Hotel Puerta América.En idé om frihed – udført i praksis! Et sted hvor forskellige kulturer og måder at forstå arkitektur og design mødes. Et projekt som står for nytænkning og som vil vække vores søvnige sind.
Hotel Puerta América i Madrid er et unikt projekt, hvor man har samlet 19 af de bedste arkitekt- og designbureauer i verden. De repræsenterer tilsammen hele 13 forskellige nationaliteter, og med nøgleordet ”Frihed” er hver af de 14 etager en helt personlig fortolkning af et luksushotel. Man har givet skaberne frit spil. Hverken økonomiske eller kunstneriske begrænsninger var pålagt udarbejdelsesprocessen. ”Frihed” er selve grundidéen.
Den mangefarvede bygning står ved en af de vigtigste indfaldsveje til Madrids centrum. Hotellet består af 12 etager med hotelværelser samt nedre og øvre etage med henholdsvis restaurant og spa. 11 af etagerne er helt identiske, når det kommer til fordeling og størrelse af værelserne, mens den 12. etage kun består af suiter.
Drøm eller virkelighed
Bygningen ser ud som en åben bog med bogryggen som den centrale del med reception, elevator og en lobby på hver etage. Hotellet byder på mere end et femstjernet ophold. Udover luksus og komfort er det en oplevelse, som vækker fantasien til live. Omgivelserne er drømmeagtige og grænsen mellem drøm og virkelighed viskes ud. Det er nemt at forstå, at hotellet konstant får henvendelser om at blive brugt som baggrund for modefotograferinger og filmindspilninger.
12. etage, facaden og tagetagen – plads til nydelse
Design: Jean Nouvel
På øverste etage findes en spa og en terrasse med bar. Her finder du Madrids bedste udsigt. Jean Nouvel har lavet en gang med glasgulv, hvor man ser hele hotellet oppefra – det er ikke for personer med højdeskræk! Bygningens facade har dele af digtet ”Liberté” af Paul Éluard, på forskellige sprog. På samme etage findes digtet også i sin helhed skrevet på væggen i lobbyen, også her på forskellige sprog. 12. etage er ren nydelse og består kun af suiter. Væggene i hver suite er lavet af skydepaneler. Meningen er, at hver gæst skal kunne designe sit eget hotelværelse, alt efter behov. Halvtransparente billeder af fotograferne Nobuyoshi Araki og Roland Fleisher hænger på væggene. Motiverne er lettere erotiske eller hentet fra naturen.
11. etage – jungle og ørken
Design: Javier Mariscal og Fernando Salas
Hotellet anbefaler denne etage til børnefamilier. Designet er muntert med naive indslag. I lobbyen mødes man af en stor kaktusskulptur, som ligner noget fra en tegneserie. Gulvet er knaldorange. Gangen som fører til værelserne minder om en jungle. Inde på værelserne står det rødblomstrede tapet i stærk kontrast til de fleste andre minimalistiske indretninger på hotellets øvrige etager. Skørt, men funktionelt og bekvemt!
10. etage – traditionelt japansk
Design: Arata Isozaki
Minimalistisk i hvid og sort. Dramatisk og formelt. Arata Isozaki sætter afslapning og komfort højt på sin liste. Stilen er japansk og badeværelserne her er de eneste på hotellet, som har både bruse- og karbad. Alt er i overensstemmelse med japansk tradition. Badekarrene er af træ og har meget specielle vedligeholdelsesanvisninger. Hver femtende dag må de fyldes med specialtempereret vand for ikke at revne. En sjov detalje er toiletpapiret, som er sort og speciallavet til denne etage. Alting i overensstemmelse med designerens ønsker.
9. etage – farvede kasser
Design: Rickard Gluckman
Gluckmans idé er ”en kasse indeni en anden kasse”. Badeværelset er som en kasse i selve hotelværelset. Værelserne som vender mod nord er i blå toner, mens de sydvendte er holdt i gult. Sengene og badene her er de største på hele hotellet og etagen er derfor et berømt, spansk basketballholds favoritetage.
8. etage – lys i bevægelse
Design: Kathryn Findlay
Den skotske arkitekt, Kathryn Findlay, har satset på et interaktivt rum. Væggene i lobbyen er lavet af små lamper, som ændrer farve og kopierer på den måde dine bevægelser, når du går forbi. Værelserne er helt hvide og ret store. Sengen er ophængt i en anordning i loftet og svæver over gulvet. Fjernsynet hænger ned fra en lem i loftet. Badeværelsets former er runde og rummet afskærmes kun af et gardin.
7. etage – runde former
Design: Ron Arad
Ron Arad, lærer på Royal College of Art i London, har undervist og inspireret nogle af vor tids bedste designere. De runde former er hans kendemærke. Værelserne er holdt i hvid eller rød. Seng, skrivebord og badeværelse udgør en rund ø midt i rummet. Sengen er rund og vender mod et panoramavindue. Værelsets største gevinst er en gigantisk tv-skærm, som køres ned foran vinduet. Rummet er meget populært blandt yngre par.
6. etage – luksus samlet på ét sted
Design: Mark Newson
Gangen til værelserne er drømmeagtig. Helt i rødt, lakeret træ der giver fornemmelsen af at være på en futuristisk Orient Express. Værelserne, som er holdt i gråt og hvidt, er rummelige. Newson har designet multifunktionelle møbler. Komfort er kommet i første række. Trægulvet står i kontrast med sin patina og giver værelset et varmt præg.
5. etage – forfængeligt og pompøst
Design: Victorio & Lucchino
Ved hjælp af varme farver og stof vil Victorio & Lucchino, at gæsten skal føle sig hjemme. Denne etage er den af hotellets etager, som byder på færrest overraskelser. Rød dominerer sammen med sorte og beige toner. Det er svulstigt, forfængeligt og pompøst. På hvert værelse hænger et kunstværk af kunstneren Sergio Cruz.
4.etage – geometri i rustfrit stål
Design: Plasma Studio
Arkitekterne Eva Castro og Holger Kehne fra ”Plasma Studio” vandt en officiel konkurrence for at have designet denne etage. Lobbyen og gangen til værelserne har geometriske former i rustfrit stål. Indtrykket er hårdt og koldt og ligner ikke noget tidligere set. De geometriske former gentager sig i værelserne, men her i form af en glasvæg som adskiller sove- og badeværelse.
3. etage – intimt og luksuriøst
Design: David Chipperfield
Den sorte gang, som fører til værelserne, udstråler i al sin enkelhed, luksus. Man føler sig godt tilpas og det håndlavede, ujævne men smukke, sorte gulv giver værelset varme og det føles hyggeligt. Værelset har et ret stort skrivebord og ifølge hotellet er der mange forretningsrejsende, som foretrækker dette.
2. etage – elegance og fleksibilitet
Design: Norman Foster
Elegance og hightech. Denne er en af de flotteste etager. Væggene, såvel i gangen som på værelserne, er beklædt med luksuriøst hvidt skind. Desværre afgiver skindet en så stærk duft, at en del gæster ikke kan klare at sove i værelserne.
1. etage – science fiction
Design: Zaha Hadid
Former og rum som automatisk leder tankerne i retning af film i genren ”Science Fiction”. Det virker ikke koldt og fremmed, som man måske skulle tro, men tværtimod tiltaler de runde former og får dig til at ville flytte ind. At disse værelser er hotellets populæreste blandt gæsterne er forståeligt.
Badeværelset gør et stærkt indtryk. Man bliver forbavset over, hvordan væggene kurver og forsvinder i et sort hul. Man føler, at man befinder sig i en bred grotte sammen med R2-D2 og det virker ufatteligt, at det i virkeligheden er et hotelværelse midt i Madrid.
Zaha Hadid er den første kvinde, som har modtaget Pritzker-prisen (arkitekturens svar på Nobelprisen).
Restauranten – Lágrimas Negras
Design: Christian Liagre
Franskmanden Christian Liagre har designet restauranten ”Lágrimas Negras”, ”Sorte tårer” som ligger på hotellets nederste etage. En stor væg i glas og aluminium rummer mere end 4000 flasker vin og adskiller restauranten og køkkenet. Det mest iøjnefaldende, især om aftenen, er en oplyst bardisk dekoreret med abstrakte motiver.
Receptionen
Design: John Pawson
Trods sine få kvadratmeter, imponerer receptionen og den føles meget større end sine 150 kvm. I helt lyst træ leder den tankerne til nordligere breddegrader.
Marmor Bar
Design: Marc Newton
Fra receptionen kan man se marmorbaren gennem gigantiske glasdøre. Loftshøjden på syv meter imponerer. Bardisken er lavet af ét stykke marmor, som er 8, 25 meter langt. Da man byggede hotellet, var man nødt til at montere bardisken endnu før man havde bygget hotellets facade, da proportionerne gjorde den uhåndterbar.
Garage – grafisk legesyge
Design: Teresa Sapey
Den italienske arkitekt Teresa Sapey har designet en garage i stærke farver med grafiske former, som delvist er konstruerede ved hjælp af ord fra digtet ”Liberté” af Paul Éluard.
Hotel Silken Puerta América
Avda. de América 41 – 28002 Madrid – Tel. +34 917445400 – Fax +34 917445401
Email: hotel.puertamerica@hoteles-silken.com
Web: www.hoteles-silken.com/hotel-puerta-america-madrid
Telefon for reservation (kun i Spanien): 902 363 600
Afstand fra lufthavnen: 6 km – Bus: 100 meter – Metro: 400 meter
Antal værelser: 342 rum totalt hvoraf 22 er normalsuiter og 12 luksussuiter.
Pris: Fra 200 euro til 1500 euro – Hotellet tilbyder børnepasning til børnefamilier.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001