Det danske magasin i Spanien
Black Friday og Cyber Monday

– populære importerede amerikanske dage med gigant-rabatter

Snart er det igen tid til årets to store shoppingdage Black Friday (sort fredag) og Cyber Monday (cybermandag). Nærmere bestemt falder disse to dage hvert år hhv. dagen efter fjerde torsdag i november og fire dage efter den fjerde torsdag i november. Det er på nuværende tidspunkt umuligt at undgå de store tilbudsskilte rundt om i mange europæiske hovedstaders butikker såvel som på internettet. Men hvorfra er traditionen for disse to shoppingdage kommet til Europa? Svaret er, uden nogen som helst tvivl, USA.

I år falder Black Friday den 29. november og Cyber Monday den 2. december.

Den sorte fredag

I Europa kan man tro, at Black Friday er en relativt ny dag, for trenden er ikke set her før de seneste år. I Danmark anvendtes begrebet for første gang i 2013, hvor flere danske butikskæder og webshops introducerede shoppingdagen med specialtilbud.

Tung trafik og positive cifre

Faktum er dog, at Black Friday blev skabt langt tidligere, men det er dog usikkert, hvornår præcist begrebet begyndte at blive anvendt. Det, som er sikkert, er, at det begyndte at blive anvendt i 1961 og Philadelphia er byen, der udpeges som oprindelsessted. Dog peger en del på, at prisnedsættelserne netop denne dag begyndte allerede i 1940’erne. Årsagen til det handler om netop fredagen efter, at amerikanerne fejrer Thanksgiving. Som vi alle ved, at trafikken som oftest tung dagen efter en højtid, når alle skal hjem efter at have set familie og venner, og de, som bliver højtiden over, tilbringer gerne tiden med netop familie og venner i byen. Denne dag, altså dagen efter Thanksgiving 1961 i Philadelphia, var trafikken, både biler og fodgængere, usædvanligt tung, hvilket ledte til flere ulykker samt til, at politiets arbejdsbyrde selvfølgelig øgedes betragteligt, og dagen betegnedes som sort med hentydning til netop dette.

Med årene spredtes udtrykket endnu mere, og godt 20 år senere opstod en anden forklaring på begrebet. Denne er, at dagen har fået sit navn, da alle, som var på farten efter Thanksgiving, gav sig til at shoppe. På grund af denne ”på-farten-shopping” noterede butiksindehaverne en betydelig stigning af klir i kassen, og cifrene i deres regnskab gik fra røde til sorte.

Siden 1952 er dagen efter Thanksgiving uofficielt blevet udnævnt til dagen, som markerer starten på julehandelen i USA, og nu hvor trenden er kommet til Europa, gælder det også her. Black Friday er en dag, hvor de fleste butikker åbner tidligere end sædvanligt, en del betydeligt tidligere – fra den tidlige morgenstund til langt efter, det bliver mørkt.

Mandag på internettet

Siden 2005 er der dukket et nyt begreb op, som også har relation til Thanksgiving og som komplementerer Black Friday. Det er Cyber Monday. Denne dag blev skabt af Shop.org (en underafdeling af den amerikanske detailhandelsorganisation NRF). Årsagen til Cyber Monday findes i de amerikanske websalgstal fra 2004, som viste, at e-handelen var betydeligt højere netop denne dag. Årsagen til dette antages at have været og antages fortsat at være, at mange forbrugere ikke har tid til at shoppe under ferien direkte efter Thanksgiving, hvorfor netbutikker er begyndt at tilbyde superpriser om mandagen. Folk forventes nemlig at have ”landet” hjemme efter familiehøjtiden og med tilgang til hurtigt internet hjemme eller på arbejdspladserne, synes mange helt enkelt at give sig til at netshoppe det, de har vinduesshoppet med familie og venner under ferien.

Det skal også siges, at antallet af fyrede medarbejdere i USA steg, samtidig med at denne Cyber Monday introduceredes. Helt enkelt fordi arbejdsgiverne så en betydelig øget aktivitet på internettet i forbindelse med ikke-arbejdsrelateret aktiviter i arbejdstiden.

Trægt i Danmark og Spanien

Til forskel fra Black Friday, som gennem teknikkens udvikling fylder både i fysiske butikker og på internettet, begrænses Cyber Monday til internettet.

I Danmark og Spanien er Cyber Monday stadigvæk et nyt begreb, og starten på introduktionen af internetshoppedagen har været lidt træg. Dog forventes denne trend, ligesom mange andre amerikanske trends, snart af få ordentligt fat i de danske og spanske forbrugere.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.