Det danske magasin i Spanien
For højt Blodtryk/hypertension

For højt Blodtryk/hypertension

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi har lige hilst et nyt år velkommen. Igen er vi gået ind i et år fyldt med håb, som vi aldrig må opgive, men også med en stor usikkerhed, om hvorvidt verden nogensinde bliver normal igen. Usikkerhed blandet med frygt og håb går hånd i hånd. Vi ønsker det bedste både for os selv, vores familier, men også for hele jordkloden, friheden, verdensfreden, klimaet osv.

Mange oplever en øget stress i denne tid. Et øget stressniveau kan være medvirkende til et forhøjet blodtryk og forhøjet blodtryk er næsten ved at udvikle sig til en folkelidelse. Andre årsager til forhøjet blodtryk kan også skyldes angst, nyrelidelser, arvelighed, fedme, alkohol, medicin f.eks. smertestillende, p. piller m.m. Men i ca. 90% af forhøjet blodtryk findes der ingen årsag til lidelsen, og derfor kaldes forhøjet blodtryk bare essentiel hypertension.

Har du mistanke om et forhøjet blodtryk må du gå til lægen og følge lægens anvisning. Imidlertid er der også en masse, du kan gøre for at hjælpe dig selv.

Et af problemer med forhøjet blodtryk kan være, at du ikke bemærker det, Der kan dog være enkelte symptomer, du må være opmærksom på i forbindelse med forhøjet blodtryk.

Nogle af symptomerne kan være hjertebanken, svær hovedpine især om morgenen, synsforstyrrelser, næseblødning, samt unaturlig træthed og/ eller svimmelhed.

Ved hvert hjerteslag pumpes der blod ud i arterierne, så stiger blodtrykket for at falde igen når hjertet hviler. Når hjertet arbejder, kaldes trykket det systoliske blodtryk, og når hjertet hviler, kaldes trykket det diastoliske blodtryk.

Det Systoliske blodtryk tilstræbes at være under 140 og det diastoliske under 85, når personen er i hvile. Det skrives 140/85.

Hvis blodtrykket forbliver forhøjet gennem længere tid, kan venstre side af hjertet blive for stort, idet hjertemusklen bliver tykkere pga. det store arbejde. Så øges risikoen for åreforkalkning og hjertekrampe, fordi der kommer iltmangel i hjertemusklerne, når der ikke kommer blod nok ud i dem. Det kan hjertet måske holde til i nogle år, men så følger hjerteinsufficiens med dertil førende hjertesvigt med risiko for blodprop i hjertet og andre hjertelidelser, samt øget risiko for blodprop i hjernen og evt. hjerneblødning. Hypertension regnes for at være den hyppigste årsag til hjerneblødning og blodprop i hjernen. Nyrerne lider også under det høje tryk, hvilket kan medføre forskellige nyrelidelser og føre til insufficiens af nyrerne.

Det er vigtigt at holde blodtrykket nede. Forhøjet blodtryk skal tages alvorligt, idet et konstant forhøjet blodtryk kan medføre en række lidelser, nedsat syn på øjnene, seksuel dysfunktion, søvnbesvær, hukommelsestab isæt korttidshukommelsen, måske førende til demens angst og nervøsitet og stress samt nedsat immunsystem.

Kosten

Gennem kosten kan du selv gøre en masse for at holde blodtrykket nede. I tidernes morgen lærte jeg, at hvis du havde forhøjet blodtryk, måtte du ikke spise salt. I dag lyder det, at man gerne må spise salt, men ikke i for store mængder. Forsøg dig lidt frem. Lider du af forhøjet blodtryk, anbefaler jeg at bruge himalayasalt, der siges at afbalancere blodtrykket. Desuden indeholder himalayasalt en masse mineraler og salte, som kroppen har brug for.

I norden er vi et lakridselskende folk, men døjer du med forhøjet blodtryk, er det en forbudt spise, idet det har vist sig, at lakrids kan få blodtrykket til at stige kraftigt.

Spis godt med grønsager og frugt, begge kategorier indeholder både kalium og magnesium, der er gode for blodtrykket. Det er bedst, hvis du kan få grønsager og frugt økologisk.

Sørg for at din kost indeholder megen fiber.

Brug rigeligt med gode olier. Vi bor i olivenoliens hjemland så brug en masse olivenolie af god kvalitet. En italiensk undersøgelse viste, at olivenolie kan sænke behovet betydeligt for blodtryksmedicin.

Spis gerne fede fisk, og hørfrø olie. Spar på den mættede olie, dog er smør godt med måde, det samme er kokosfedt.

Rødbeder kan medvirke til at sænke blodtrykket. Du kan få rødbede som et lille daglig shot eller selv lave din rødbederåkost ved f.eks. at findele og blande rødbeden med løg, gulerod og æble.  En himmerigsmundfuld der kan spises med anden mad eller alene, især smager den godt med en god sjat olivenolie blandet med et hvidløg. Hvidløg medvirker til at sænke blodtrykket og holde pulsårerne elastiske.

Hold dig fra alle sukkerholdige fødemidler. Hvidt sukker er uden næringsstoffer og med til at skabe inflammation.

Kalder den søde tand på dig, så tag et par stykker mørk chokolade. Jo mørkere, jo bedre men mindst på 70%. Det kan hjælpe til at sænke blodtrykket.

Det kunstige sødemiddel Stevia fra planten stevia rebaudiana har vist sig at kunne sænke både det øverste og nederste blodtryk. Stevia er en antioxidant og totalt uskadelig.

Spis gerne et par stængler bladselleri daglig, evt. blandet med rødbederåkosten. Det er medvirkende til at sænke blodtrykket.

Begræns dit alkoholforbrug og hold dig evt. til et par glas god rødvin dagligt.

Drik gerne en masse urteteer igennem dagen, gerne grøn te.  Du kan også blande den grønne te med f.eks. padderokke og mælkebøtte, ligesom det er godt med hibiscuste.

Kosttilskud

  • Som base tag et godt multivitamin/mineral produkt.
  • Spis en god omega 3 fedtsyre, det kan have en god indflydelse på blodtrykket. Undersøgelser har vist, at folk der spiste godt med omega 3 fedtsyrer havde et lavere blodtryk, end dem der enten ikke spiste omega 3 eller bare en lille smule.
  • Tilskud med Q10. Undersøgelser har vist sig at Q10 kan have en god indflydelse mod forhøjet blodtryk.
  • Mange mennesker har for lidt magnesium i kroppen. Derfor kan det være godt med et supplement. Magnesium har vist sig at kunne reducere både det systoliske og diastoliske blodtryk. Tag magnesium om aftenen, så hjælper det også til en god nattesøvn.
  • Tag gerne et tilskud af ekstra B vitaminer. Magnesium virker bedst, hvis der samtidig er tilstrækkelig med B vitaminer i kroppen især B6, ligesom folsyren (B9) kan nedsætte risikoen for forhøjet blodtryk.  Alle B vitaminer gavner bedst, hvis de tages i en kombineret form.
  • D- vitamin er også en god blodtryksregulator. Lad gerne daglig dosis være ca. 100 mcg. D vitamin modvirker forhøjelse af stresshormonet adrenalin. D vitamin er ikke bare et vitamin, men også et hormon, der virker godt på immunforsvaret.
  • Pycnogenol er et udtræk af en speciel fransk pinjebark. Det er en stærk antioxidant med mange gode virkninger bl.a. på et forhøjet blodtryk. Pycnogenol hæmmer også dannelse af blodpropper. Italienske forskere har påvist at en kombination af Q10 og Pycnogenol styrkede hjertet og sænkede et forhøjet blodtryk. En anden undersøgelse viste at Pycnogenol kunne sænke blodtrykket så meget at blodtryksmedicin kunne reduceres kraftigt.
  • Kan du ikke spise ren hvidløg så få det evt. i kapselform. Så får du ikke hvidløgsånde. Det er bedst med et produkt med rimeligt højt indhold af allicin. Hvidløg er med til at nedsætte blodtrykket og modvirker åreforkalkning. Desuden kan hvidløg modvirke forhøjede triglycerider og forhøjet kolesterol.
  • Ekstra tilskud af C vitamin. Det stabiliserer og nedsætter blodtrykket. Dosis efter behov men evt. 1000 mg morgen og aften. Tag gerne et produkt der er tilsat bioflavonoider fra f.eks. hyben, citron og andet. Det bedrer C-vitaminets virkning meget.
  • Hvidtjørn enten i tablet eller flydende form er et dejlig og behagelig tilskud, der er styrkende for hjertet og god til at bringe et forhøjet blodtryk ned.

Tips

Tag hånd om dit åndedræt og lær at trække vejret dybt og roligt. Tag evt. et kursus i åndedrætsteknik.

Det kan også være en god ide at lære og bruge en form for afspændingsteknik f.eks. gennem yoga eller Qi gong. Det har vist sig at kunne have en positiv effekt på forhøjet blodtryk.

Sørg for motion, mindst ½ times gåtur dagligt i så godt et tempo, du kan holde til.

Er du tilhænger af sauna, kan det være en god ide at gå i sauna i ca. 3 gange ugentligt.

Ryger du så stop. Forhøjet blodtryk forværres af rygning, bl.a. fordi nikotinen i tobakken frigør adrenalin, der får dit hjerte til at slå lidt hurtigere og således øges blodtrykket. Rygning trækker også pulsårerne sammen med risiko for åreforkalkning. Et rygestop kan ofte nedsætte blodtrykket rimelig hurtigt.

Vær opmærksom på din vægt. Er der røget nogle kilo på under julens selskabeligheder så find din normalvægt igen. Overvægt kan medføre forhøjet blodtryk, men er også hårdt for hjertet og en fare for at få type 2 diabetes. Det er vigtigt med en normalvægt for at have et normalt blodtryk.

Undgå stress. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der stresser dig og så tage stilling til, hvordan du kan formindske eller undgå det, der stresser dig. Psykisk stress kan udløse forhøjet blodtryk.

Tungmetaller i kroppen kan også være årsag til forhøjet blodtryk, så har du prøvet alt, er det måske en ide at blive undersøgt for en tungmetalforgiftning.

Louise Hay skriver om den sandsynlige årsag til forhøjet blodtryk: Langvarige følelsesmæssige problemer, som ikke er løst. En vulkan. Gøre en myg til en elefant.

Et nyt tankemønster du kan indøve er: Jeg udløser gladelig fortiden. Jeg har fred.

Jeg tror en affirmation som denne kan være hjælpsom.

Godt nytår.
– Anni

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa