Det danske magasin i Spanien

Et citat fra Buddha lyder:
“Vi er, hvad vi tænker. Alt hvad vi er, opstår med vore tanker. Med vores tanker, skaber vi verden.”

Vi kender alle til at føle os modløse og deprimerede. Der er stor forskel på at være trist og i sort humør i en kort periode, og til en overskyggende langtidsdepression.
Depression betragtes som en alvorlig lidelse, der kan have både familiære og arbejdsmæssige konsekvenser, og som også kan medføre andre sygdomme og selvmord. Det afhænger af depressionens sværhedsgrad, der ikke kan måles ved blodprøve eller hjernescanning. Der anvendes visse måleskemaer til diagnosticering. Mange depressionstilstande er sekundære til andre lidelser, f.eks. diabetes, hjertelidelser og kræft, hormonelle forstyrrelser, nedsat skjoldbruskkirtelfunktion, lavt blodsukker, binyretræthed m.m.

Tving dig selv ud og søg udfordringer
Sorg og depression påvirker immunsystemet. Ofte er der også nedsat næringsoptagelse, men øget optagelse af affaldsstoffer.
Gennem mange udenlandske undersøgelser skønnes det, at dobbelt så mange kvinder som mænd lider af depression, mens det oftest er mændene, der begår fuldbyrdede selvmord. Det er overvejende befolkningsgruppen over 65 år, der er udsat for depression. Der kan være mange årsager f.eks. dårlig ernæringstilstand, tab af elskede personer, sygdom eller følelse af manglende identitet efter at have forladt arbejdsmarkedet. Mange mennesker tror, at det er normalt, at føle sig deprimeret, når man bliver ældre. Stop den tankegang: Der er masser af spændende aktiviteter, der venter, når du selv går ud og søger dem. Mange isolerer sig. Det er det værste, du kan gøre.
Er du svært deprimeret, skal du selvfølgelig søge læge og eksperthjælp. Her er det vigtigt at komme under kvalificeret behandling.
Ofte kan vi selv tage hånd om en lettere tristhed.
Det kan være en dum vane at være doven. Det kan også være en dum vane at lade andre mennesker manipulere eller påvirke dig, fordi du hader konflikter. Det er lettere bare at lade stå til. Lige sådan kan det være en vane at vælge at være deprimeret.
Livet er en gave, vi har fået. Vi må glæde os over det. Du kan bestemme dig for at starte med at tænke i nye baner og dreje livets omstændigheder i en mere behagelig retning.

Kosten
Kost, motion og gode kosttilskud er tre hjørnestene, der kan hjælpe dig godt på vej til et bedre liv og ud af håbløsheden.

Alkohol og sukker
Alkohol kan forværre en depression, så indtager du alkohol dagligt, bør du hanke op i dig selv eller få kvalificeret hjælp. For meget alkohol nedsætter hormonet serotonin, der giver velbefindende. Nedsæt dit forbrug eller stop det helt.
Undgå sukkerholdige fødemidler, både i mad og drikke. Det forstyrrer dit blodsukkerniveau. Et stabilt blodsukker er særdeles vigtigt for dit velbefindende dagen igennem.
Undgå Aspartam, uanset om det er bevist eller ej, er det mistænkt for at give humørmæssige bivirkninger.

Spis godt med fedt!
60% af hjernen er lavet af fedtstoffer, så sørg for rigeligt med gode kvalitetsfedtstoffer som f.eks. fede fisk og hørfrøolie. Spis godt med hasselnødder, valnødder, solsikkefrø, græskarkerner, sesamfrø og mandler. De er rige på omega 3 og 6. Det er omega 3, der er vigtigst for hjernens kemi. Jean Carper nævner i sin bog “Mirakelkost for din hjerne”, at fiskeolie synes at hæve niveauet af dejlige neurotransmittere i hjernen.
Spis godt med lecitinholdig mad. Lecitin findes i æggeblomme. Det tilrådes ikke at spise rå æggeblomme, så spis blødkogt æg. Lecitin er sart og ødelægges ved langvarig varme, derfor er et blodkogt æg bedre at spise end f.eks. spejlæg. Andre kilder til lecitin er oliven, soja, frø og nødder, plante- og fiskeolie. Lecitin har stor betydning for hjerne og nervesystem. 30% af hjernens tørstof består af lecitin. Det indgår i alle cellemembraner, og er med til at give et øget velbefindende hos ældre mennesker. Lecitin virker beroligende.

Mad der gør dig glad
Depression synes at være værst om morgenen. Begynd derfor dagen med at spise god morgenmad. Sørg for at den er fyldt med livskraft. Tilføj gerne et par spiseskefulde hørfrøolie. Der findes beretninger om, at denne olie virker antidepressiv og humørstabiliserende.
Higer du efter specielle fødemidler, så stop op og spørg dig selv om denne kost virkelig føles god i kroppen. Det er nemlig sådan, at det vi higer mest efter, er ofte det, vi tåler dårligst. Stop med at spise færdigretter, raffineret mad og koffeinholdige drikke. De kan medvirke til at gøre din depression værre, da de tømmer kroppen for B-vitaminer, C-vitaminer og krom.
Sørg for at spise godt med fibre, grønt, frugt og protein af god kvalitet. Brug også andre stærke krydderurter og krydderier og spis gerne bitre ting. Det er med til at rense leveren. Samtidig må du drikke rigeligt med vand, der er med til at fjerne toksiner.
Et godt tip: Mad krydret med cayenne laver endorfiner, og er med til at løfte dit humør!

Kosttilskud

 • Først og fremmest må du tage en base af kvalitetsmultivitaminer og mineraler. Er du i underskud af disse, kan det medvirke til, at du føler dig deprimeret og trist.
  Som nævnt adskillige gange ovenfor så sørg for gode omega 3 fedtsyrer.
  • B-vitaminer spiller en kæmperolle i at opretholde en god hjernekemi, og mangel på B-vitaminer er almindeligt hos mennesker med depression.
  • Underskud af folsyre (vitamin B9) kan medvirke til depression.
   Mange rapporter viser, at folsyremangel er en bedre indikator på depression end B12-mangel. Tager du antidepressiv medicin, virker medicinen bedst, hvis du ikke er i underskud af folsyre.
  • B12 optages bedst enten som tabletter under tungen eller som injektioner. Mangel på B12 kan virke ødelæggende på hjernen.
  • C-vitaminer bør tages som ca. 1 gram dagligt.
  • 5-htp (hydroxy tryptofan) hjælper at øge serotoninniveauet i hjernen. Dosis kan være mellem 50 mg – 200 mg dagligt. Start med en lille dosis, gerne sammen med ekstra B-vitaminer og zink. Start med at tage 5-htp om aftenen og øg gradvist til 3 – 4 gange dagligt, indtil du finder det niveau, hvor du har det bedst.
  • Methionine er en essentiel aminosyre, der har vist sig mange gange at kunne hjælpe depressive mennesker. Det må understreges, at Methionine absolut må gives med hele paletten af B-vitaminer, idet Methionine ellers kan give psykotiske symptomer, hvis der f.eks. er folsyremangel. Methionine kan en masse gode ting og fremmer bl.a. hårvækst og hukommelse.
  • Sibirsk ginseng, også kaldet artic root har en beroligende virkning på binyrerne, der som regel også lider hos depressive mennesker.
  • Johannesurt har ofte vist sig at være en fremragende hjælp til mindre depressioner. Den bedrer humøret, mindsker din nervøsitet, og følelse af afmagt, hjælper dig til en bedre søvn. Det har vist sig, at den normale dosis somme tider må fordobles, inden den ønskede virkning indtræder.
   Tager du Johannesurt så pas på med solbadning, da den somme tider gør huden mere sensitiv overfor solbadning. Du bør ikke tage Johannesurt sammen med lykkepiller, der er ordineret af lægen. Pas også på, hvis du tager P-piller eller blodfortyndende medicin. Er du i tvivl, så spørg lægen til råds.
  • Rhodiola hjælper med at øge energiniveauet, og hjælper hjernen med at lave neurotransmitteren serotonin, der hjælper dig til at føle dig glad og positiv.

Små tips
Kom ud i dagslyset
…så meget som muligt og allerhelst om morgenen, mindst ½ til 1 time dagligt. Lys betyder enormt meget for vores sundhed. Det siges, at 80-90 ud af 100 vinterdepressioner skyldes mangel på dagslys, der kommer gennem øjnene. Læg brillerne, vis du overhovedet kan.

Sørg for daglig motion
På nogle psykiatriske afdelinger anvendes fysisk træning til behandling af lettere depressioner. 15 minutters træning én eller flere gange dagligt hjælper til at holde depressive symptomer på afstand.

Giv dig tid til at lære dig selv at kende
Måske kender du ikke engang dine egne følelser. Lær dem at kende, giv udtryk for dem og tag ansvaret for dem. Du er en unik personlighed, og det er vigtigt at gøre dig fri for følelsen af at skulle have visse bestemte holdninger og meninger i de grupper, du færdes i. Det kan være uhyre vanskeligt at rokke ved disse mønstre, og det kan være godt med professionel hjælp.

Sørg for god nattesøvn
Gerne 7 – 8 timer ud i træk. Det er vigtigt, for at fungere godt i dagtimerne.

Tager du medicin
…så kan visse mediciner fremkalde depression. F.eks. visse kemoformer.

Har du amalgamplomber
…kan det være en god ide med udrensning for tungmetaller.

Undgår stress
Du må finde en balance mellem dit private liv og arbejde. Lad arbejdet blive på arbejdspladsen.

Elektromagnetiske stråler
Har du på fornemmelsen, at din depression og evt. søvnforstyrrelser, kan skyldes stråling, kan det være en god ide at flytte sengen, og se om det hjælper. Der findes megen litteratur om emnet på nettet.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.