En seneknude er en lille cyste, der er placeret henover bøje- eller strækkesenerne på hånden, over håndleddet eller ved fingrenes led. Den lille blæreformede fortykkelse kan have forskelligt omfang – fra størrelsen på en ært op til et dueæg (hvis nogen fortsat kan huske størrelsen herpå) og er fyldt med geleagtig væske.
En seneknude kan opstå i sener, i et led og i meget sjældne tilfælde i knogler. Der er aldrig beskrevet ondartet tilstande af denne sygdom.
Seneknuden kan ofte føles udefra og kan medvirke til smerter og irritation, eller den kan være uden nogen form for gener ud over det kosmetiske.
Hvad udløser sygdommen?
Årsagen til sygdommen er ukendt. Der ses dog en øget tendens hos patienter med leddegigt, stofskiftelidelser eller sukkersyge.
Man kan ikke udelukke, at overbelastning eller mindre vrid omkring led, forstuvninger og lignende kan medvirke til udviklingen af en seneknude.
Behandling:
Ved behandling af en seneknude kan man forsøge at udtømme væsken fra seneknuden, dette giver dog ofte anledning til, at de kommer igen.
Man kan også forsøge indsprøjtning af binyrebarkhormon, men her vil 20-30 procent komme igen.
Ved kirurgisk behandling fjernes seneknuden inkl. en lille smule af seneskedeområdet eller kapselområdet.
Ved denne behandling kommer ca. 5 procent igen.
Efterbehandling/sygemelding:
Stingene fjernes efter to uger, man kan genoptage lettere arbejde efter en-to uger, ved tungere arbejde sygemelding i to-tre uger. Man skal være forsigtig med såret, men ellers holde bevægeligheden af fingre i gang.
Oversat til Costa del Sol-dansk betyder dette, at man er ude at spille golf igen, så snart stingene er fjernet.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001