Det er ingen nyhed, at nye teknologier har stor indflydelse på, hvordan vi lever. Det meste af vores hverdag tilbringes foran tekniske enheder, hvad enten det er foran computeren, tv eller mobiltelefonen.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Sondea, et firma, der måler vores brug af teknologiske enheder, viser det sig, at spanierne i gennemsnit bruger elleve timer om dagen foran en skærm. Undersøgelsen viser også, at brugen af teknologiske enheder er steget i de seneste måneder på grund af covid-19. I den verden, vi lever i, har vi svært ved at give slip på vores smartphones, tablets og computere. Det er derfor nødvendigt at finde hviletider, hvor vi afbryder teknologierne for ikke at risikere at blive ofre for sygdomme, som vores bedsteforældre sandsynligvis aldrig led af. Mange af os er ikke engang klar over, at vores helbredsproblemer kan knyttes til brugen af mobile enheder. Et af flere problemer, der kan være forbundet med brugen af smartphones, er blandt andet muskelsmerter i nakken.
Den grundlæggende årsag til, at vi får en smartphone-nakke, skyldes den unormale hovedhældning, du har i lange perioder, når du bruger smartphones og lignende enheder. Vi ser ned på mobiltelefonen i stedet for at bringe den op for vores øjne. Dette kan resultere i, at mange af os får en dårlig kropsholdning, ondt i ryggen og nakken. Når vi ser videoer eller læser på mobiltelefonen, vipper hovedet ca. 60º nedad. Denne gestus udøver et tryk på rygsøjlen på ca. 20 kg, i normale tilfælde skal nakken understøtte 4-5 kg. Den vægt hovedet normalt vejer.
Nakkesmerter bliver mere almindelige blandt børn og voksne på grund af kontinuerlig dårlig kropsholdning. Nakkesmerter begynder normalt ved halshvirvlerne og strækker sig til skuldrene og ned til ryggen. Lad derfor din nakke hvile i forskellige tidsintervaller og varier positionen.
Ud over muskelsmerter kan smartphone-nakke forårsage en række andre sundhedsmæssige problemer. At have en dårlig kropsholdning begrænser lungernes evne til at ekspandere, hvilket nedsætter lungekapaciteten. Dermed inhalerer du mindre ilt, hvilket resulterer i, at hjertet skal pumpe hårdere for at transportere mere iltbærende blod gennem kroppen. For at modvirke nakkesmerter er det vigtigt, at vi holder hovedet i en neutral position ved at holde den mobile enhed i øjenhøjde og ikke at lade hovedet vippe fremad. Det samme gælder for din stationære computer – din skærm skal være i øjenhøjde, så dit hoved ikke konstant vippes fremad og forårsager muskelspænding.
Mange af os ender med at sidde foran en mobiltelefon i timevis uden afbrydelse. Vi bruger mobilcheck for at tage en pause, men denne adfærd har den modsatte effekt; i stedet for at give genopretning skaber det mere belastning på hjernen. Det er også vist, at brugen af smartphones kan være forbundet med søvnproblemer og psykiske lidelser. Hvis brugen overstiger de grundlæggende behov, såsom søvn, hvile eller fysisk træning, kan det resultere i, at vi bliver mere deprimerede og stressede. En forklaring på, hvorfor depression kan forekomme, ses ofte i forbindelse med det indhold, vi ser på sociale medier, og hvordan vi påvirkes af det. FOMO (frygt for at gå glip af) er et fænomen, der bliver mere almindeligt og kan forårsage betydelig stress i dit liv. Det er en frygt for at gå glip af noget sjovt, hvilket skaber en følelse af udstødelse, en form for social angst, især forårsaget af ting, du ser på sociale medier.
En anden faktor, der kan bidrage til øget hjernestress, ligger ofte i, at vi bliver afbrudt af vores mobiltelefoner. Når mobiltelefonen ringer, og en meddelelse dukker op på skærmen, kan vi ikke gøre andet end at tage en pause fra det, vi laver, for hurtigt at checke mobilen. At blive afbrudt af meddelelser påvirker vores evne til at koncentrere os og fokusere. Det er en underliggende stress, der skifter vores fokus fra, hvad vi virkelig skulle gøre. Det tager op til 15 minutter for os at stifte bekendtskab med en opgave, og hver gang blikket vendes mod mobilen, nulstilles koncentrationsuret, og du skal starte forfra.
Kilder:
kollega.se
laopiniondemalaga.es
stegforhalsa.se
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001