Mange af verdens største luftfartsselskaber er repræsenterede her. Selskaberne har sendt nogle af deres mest emblematiske fly så som Airbus A380, A340 og Boeing 747.
Flere fly lander stadigvæk. Men kun de færreste forventes at lette igen. Her er ikke hverken indtjekningsskranker eller toldfrie butikker, og da slet ingen passagerer. Det er derimod den største parkeringsplads for uanvendte fly i Europa.
Lufthavnen ligger mellem mellem Valencia og Zaragoza i Teruel-provinsen. Det er i et øde, tyndt befolket område. Her et meget tørt klima, som er egnet til formålet, da flyene kan stå her i lang tid med kun et minimalt behov for vedligeholdelse.
Den blev indviet i 2013 netop med formålet at tilbyde flyselskaberne faciliteter for opbevaring, vedligehold og ophug af ubenyttede fly. Det er selskabet Tarmac Aerosave, der er en del af et fransk konsortium, som specialiserer sig i denne usædvanlige branche, og som driver to lignende virksomheder i lufthavne i Sydfrankrig.
De flyvemaskiner, der i begyndelse kom til Teruel, var udtjente eller kom fra konkursramte selskaber. Ingen passagerer fløj til lufthavnen i Teruel, og kun de færreste af os havde nogensinde hørt om den, men det var lige til corona-krisen startede i 2020. Som himmelen over Europa tømtes for fly, blev der trængsel på landingsbanen i Teruel.
Krisen har resulteret i et langt større behov for opbevaring i Teruel, fordi mange af de konventionelle lufthavne snart løb tør for plads.
Krisen har selvfølgelig især ramt oversøiske flyvninger, hvor de helt store fly bliver anvendt, og som i omfang endnu er langt fra niveauet fra før corona-pandemien. Og det ser man også i Teruel.
Blandt de luftfartsselskaber, der har sendt nogle af sine maskiner ud på en enkeltbillet til Teruel, er Lufthansa, British Airways, Tap Portugal og Iberia, samt en række selskaber fra andre verdensdele.
De skandinaviske flyselskaber har ikke tyet til denne løsning. Både SAS og Norwegian fortæller os, at de fortrinsvist har haft inaktive fly stående i de skandinaviske lufthavne. Enkelte maskiner har dog for begge vedkommendes skyld stået i andre, trafikoperative lufthavne i Spanien. For SAS’ vedkommende har det været i Castellón og Madrids Barajas, som også huser nogle af British Airways’ og Iberias fly.
Der er trængsel i Teruel. På områdets 350 hektar er der plads til 350 fly, men nu udvides den med 195 hektar, hvormed der bliver plads til 490 fly, og en del af det større område blev taget i brug i starten af året. Derudover har man netop indviet en ny hangar, hvor flyene blandt andet kan males, og hvor man kan uddanne nye folk.
Tarmac Aerosaves arbejde går ikke længere ud på bare at ophugge flyene og sende enkeltdele til genbrug, det er ikke en flyenes kirkegårde. I stedet får de fleste maskiner den fornødne pleje, til de igen kan komme i brug. Håber man.
Det håb er allerede blevet indfriet hos British Airways, som i starten af 2022 hentede sine A380 hjem for at genindsætte dem i drift.
Hvor mange flere der kommer, kan man ikke vide, og længe de øvrige skal blive holdende her er usikkert. Eksempelvis Lufthansa overvejer at aldrig genindsætte sine 17 eksemplarer af A380’ere, ligesom de planlægger at have 340’erne inaktive endnu en tid, og i stedet lade dem blive på denne flyenes langtidsparkering.
Også de venter på bedre tider.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001