Det danske magasin i Spanien
Da lille Unicaja blev en storbank

Da lille Unicaja blev en storbank

Det tog ni år at blive startklar. Og da man endelig kunne klippe den røde løber, 

gik det helt galt. 

Vi skal lidt mere end 70 år tilbage i tiden. Bureaukrati og manglende kapital havde i flere omgange udskudt det længe ventende projekt. Opbakningen fra myndighederne fejlede ellers bestemt ikke noget. Velvilligt stillede amtsrådet både personale og møblement til rådighed, så Málagas første sparekasse kunne åbne sit filial på Calle Alarcón Luján i Málaga centrum. Sparekassen blev født som Caja de Málaga, men glæden og optimismen blev hurtigt vendt til bekymring. På de første tre måneder formåede den nye sparekasse kun at åbne 273 konti og tilmed sætte 26.000 pesetas over styr. Og endnu værre: man havde ikke fået et ben til jorden i den hårde konkurrence med sparekasserne fra Antequera og Ronda. Men man gav ikke op. Fighterånd og nytænkning mundene ud i et nyt finansieringsprodukt, som sikrede sparekassens kunder køb på afbetaling i en lang række lokale erhverv. Det gav pote, og fire år efter indvielsen af det første filial i Málaga kunne Caja de Málaga byde nye kunder velkommen i sine filialer i Vélez-Málaga, Cómpeta, Algarrobo og Rincón de la Victoria. Sparekassen mestrede de gamle principper om nærvær og service og kunne i 1968 sætte næste milepæl i sin historie ved at runde 1.000 millioner pesetas (6 millioner euro) i aktiver. Det gode arbejde og de blide vinde blæste fortsat over Málagas lokale spareskasse, som i 1989 rundede sit filial nummer 66 og sit hidtil bedste årsregnskab. Det var også året, hvor man på ledelsesgangene så småt begyndte at lufte tanken om fusioner. Det ville kun give mening at forene sig med de gamle, lokale rivaler fra Ronda og Antequera for sammen at rette blikket mod det øvrige Andalusien. Derfor blev Caja de Málaga i 1991 omdøbt til Unicaja. Lige efter blev sparekasserne Caja de Cádiz og Caja de Almería også integreret. Málagas sparekasse havde fået vokseværk – præcis som byens basketball hold. Det nye Unicaja overtog nemlig sponsoratet fra Caja de Ronda. Og med ny kapital og fornyet sportslig ledelse fik holdet unægtelig en ny mulighed for at etablere sig blandt de bedste hold i landet. Det er lykkedes fint lige siden. Samme privilegerede position får banken nu på trods af flere bump på vejen.

Lever ikke over evne

Starten af 90’erne var nemlig præget af stor tumult på de spanske finansielle markeder. Renten var eksploderet, byggeriet kollapset og den nye, frie konkurrence i EU var en alvorlig trussel for de spanske bankers hjemmemarked. Men Unicaja formåede fint at navigere sig gennem stormvejret. Sparekassen havde godt fat i sit lokale marked og havde, som en af de få, ikke gearet hverken sine udlån til krænkende entreprenører eller sine boliglån til borgere, der var i fare for at lide rentedøden. Unicaja kom direkte styrket ud af krisen – klar til at erobre markedsandele. Historien skulle gentage sig små tyve år senere, da finanskrisen brød ud, og særligt sparekasserne var truet på livet. Men igen hørte Unicaja til en af de få spillere på de finansielle markeder, der ikke havde levet over evne, og fortsat besad likviditeten til at opkøbe andre, der var i knæ. Banken Ceiss, som var en fusion af de ellers to stærke central- og nordspanske sparekasser Caja España og Caja Duero, var et godt køb og den bedst tænkelige anledning til at komme ud i hele landet – og samtidig blive børsnoteret. Netop børsnoteringen, og overgangen fra sparekasse til bank, har de seneste tre år sikret Unicaja en fast plads i Top 10 over Spaniens største banker. Særligt de ældre kunder fra ”Caja de Málaga”-tiden, må knibe sig i armen. For mens de lokale banker og sparekasser fra langt større byer som Valencia, Zaragoza og Sevilla med årene er blevet opslugt af andre, har Málagas lille, upåagtede sparekasse vokset sig stor og stærk. – og bliver tilsyneladende nu endnu stærkere.

Efter et par års flirteri med Liberbank, som er udkommet af en større fusion mellem en række andre sparekasser, blev de to banker allerførst i januar måned enige om at slå folderne sammen. Unicaja bliver toneangivende – igen. Men fusionen er på ingen måde et udtryk for storhedsvanvid. Det er derimod et strategisk træk for at være på forkant med udviklingen, som siger; færre banker – men stærkere banker. Udviklingen siger også; færre filialer og færre medarbejdere. Derfor skal Unicaja i de kommende år gennem en markant omstrukturering for at få reduceret mængden af sine nuværende 1.600 filialer og 10.000 medarbejdere fordelt over hele Spanien. Man kan mene, det er bagsiden af medaljen. Omvendt tøver præsidenten for Junta de Andalucía ikke med at overrække Unicaja en medalje, for at bevare sin identitet og andalusiske accent. ”Unicajas hovedsæde forbliver i Málaga, og størstedelen af bestyrelsen fortsætter som hidtil. Jeg mener, det er vigtigt vi har en stærk bank i ryggen forud for den økonomiske genrejsning, og tilmed er det et stykke lokal historie, vi skal være stolte af,” har Juanma Moreno flere gange udtalt. 

Det tog sin tid – men pludselig tog det fat. Stik imod alle odds er Unicaja Banco i dag vurderet som Spaniens sjette største bank. 

Af Henrik Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.