Det danske magasin i Spanien
Bugspytkirtlen – Hjernen i fordøjelsessystemet

Bugspytkirtlen - Hjernen i fordøjelsessystemet

Bugspytkirtlen er en lille, men særdeles vigtig kirtel, beliggende højt oppe i bughulen, lidt over navlen og strækker sig på tværs af bageste bugvæg. Den er ca. 15 cm langagtig og vejer ca. 90 gram. Bugspytkirtlen er 2 sammenbyggede kirtler. Den laver ca. 1 liter bugspyt daglig, og har også en hormonal kirtelfunktion, der omtales nærmere under diabetes. 

Produktionen af den hormonale funktion finder sted i de Langerhanske øer, der ligger spredt i bugspytkirtlen. De hormoner, der bliver dannet her, er overvejende insulin og glukagon. Begge disse hormoner har betydning for blodsukker-niveauet. 

Insulin fjerner sukkeret fra blodet og arbejder umiddelbart efter spisning, mens glukagon arbejder mellem måltiderne og føjer sukker til blodet efter behov. Har du problemer med det ene område, har du som regel også problemer med det andet. Så behandl din bugspytkirtel med kærlighed og respekt. 

Med vores moderne forjagede vestlige livsstil, med jagten på penge og materielle goder, er lidelser i bugspytkirtlen stigende. Den er meget følsom, og belastes af alle stærkere indtryk både det mad- og følelsesmæssige. Luftforurening fra biler og industrien spiller også en stor rolle. De vanskelige økonomiske forhold med stress og problemer har også en dårlig indflydelse på bugspytkirtlen. 

Vi er alle, både børn og voksne, følsomme overfor de stemninger og skænderier der ofte forekommer, når familien samles omkring måltiderne. Det kan medvirke til en overfølsomhed pga. en dårlig fordøjelse.

 Desværre bliver problemer med bugspytkirtlen ofte hyppigere med alderen f.eks. som fordøjelsesproblemer, bugspytkirtelbetændelse, bugspytkirtelkræft, for lavt blodsukker, diabetes, og andre lidelser forbundet med alkohol. Sygdomme i bugspytkirtlen regnes blandt de farligste sygdomme.

Bugspytkirtlen kommunikerer med de andre kirtler i kroppen såsom binyrer, skjoldbruskkirtelen, og kirtler i hjernen, så for lavt blodsukker kan også være sammenhængende med disse.

Funktion

Bugspyttet danner bicarbonat og er basisk, og virker derfor neutraliserende på den sure mavesaft, hvilket beskytter mod ætsning i tolvfingertarmen. Bugspyttet indeholder forskellige fordøjelsesenzymer, hvoraf de mest kendte er trypsin, der spalter protein, amylase, der spalter kulhydrater og lipase, der spalter fedt. 

Symptomer på, at din bugspytkirtel ikke fungerer optimalt, er fordøjelsesbesvær, blodsukkerproblemer, der både kan stamme fra dårlig protein/fedtfordøjelse, og fordi den endokrine del af bugspytkirtlen også er belastet, oppustethed mere end halvtime efter spisning, anspændthed over bugspytkirtelområdet midt for solar plexus og lidt til venstre, uregelmæssig afføring der kan være både gul, fedtet og klistret. Stinkende prutter 3 – 4 timer efter at have spist.

Kosten

Når du spiser, hjælper du bugspytkirtlen ved at tygge din mad ordentligt og allerhelst i rolige, venlige og ustressende omgivelser. At tygge sætter gang i spytkirtlerne og spyttet har en afgiftende virkning. Selve spiseteknikken er utrolig vigtig. Har du et par kilo for meget, opdager du hurtigt, at hvis du tygger maden grundigt, spiser du mindre og fordøjer bedre samtidig med, at du skåner din bugspytkirtel. 

Mundens spyt indeholder enzymet amylase, der starter kulhydratspaltningen. Hvis maden tygges så godt, at den bliver flydende, inden den synkes, kan fordøjelses-væskerne virke ordentligt og give et solidt fundament til en god fordøjelse. Det er ekstremt vigtigt, at vi har tilstrækkeligt med enzymer. Enzymerne fra bugspytkirtlen bruges ikke bare til at nedbryde maden i tyndtarmen. Enzymerne sendes også direkte ud i blodet, hvor de angriber stumper af protein, der ikke er blevet fordøjet. 

Vogel refererer i sin bog ”Leveren”,  hvordan en amerikansk kræftforsker, og med ham også andre kræftforskere berettede, at de ikke havde fundet een eneste kræftpatient, hvis lever og bugspytkirtelfunktion var i orden. Vogel konkluderede derudfra, at der ikke findes kræft, medmindre lever og bugspytkirtlen er forstyrrede.

Mad der styrker

Pas på raffineret og dårlig kvalitet mad. Drik gerne et par glas fortyndet Molkosan i løbet af dagen. Det giver en god fordøjelse samt udnyttelse af kosten, og virker regulerende og udlignende på bugspytkirtlens funktion. 

Spis rigeligt med grønsager, gerne i form af råkost og salater f.eks. selleri, artiskokker, alle former for bitre salater. På top 10 listen er også broccoli, blomkål, rosenkål og løg, der især er forebyggende for bugspytkirtelkræft. 

Nedtrap dit indtag af sukkerholdige fødemidler, hvidt mel, kaffe samt andre koffeinholdige drikke og stimulanser. Drik godt med vand mellem måltiderne.

Skal du bruge sødt så brug Stevia, der søder som sukker. Stevia er naturligt og udvindes fra Steviaplanten uden anvendelse af kemikalier. Du kan få Stevia som sødetabletter til madlavning og bagning. 

Spar på de store mængder kød. 

Brune ris er nærende og velsmagende og giver en god, vedvarende mæthedsfølelse, så lad det indgå i dine måltider 2 – 3 gange ugentligt gerne tilsat hvidløg, timian og andre krydderurter samt evt. tomater. 

Sauerkraut har også en god indflydelse på bugspytkirtlen. 

Blåbær indeholder mange helsestoffer bl.a. en masse mineraler. Den stimulerer og regenerer bugspytkirtlen, både dens indre og ydre sekretion. 

Spis godt med mad, der er rig på zink såsom østers, græskarkerner, nødder mm. Lad også gerne hirse og boghvede indgå i dit madvalg.

Spis papaya ofte eller gerne hver dag. Papaya sørger for, at du har en god proteinfordøjelse. Hører du til dem, der føler sig mæt og overspist efter proteinholdige fødemidler, kan det anbefales på det varmeste. Symptomerne ved at have svært ved at fordøje proteiner er, at du føler dig oppustet og bøvser ca. 15 minutter efter et proteinrigt måltid. Den trættende mæthed, du følte efter måltidet, forsvinder hurtigt efter at indtaget papaya. Det er desuden et ufarligt ormemiddel. Da jeg var i Mexico, fandt jeg hurtigt en kaffebar, hvor jeg dagligt nød min formiddagskaffe, mens jeg betragtede den lokale befolknings laden og gøren. Jeg så bl.a. de samme forretningsfolk komme hver dag og få sig en portion papaya. Det samme skulle jeg selvfølgelig prøve. Det smagte og føltes herligt og blev en del af mit vante formiddagsritual.

Kosttilskud

Start med et godt og letoptageligt vitamin og mineraltilskud

Kan du ikke købe papaya, hvor du bor anbefales det i kapsler eller som andre enzymkomplekser.

Lecithin i granulat eller i kapsler der, udover at være gavnlig for bugspytkirtlen, også hjælper koncentrationsevnen, holder kolesterolet flydende, virker beroligende og indeholder en række vitaminer og mineraler. Granulatet kan du drysse det over din morgenmad, da smagen er god og lidt sød.

Krom er et livsnødvendigt sporstof, der er nødvendigt for at kontrollere blodsukkeret og for at tolerere indtagelse af sukker. Raffineret sukker tapper os for krom. Spiser du slik eller andre raffinerede sukkerprodukter, kan det være en ide med tilskud af krom i 2 – 3 måneder.

B3, niacin virker på omsætningen af kulhydrater og sukker, og kan være med til at sænke blodets kolesterolindhold. Pas på med for store doser. Det kan give leverskader ved længere tids brug. Men husk B3 kan ikke stå alene. Det er nødvendigt, at tage hele B-vitaminkomplekset.

C-vitamin som tilskud. Tag mellem 500-1000 mg dagligt.

Marietidsel, hvor det virksomme stof er Silymarin, findes enten flydende, som te eller i kapsler. God for lever og bugspytkirtel.

Tilskud af magnesium og kalcium virker blodsukker-stabiliserende.


Tips

Er du ryger, så stop eller nedsæt forbruget væsentligt. Undgå også at være passiv ryger. Forskellige studier viser en klar sammenhæng mellem rygning og helbredsproblemer med bugspytkirtlen.

Pas på med unødvendig medicin f.eks. sovepiller gennem længere tid, eller en hovedpinepille så snart du mærker det mindste ubehag. Det er kemiske præparater, der både belaster lever og bugspytkirtel.

Træk vejret ordentligt, gennem næsen. Der findes forskellige kurser i vejrtrækning, således at en helbredende vejrtrækning opøves. Der er terapeuter, der siger, at den rigtige vejrtræknings-gymnastik er et kæmpe helsemiddel, der ovenikøbet står gratis til vores rådighed. Når man ånder dybt og rigtigt lever man mere bevidst.

Sørg for at få tilstrækkelig med afslapning, ro, hvile og søvn. Så klarer vi nemmere de sorger, bekymringer, skuffelser, som livet bringer os her i livet.

Kineserne har i mange år vidst, at hver af de tolv vigtige organer har deres specielle 2-timers aktivitetsperiode en gang i døgnet. Erfaringen er, at hvis visse symptomer opstår på disse bestemte tider i døgnet, kan en eventuel lidelse måske relatere til det organ, der har sin aktivitetsperiode på dette tidspunkt. Det kan være en hjælp til at konstatere, hvor en evt. lidelse stammer fra. Bugspytkirtlens aktivitetsperiode ligger mellem kl. 9 – 11 om morgenen.

Sørg for at have glade mennesker og glade venner omkring dig. Glæde er et kæmpe helsemiddel. Nyd naturen omkring dig. Vi har så mange smukke blomster og planter omkring os. Nyd fuglenes kvidren og smil når dine husdyr laver sjove spilopper og opfordrer til leg.

Iflg. Louse Hay står bugspytkirtlen for livets sødme. Vi kan støtte vores bugspytkirtel med et tankemønster, der siger: Mit liv er charmerende. Sig det højt for dig selv, gerne mange gange dagligt.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.