Det danske magasin i Spanien
Hvorfor er det så vigtigt at drikke vand i sommervarmen?

Hvorfor er det så vigtigt at drikke vand i sommervarmen?

Det er endelig blevet sommer, solen varmer og graderne stiger.

”Drik vand!” – hører du ofte. Men hvorfor er det så vigtigt at drikke vand i varmen?

Hovedårsagen til, at det er så vigtigt at drikke vand i varmen, er, at det kompenserer for den øgede svedaktivitet, der opstår i varmen. Sveden er kroppens måde at sænke kropstemperaturen ved at fordampe vand fra huden. Kroppen mister væske på denne måde, og man siger, at den bliver dehydreret. Væsketab skal erstattes – og derfor er det så vigtigt at drikke vand.

Hvis du er dehydreret, vil en række processer i kroppen blive påvirket. Transportering af ​​næringsstoffer til kroppens celler går langsommere, og træthed kan mærkes. Udrensning af kroppens affaldsstoffer via lymfesystemet reduceres, og vi ser en ophobning af affaldsprodukter i vævet. Hjernen er omgivet af spinalvæske, der mister sin ‘støttende’ funktion for hjernen, og hjernen får dårligere tilførsel af næringsstoffer, der er så vigtige for dens funktion. Det kan medføre koncentrationsbesvær og sløvhed, og ofte vil du også få hovedpine. Mange funktioner mister også deres ”smørrelse”, såsom led og fordøjelse. Hvis dehydreringen varer i en længere periode, vil du mærke, at huden bliver tør, mat og den kan begynde at klø.

Så hvor meget vand har du brug for?

Det anbefales at indtage 1,5 – 2,5 liter væske om dagen. Det hele afhænger af temperaturen og graden af ​​fysisk aktivitet. Hvis du sveder meget, kompenserer du desto mere med væskeindtag.

Hvilke typer væske tæller som en del af dit indtag?

Væskeindtagelse behøver ikke nødvendigvis kun at være i form af vand. Alt hvad vi spiser og drikker kan medregnes, såsom juice, te, mælk, supper og retter, der indeholder vand. Ja, selv kaffe og alkohol skal medtages, da de er vanddrivende og kan føre til øget urinproduktion og dermed øget væsketab. En nem måde at se, om du har det rigtige væskeniveau i din krop, er at observere din urin. Hvis den er mørkt, så er det et tegn på, at nyrerne forsøger at holde så meget vand tilbage som muligt, og du er dehydreret, men hvis urinen er klar, så er du i balance. Det er også vigtigt at huske, at børn bliver lettere dehydrerede end voksne, da de har mindre kropsvæske i reserve. Menneskekroppen består faktisk af 60 % vand, fordelt mellem blodet og vævet udenfor blodkarrene, så det siger sig selv, at det kan give store problemer for kroppen, hvis væskebalancen kommer i ubalance.

Under dehydrering vil der ophobes salte i kropsvæskerne, og det fører til øget osmolaritet i kropsvæsken. Øget osmolaritet stimulerer et hormon kaldet AntiDiureticHormone, ADH, et hormon, der skal stimulere nyrerne til at reducere udskillelsen af ​​urin, og at hjernens tørstecenter påvirkes og vi ønsker at drikke mere. Alkohol og koffein har en hæmmende effekt på produktionen af ​​ADH, så nyrerne udskiller mere urin og kroppen drænes for væske. Derfor er øget alkoholindtag i varmen noget, du altid skal være lidt opmærksom på. Det er tilrådeligt at tage et glas vand for hver enhed alkohol, du drikker. Medicin kan også påvirke væskebalancen, hvor blodtryk og vanddrivende medicin direkte kan påvirke det daglige væsketab.

Et generelt råd til de rigtige varme dage er også at supplere med isotoniske drikke for at holde saltniveauet oppe. Disse drikke kan du købe på apoteket.

Rigtig god sommer alle sammen! Husk “Drik vand!”

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.