Det danske magasin i Spanien
Ana Mula – Fuengirolas førstedame
ana-mula
 
Hun vil fortsætte i sin forgængers spor – men er heller ikke bange for at gå nye veje. Efter mere end 20 år med Esperanza Oña er Ana Mula byens stærke kvinde.
 
Hun har både ungdommens gejst – og den mangeårige erfaring. Med 14 mandater i ryggen har hun også absolut flertal, og dermed frie hænder, til for alvor at få gennemført de tiltag, som Fuengirola higer efter. I et dugfrisk interview til La Danesa fortæller Ana Mula om sine planer for byen. Hun forklarer også, hvorfor det ikke er let at få de helt store projekter, som fx en ny lystbådehavn, realiseret. Kommunens beføjelser er nemlig på mange områder stærkt reducerede. ”Men der skal nok komme til at ske noget,” bebuder hun.
 
De svære projekter
Vi laver alle ønskelister. Også Ana Mula og Partido Popular. Fire store ønsker har, eller havde, den nye borgmester, for ét af dem er allerede blevet opfyldt. Det vender vi tilbage til om lidt. På ønskelisten står fortsat renoveringen af markedshallen MercaCentro, en ny busstation og en ny lystbådehavn.
Mange Costa del Sol-kommuner skimter misundelsesværdigt til Puerto Marina i Benalmádena. Det gør man også fra kommunekontorerne i Fuengirola. Lystbådehavnen i Benalmádena skaber nemlig liv i byen og, ikke mindst, turisme og en enorm omsætning. Modsat er havnen i Fuengirola lille, uspændende, og har ikke ændret sig markant siden de første udenlandske residenter slog sig ned her for flere årtier siden. Ana Mula forklarer hvorfor:
”Alle havne ejes af regionen, dvs. Junta de Andalucía i Sevilla. Vi som kommune har blot en forpagtningsaftale. Skal havnen i Fuengirola ombygges og udvides, skal projektet godkendes og finansieres af Junta’en,” forklarer den nye borgmester med et opgivende blik. Det er nemlig mere end almen kendt, at Junta de Andalucía’s økonomiske råderum er stærk begrænset. Det samme gælder kommunens.
”Vi har næppe midlerne til så stor en investering, og slet ikke nu, hvor vi har store beløb til gode hos Junta’en,” uddyber Ana Mula.
 
Byens begrænsede råderum, både økonomisk og lovmæssigt, er også de afgørende motiver for, at der ikke sker spor med opførelsen af en længe ønsket ny busstation eller som Ana Mula formulerer det:
”Opførelsen af byens første busstation, for vi har reelt ikke én. Det, vi kalder for busstationen, er blot et stort stoppested.”
Igen strander sagen hos Junta’en i Sevilla, for det er regionen, der er ansvarlig for infrastrukturen. Det er også regionen, der har en forpagtningsaftale med busselskabet Portillo, som forpagter busstationen i Fuengirola. Men Ana Mula gør hvad hun kan:
”Vi har nu stillet en stor grund til rådighed for Junta’en nær shopping centret Miramar. Det er så op til Junta de Andalucía at bygge den nye busstation og få Portillo med,” forklarer Ana Mula, som kunne vælge at gå rettens vej.
”Der er i dag så stort et trafikkaos og larm ved busstationen i centrum, at vi med loven i hånden kunne tvinge Junta’en til at flytte busstationen. Men det vinder vi ikke på. I alt fald ikke hvis vi tænker langsigtet. Vores opgave er at få forbedret vores samarbejde med Junta’en. Og det gøres ikke via retssager,” fortæller Ana Mula.
Hun nævner det ikke, men man behøver ikke være politisk ekspert for at vide, at det som PP-borgmester ikke altid er let at komme igennem hos den politisk knaldrøde Junta de Andalucía. Med stædighed kan det dog lykkes. Efter flere års tovtrækkeri er fjerde og sidste fase af renoveringen af strandpromenaden nu i fuld gang og et af byrådets store ønsker og projekter; flodområdet ved Castillo Sohail, står nu endelig klart.
”Floden er blevet er blevet den oase i byen, vi længe har ønsket os. Ved floden kan man i dag dyrke flere former for sport, nyde aktiviteter for hele familien og spise på caféerne. Der er plads til alle – og det er den type by vi arbejder hen imod,” fortæller Ana Mula og ser fremad.    
 
Fuengirola om 25 år
Ana Mula er som spidskandidat for Partido Popular valgt som borgmester for de næste fire år. Men velvidende at hendes forgænger, Esperanza Oña, sad på posten i over 20 år, er det ikke uvant at tænke mange år frem. Ana Mula ser Fuengirola som borgernes by. ”Un sol de ciudad”, lyder byens slogan. Oversat til dansk bliver det ”solens by”. Og Ana Mula ser gerne Fuengirola som byen, hvor solen skinner – på alle!
”Fuengirola skal være borgernes by. En by hvor både de lokale borgere og udlændinge føler sig hjemme, og turister fra hele verden føler sig velkomne. Kan vi klare den opgave, er vi også en attraktiv by for erhvervslivet – også om 25 år.”
 
25 år går der forhåbentlig ikke, før byens centrale markedshal bliver ombygget. ”MercaCentro ligger godt, men er i dårlig stand og har aldrig fungeret optimalt med en markedshal på første sal,” mener Ana Mula, som her har at gøre med et 100% kommunalt projekt. En stærk investor har da også præsenteret et projekt, som absolut falder i borgmesterens smag.
”Projektet går på at lave et såkaldt gourmet-marked, hvor man både kan gøre sine daglige indkøb og få en bid god mad,” forklarer Ana Mula.
Det er den type markeder, der i dag fungerer fremragende i landets storbyer og som inden udgangen af august også vil se dagens lys på Plaza de la Merced i Málaga.
Der er blot en lille hurdle for borgmesteren; de nuværende handelsdrivende. ”Alle har i dag en lejekontrakt med kommunen. Derfor arbejder vi på at få alle med på det nye projekt. Vi kan rent juridisk godt opsige de nuværende lejeaftaler, men vi satser på bred opbakning og arbejder derfor på, at få alle de handelsdrivende med i det nye projekt,” siger Ana Mula, som dermed også siger, at projektet kan trække i langdrag. Men hun har stædigheden og lysten, så projektet skal nok komme på skinner.
 
Politisk rodebutik
Trods de konstante anstrengelser for at få alle med sig, finde finansiering og få Junta de Andalucía i dialog, kan Ana Mula glæde sig over at bevare sit absolutte flertal i kommunalbestyrelsen. Kommunalvalget i maj gik nemlig rigtigt skidt for Partido Popular – både på Costa del Sol og i landets øvrige kommuner. Det var således kun i Fuengirola og Estepona, partiet holdt skansen. I de ellers stærke PP-kommuner som Málaga, Torremolinos, Marbella og Nerja mistede partiet sit flertal.
”Valgresultatet overraskede mig, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det er de uheldige korruptionsskandaler fra partiledelsen i Madrid, der rammer os,” fortæller Ana Mula, som både blev vred og skuffet, da de store sager rullede frem på tv.
”Naturligvis påvirker det mig og mine partifæller. Og det er opslidende konstant at blive konfronteret med det af oppositionen og dele af byens borgere, for vi har intet at gøre med det. Tværtom har vi en meget streng intern revision, som fungerer, og det er derfor, der ikke er én eneste sag eller anklage mod kommunen her,” fortæller Ana Mula, som på en og samme tid undrer sig over, at vælgerne ikke kan holde tingene adskilt og samtidig godt kan se, at dårlig omtale af partiet kun kan smitte negativt af på lokalafdelingerne.
 
At Partido Popular har mistet sit flertal i flere kommuner, har også betydet flere nye koalitionsregeringer. Ana Mula synes kun, det er godt for demokratiet med flere partier, hvis de ellers har et godt og stærkt fundament. Derfor frygter hun, at mange af de nye koalitionsregeringer på Costa del Sol ikke fører noget godt med sig.
”I for eksempel Marbella, Torremolinos og Nerja er fire partier gået sammen i byrådene. Det er vidt forskellige partier, og det eneste, de har til fælles, er at vælte PP. Med det udgangspunkt når man ikke langt, og det bliver borgerne, der betaler priser,” forudser Ana Mula, som mener, det er vigtigt med et stærk og handlekraftigt byråd i nogle fortsat svære tider.
Hun minder også om, at en kommune, i modsætning til en region, ikke kan udskrive valg i utide, så et splittet byråd kan betyde fire års stilstand. Eller noget politisk rod, som hun formulerer det.
Politisk rod frygter Ana også forud for folketingsvalget til efteråret, men har dog tillid til, at størstedelen af spanierne vil genvælge den siddende regering.
”Jeg både tror og håber, at spanierne vil anerkende regeringens arbejde og indse, at vi står langt bedre i dag end for fire år siden. Jeg frygter naturligvis, at de nye partier som Podemos og Cuidadanos vil tage terræn fra os, men det er nye partier, som har det let, for de har kunnet nøjes med at snakke og er fortsat ikke kommet med noget konkret. Den siddende regering fortjener absolut at få fire år til,” slutter Ana Mula, som vil sidde trygt i borgmesterstolen de næste fire år. Hun er Fuengirolas førstedame.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.