Det danske magasin i Spanien

Tænker man holdsport i Spanien, betragtes fodbold nok som den mest populære og fysisk krævende sportsgren, der findes. Og det er da heller ikke helt langt fra sandheden, hvis man ser bort fra jai-alai eller pelota vasca, som spillet også kaldes.

Jai-alai har sin oprindelse i baskerlandet, hvor sporten er meget udbredt, dog har den også bredt sig til resten af nationen og til Nord- og Sydamerika. Man spillede oprindeligt jai-alai på søndage og helligdage for at underholde lokalbefolkningen. De fleste landsbyer havde sit eget hold, og sporten blev spillet på åbne stadioner.

Internationalisering af jai-alai

Internationaliseringen af jai-alai skete i forbindelse med den store udvandring fra Baskerlandet til Sydamerika. Det til trods er Florida i USA i dag det sted uden for Baskerlandet, hvor sporten spilles mest aktivt, i hvert fald på professionelt niveau. Dog holder baskerne stolt sine jai-alai traditioner i hævd. Jai-alai regnes for et være den hurtigste sportsgren, der findes, og spillet går kort sagt ud på at kaste en bold i høj fart mod en væg, således at det er svært for modstanderen at gribe bolden og sende den retur mod væggen.

Spillets regler

Jai-alai spilles på en 10 x 54 meter stor bane der kaldes frontón. Bolden må ramme sidevæggene, bagvæggene og gulvet 1 gang, uden at man taber bolden. Hvis bolden rammer jorden anden gang, inden den sendes videre til modstanderen, er det modstanderen, der får point. De fleste kampe spilles op til 7 point, og det første hold, der først når dette antal point, vinder kampen. Der er sædvanligvis 2 spillere på hvert hold, men to personer kan også spille mod hinanden. Med flettede ketsjere slynges bolden nedover banen, så den rammer mod endevæggen over den markerede linie. Ved hjælp af den 70 cm lange kurveformede ketsjer kan en god spiller få boldens hastighed op på 200 km i timen.

Kampen starter med en serv, hvor liniespilleren slår bolden mod væggen. På sin retur skal bolden ramme gulvet mellem linie 4 og 7 for at være gyldig. Så er kampen i gang. Bolden behøver ikke nødvendigvis at ramme gulvet, før holdet kan slå den videre. Hvis man spiller med hold bestående af 2 spillere, koncentrerer den ene spiller sig normalt om banens forreste del, mens den anden fanger de bolde, der kommer langt tilbage på banen. Spillernes placering på banen er lige så vigtig som slagets kraft. Det er utroligt vigtigt at have spillere, der kan håndtere bolden og slå nogle vanskelige bolde fx til siderne, så det er mere vanskeligt for modspilleren at gribe bolden. En virkelig god spiller er ofte i stand til at sende bolden helt ned i banens bagerste hjørne, noget der uden tvivl sætter modspilleren i defensiven. Svage bolde mod banens midte giver derimod modspillerne gode muligheder for et offensivt angreb. Når et hold har vundet, forbliver det på banen, mens det tabende hold går ud, og erstattes af et nyt. Sådan roterer man spillet, og en kamp kan være afgjort på meget kort tid.

Publikums interesse

Jai-alai har ikke kun et stort publikum på grund af det høje tempo og de frække afleveringer. Bookmakernes mange væddemål gør spillet endnu mere spændende for publikum. Jai-alai har desværre ingen stærke traditioner i Sydspanien, og det er i øjeblikket ikke muligt at få undervisning i jai-alai her på Costa del Sol.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.