i sit eget projekt og se slutresultatet. Følelsen af at have skabt noget, der glæder andre, er hele indsatsen værd!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.