Det danske magasin i Spanien

Når jeg hopper ud af sengen om morgenen, nej det er i øjeblikket lidt overdrevet. Jeg nærmest kravler ud af sengen, og føler alle led er stive og ømme og hele kroppen værker. 

Jeg har et lille morgenritual, når benene svinges ud over sengekanten, der lyder: ”Jeg er glad, lykkelig, taknemmelig og tilfreds.” Jeg synes, det er lidt svært at sige helhjertet, når hele kroppen værker, så det beslutter jeg mig for at gøre noget ved, så jeg i videst mulig omfang føler mig som mit gamle jeg, og samtidig dele de mulighederne der er for smertelindring med mine læsere.

Én af grundene til at jeg ønsker at dele mulighederne for smertelindring er, at bare indenfor gigt regnes det for at ca. 70% af os over 50 har en eller anden form for gigtsmerter i hvert fald i mindst 1 led.

Vi kender alle til smerter. De er en del af livet. Får du en uforklarlig smerte, er det vigtigt, at du søger din læge, for at han kan identificere smerterne, og hvordan de evt. skal behandles. Ofte ses, at smerterne bliver nedsat, når du har fået en ordentlig undersøgelse og forklaring på smertens årsag. 

Efter min mening skal man ikke bare proppe sig med smertestillende medicin, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Al smertestillende medicin har bivirkninger, og meget kan give tilvænning med både sløvhed, maveproblemer og følelse af at være ligeglad, vægtproblemer og meget mere.

Selvhjælp

Du kan selv gøre en masse for at lindre eller fjerne dine smerter. Det giver dig også en dejlig fornemmelse, at du tager ”sagen i egen hånd,” og føler dig ansvarlig for dig selv.

Naturlige smertestillende midler er ikke så kraftige som den allopatiske smertestillende medicin, og den tager som oftest også længere tid om at virke. Til gengæld er de mindre giftige og mere sikre i det lange løb og samtidig medvirker de til at regenerere kroppen. 

Collagen UCII 

En af de nyeste produkter der er opdaget til at modvirke ledproblemer og give større mobilitet og fleksibilitet, er collagen. Collagen er et naturligt protein, der holder dine led sammen og medvirker til elasticitet, så du let kan bevæge dig. I tillæg dertil er collagen vigtig for bruskproduktion og reparation. Nye undersøgelser fra USA viser, at en speciel form for collagen UCII er specielt velegnet ved ledproblemer, også hvis du lider af smerter i din lænd og iskias og specielt knæ. UCII bliver brugt i daglig dosis på 40 mg eventuelt sammensat med andre inflammations hæmmer f.eks. gurkemeje, boswellia og ingefær.

MSM

MSM (Methylsulfonylmethane) virker som et kraftigt antiinflammatorisk middel. Det reducerer muskelspasmer og inflammationer. Det kan somme tider bringe vedvarende lindring, så smerterne forsvinder for ikke at vende tilbage. Udover at være godt for gigt og rygsmerter kan MSM også være særdeles godt ved fibromyalgi.

Forebyggende er dosis 1-2 gram dagligt. Er der tale om en svær smerte, kan du evt. starte ved 3 gram pr. dag. Hver tredje dag kan du gå op med 1 gram, indtil du mærker bedring. Dog vil jeg højest anbefale dig at tage 6 gram daglig. Fordel doserne over dagen.

For at undgå en irriteret mave er det bedst at tage MSM sammen med maden.

Du finder MSM naturligt i bl.a. grønne grønsager, frugter og kerner.

MSM har en mild blodfortyndende virkning, så tager du blodfortyndende medicin, så tjek med din læge inden du starter med kuren.

Boswellia 

Boswellia har været brugt i utallige år i den ayervediske medicin. Her de sidste 30 år har midlet også fundet vej til den vestlige verden. Det stammer fra et indisk træ. Boswellia er et meget antiinflammatorisk, og smertestillende middel. Det har vist sig effektiv ved både almindelig gigt og leddegigt.

Du kan starte med 1500 mg op til 3 x daglig ved stærke smerter og efter ca. 6 uger gå ned til 500-750 mg 3 gange daglig.

Curcumin 

Curcumin fra gurkemejerod  er ligeledes et godt antiinflammatorisk produkt med smertestillende virkning. Det kan være godt at vælge et curcumin produkt, der er tilsat sort peber idet optagelsen bedres betydeligt med sort peber. Dog findes et produkt med curcumin, hvor curcuminen er indkapslet i mikroskopiske kugler, der bedrer transporten ind i blodet, så curcuminen bliver meget mere optageligt og rigtig godt virkende.

Omega 3 

Jeg bliver også klar over, at jeg må tilføje nogle olier til mine led. Er du i tvivl om, du har omega 3 nok i dit blod, kan du gå fra gaden og ind i mange laboratorier f.eks. ”Synlab” her i Fuengirola og få målt dit indhold af omega 3 i blodet.

Fiskeolie og hørfrøolier er mine personlige favoritter til at få dækket mit omega 3 behov, men for veganere er der også omega 3 i visse algearter.

Vær sikker på, at du køber en god kvalitet fiskeolie.

Foretrækker du din omega 3 olie fra levertran, så spis det i midten af et måltid, så får du 

ikke så let opstød, når du spiser levertran.

Glukosamin 

Et gammel velkendt middel til slidgigt især i knæ og hofter er glukosamin, der hjælper til at stimulere ny dannelse af ledbrusk. Starter du med et glukosamin produkt kan der gå mellem 3 – 4 uger inden du mærker nogen lindring. Dosis er som regel 500 mg 3 x daglig. Glukosamin kombineres ofte med Condroitin, der er et naturligt forekommende middel i ledbrusk. De 2 midler har vist sig at arbejde godt sammen, men mange har også gavn af bare at tage et rent glukosamin produkt.

Hestekastanje m.fl.

Lider du af trætte, tunge, hævede ben, kan det være en god ide at tage et Hestekastanje ekstrakt, der forbedrer funktionen af veneklapperne, så der forebygges et tilbageløb af det venøse blod. Hestekastanje er et frø fra træet Hestekastanje. Det er let blodfortyndende, og hjælper med at bringe ødemet fra benene væk over nyrerne.

Det kan være en god ide at kombinere produktet med Pycnogenol, der er et udtræk af fransk pinje. Der findes blandingsprodukter til tunge hævede ben med pinjebark og vindruekerneekstrakt.

Butchers Broom stammer fra liljefamilien og har lignende effekt på benenes kredsløb. Dog skal du være lidt forsigtig med produktet, hvis du lider af forhøjet blodtryk.

Gotu Cola er en østerlands lægeplante. Den styrker det perifere kredsløb og hjælper på trætte tunge ben. Den virker helbredende på åreinflammation og nattekrampe. Arbejder rigtig virkningsfuldt med Pycnogenol.

Kosten

Uanset hvad dine smerter skyldes, er det vigtigt med en sund kost. Kosten har stor betydning for alle former for smerter.

Ingefær, der også findes som en del af mange smertelindrende midler, er meget godt at bruge i den daglige kost, da den er meget smertelindrende. Det samme er chili og pebermynte.

Undgå alle sukkerholdige midler og kunstige drikke, såsom sodavand, energidrikke og lignende. Undgå ligeledes kunstige sødemidler. Sørg for at drikke godt med vand.

Sørg for at din kost for en stor del består af hel uforarbejdet mad uden kemiske tilsætningsstoffer, smagsforstærkere, farvestoffer og konserveringsstoffer.

Og så tror jeg desværre også, at det er bedst at eliminere kaffe, især hvis du er en blodtype 0

Hold dig videst muligt til fuldkornsprodukter og en masse grønsager. Spis rigeligt med både løg og hvidløg. Er du en stor kødspiser, så spis mindre kød. Drik kun meget små mængder alkohol.

Se at spis så meget basemad som muligt og drik evt. en basisk te. 

At have alt for megen syre i kroppen kan være smerteprovokerende.

Ved smerter kan der også være tale om en eller anden form for allergi. Det kan være svært at få undersøgt. Det kan være f.eks. en allergi eller intolerance overfor hvede, eller mælkeprodukter. Nogle er også overfølsomme overfor natskyggefamilien. Natskyggefamilien består af tomater, kartofler, peberfrugter (ikke sort peber) auberginer og tobak. Det kan være svært at holde sig fri of ovenstående produkter, men har du på fornemmelsen, at der kan være en overfølsomhed, der spiller ind på dine smerter, må du undgå de mistænkte fødemidler i mindst 3-4 måneder. Se derefter om der er en forskel i smerterne. Det kan  være ulejligheden værd.

Tips

  • Det er vigtigt, at du holder en normalvægt. Er det svært, så få evt. hjælp til at blive støttet på den bedst mulige måde, idet der kan være mange årsager til overvægt.
  • Musik kan være smertestillende, så find evt. en god musik du kan lide og væn dig til at høre musik dagligt.
  • Motion er smertestillende. Den øger kredsløbet, og når motionen dyrkes efter evne og ikke ekstremt, kan det aktivere kroppens egen smertestillende medicin kaldet endorfinerne.
  • Det kan også være værdifuldt at få zoneterapibehandlinger, idet vi har punkter både på fødder og hænder, der ved at blive masseret kan nedsætte både stress og smerter. 
  • Der findes et utal af cremer og gel til at smøre på. De går fint gennem huden og ind i vævene, og virker smertestillende.
  • Der findes også mange forskellige smertestillende plastre.

Louise Hay skriver om smerter:

Skyld. ”Skyldfølelse søger altid afstraffelse”. Et nyt tankemønster, der kan være gavnligt er: ”Jeg slipper kærligt fortiden. Jeg er fri og andre er det også. Alt er godt i mit hjerte nu.”

Af Anni Dahms

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.