Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lidt beskæmmet sætter jeg mig hastigt til tangenterne. I dag er sidste dag inden afrejsen. Jeg glæder mig usigeligt til min ferie i Mexico. Jeg havde glemt alt om deadline til artikel, annoncer m.m. indtil min søn henkastet her til morgen spørger, hvad jeg har tænkt mig, der skal sættes i annoncen til månedsmagasinet.

Efter denne påmindelse må artiklen logisk handle om glemsomhed og hvad der kan gøres ved den. Selvom glemsomhed normalt betragtes som skidt, kan det måske være godt for noget.

Jeg gik på nettet for at se, om der var nogle bevingede ord om glemsomhed. Jeg blev i første omgang utrolig glad, da det første, der faldt mig øjnene var, at glemsomme mennesker var meget intelligente.

Undersøgelsen, jeg faldt over, var offentliggjort den 5. december 2019, så den må formodes, at være rimelig relevant.

Ifølge studiet fra University af Toronto har personer, der har en tendens til at være glemsomme, også en tendens til at være meget intelligente, det beskrives i Educate Inspire Change. Professor Richard er en af medforfatterene bag studiet, og han udtaler, at formålet med hukommelsen er at gøre os intelligente, så vi kan tage beslutninger under forskellige omstændigheder. For at gøre det er vi nødt til at glemme nogle oplysninger. Hjernen sletter automatisk unødvendige oplysninger f.eks. en deadline eller en fødselsdag, fordi hjernen prioriterer andre opgaver, der synes mere nødvendige.

Den undersøgelse passede mig rigtig godt at erfare, og jeg viftede min søn om næsen med artiklen, som han dog ikke helt godkendte.

Vi glemmer alle fra tid til anden. Én ting, jeg ofte har undret mig over, er, hvor mange mennesker, der glemmer deres paraply, når de besøger forretningen. I alle næsten 30 år i Annis Vitalshop har jeg ikke haft haft behov for at købe en paraply. Der er simpelthen glemt så mange paraplyer i paraplystativet, at der har været rigelige forsyninger til at dække mit behov.

En anden gang blev der glemt en Porsche-bilnøgle i forretningen. Det syntes jeg, var lidt interessant, men ejeren kom efter at have efterlyst den i et par forretninger, så jeg måtte aflevere den, men det var en skøn fornemmelse, at holde nøglen i hånden et par minutter og forestille mig, at den var min.

Ofte har jeg også parkeret bilen i et storcenter og haft svært ved at finde den igen. I Lyngby Storcenter havde jeg lånt min datters bil, og kunne ikke helt huske bilnummer, farve mærke m.m. Til slut, efter mange traveture frem og tilbage, måtte jeg ty til at ringe til min datter om nærmere oplysninger, og endelig fandt jeg bilen. Da var jeg lidt flov.

Kosten

Almindelig glemsomhed har ikke noget at gøre med demens. Alligevel kan du godt formindske din glemsomhed ved at spise en god kost. Sund kost og drikke er vigtige for at reducere din glemsomhed.

Det er godt med en kost, hvori fisk indgår, en masse grøntsager og frugt sammen med fuldkornsprodukter og bønner. Det er vigtigt, at du fravælger det hvide brød, ris og pasta samt sukkerholdige fødevarer. Undgå i videst mulige omfang også de kunstige sødemidler, især de aspartam-holdige. Vær opmærksom på, at aspartam kan have mange navne i forskellige fødemidler. Når du spiser fisk, så spis især de fede fisk som laks, makrel og forskellige former for sild. 

Det, vi kalder for Middelhavskost, er, hvor mængde af indtagelse af mejeriprodukter og kød formindskes væsentligt. Hvis du gerne vil have lidt kød, er det bedst med det lyse fedtfattige kød f.eks. kalkun og kylling. Det er især godt at spise rigeligt med gulerødder, broccoli, bønner peberfrugter, spinat og løg. Hvis du ikke altid har adgang til friske grøntsager, kan det være en god ide at have et lille lager af frosne grønsager.

Husk også at bruge rigeligt af de sunde olier f.eks. olivenolie og hørfrøolie. Når jeg skriver hørfrøolie, må jeg omtale den nu afdøde Dr. Johanne Budwig, som med stor succes brugte hørfrøolie i cancerbehandling. Der findes et Budwig-center i Málaga.

En gruppe forskere ved Columbia Medical Centre i New York har i 2009 påvist, at hvis du spiser rigeligt med Middelhavskost, har du nedsat risiko for udvikling af hukommelsesbesvær.

Hold dig fra industrielt forarbejdede fødevarer. Harsk fedt, der er decideret usundt, kan være skjult i mange af disse retter f.eks. wienerbrød, salatdressinger, pizza m.m.

Glemsomheden kan øges, hvis du ikke får vand nok eller drikker for meget alkohol. Hold dig også fra sodavand og diverse energidrikke. En del medicin øger også glemsomheden. Ligeledes må du passe på, hvis du bruger kemiske opløsningsmidler eller andre rusmidler. Ligeledes har rygning en vis negativ indflydelse.

Der er nogle europæiske studier, der viser, at moderat indtagelse af kaffe kan hjælpe på glemsomheden. Hold dig til de moderate mængder f.eks. to kopper dagligt. Kaffe er en kraftig stimulans, og kan være belastende for vores krop. Et par kopper grøn te dagligt hjælper ligeledes til at beskytte din hjerne.

Kosttilskud

 • Ikke bare for at undgå en for stor glemsomhed men også til almindelig styrkelse af helbredet anbefaler jeg en god base af et multivitamin/mineralprodukt. Det findes både i tabletter, i flydende form, hvor alle aminosyrerne også indgår eller som spray. Der er noget for enhver smag.
 • Desuden et det vigtigt med et godt Omega 3-produkt. Det findes både som kapsler og flydende. Er du vegetar eller veganer findes der en række produkter, hvor Omega 3 er udvundet fra havalger.
 • Det har vist sig at mangel på D-vitaminer øger glemsomheden. En artikel af Kasper Jørgensen offentliggjort i 2010 konkluderer, at forskellige undersøgelser viser, at D-vitamin udover at hjælpe til at modvirke knogleskørhed også har indflydelse på hjernen og hukommelsen.
 • Ginkgo Biloba kender de fleste af os. Det er en god og effektiv hjælp til hukommelsen og koncentrationen. Samtidig hjælper midlet på kolde hænder og fødder.
 • Zink har mere end 180 funktioner i vores krop. En af funktioner er, at den fremmer indlæringsevnen og derved også hjælper vores hukommelse.
 • Flere undersøgelser viser at E-vitaminer kan være gode for hukommelsen.
 • Selen er godt at tage sammen med E-vitamin. De arbejder tæt sammen i kroppen. Der hersker blandt mange mennesker selenmangel, der kan give sig udslag i mange lidelser bl.a. hjertesygdomme og kræft. Selen hjælper desuden de mentale funktioner.
 • C-vitaminer er effektive og vigtige for din hukommelse. Dosis kan variere meget for hvilket behov, vi har individuelt. Selv spiser jeg gerne 1000-2000 mg dagligt. Allerhelst spiser jeg dem i kombination med bioflavonoider. De forstærker C-vitaminets virkning.
 • Undersøgelser har vist, at 20 % af mennesker over 65 år har B12 mangel. B12 er vigtig for vore åndsevner og vores psykiske balance. B12 fås som sugetabletter, der på bedste måde sikrer optagelsen af vitaminet, samt almindelige tabletter og som spray.
 • Det kan være godt samtidig at supplere med et kompleks af samtlige B-vitaminer. Mange er i underskud af B-vitaminer og det kan bl.a. føre til træthed, sløvhed og glemsomhed.
 • Bacopa har i mange år været anvendt i den ayurvediske medicin til at understøtte hukommelsen og evnen til at koncentrere sig og lære nyt stof. Bacopa findes i forskellige koncentrationer fra forskellige firmaer.
 • Hvidløg styrker immunsystemet og beskytter hjernen mod tungmetaller.
 • Ginseng kan også stimulere vores hjerne.
 • Fosfatidylserin er et produkt udvundet af soja, der hjælper til støtte af hukommelsen og til at give mental klarhed.

Tips til glemsomheden

At være glemsom er en irriterende faktor, man helst ikke vil opleve.

Heldigvis er der mange små ting, du kan være opmærksom på for at nedsætte din glemsomhed. 

 • Stress er en af de vigtige ting, du i videst muligt omfang må undgå. Formentlig var det stress, da jeg fuldstændig overarbejdet glemte at hente min yngste søn i børnehaven for ca. 45 år siden. Børnehaven måtte ringe og spørge, hvorfor han ikke blev hentet. Det er en af de episoder, jeg har været mest flov over.
 • Sørg for at få søvn nok. Søvnmangel påvirker korttidshukommelsen. Sørg for mindst 8 timers nattesøvn uden computer, mobiltelefon eller fjernsyn i soveværelset. Tilstrækkelig med søvn er en vigtig indikator for ikke at blive glemsom. Sluk før krimien kommer i TV, eller hav selvdisciplin nok til at slukke for den serie på Netflix, du næsten ikke kan løsrive dig fra. Når du synes, du husker dårligt, skyldes det ofte for lidt søvn.
 • Sørg for god motion. Når du sørger for at holde din krop aktiv, holder du både hjerne og krop i gang. Den daglige træning er med til at forbedre både din koncentration og indlæringsevne.
 • Vær opmærksom på at bruge din hjerne. Lad huskesedlen blive hjemme og træn dig i at huske, hvad du skal købe ind.
 • Lær sprog. Det får virkelig dine hjernevindinger i gang.
 • Husk fortsat at få dig en god latter mange gange dagligt. For nylig hørte jeg i en radioudsendelse, hvordan vi med alderen griner mindre og mindre og hvad det kunne have at konsekvenser for livsglæden, og det at være positiv og åben.
 • Hold orden i dit liv og sørg for, at tingene har de rette pladser og anbring dem der. Det gælder f.eks. dine briller, din telefon, bil -og husnøgler.
Af Anni Dahms

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa