Det danske magasin i Spanien
DSC 0021

Opgaven er både stor, spændende og vanskelig. Men det afskrækker ikke Henrik Hagensen. Sidst på måneden har den danske instruktør premiere på filmen Festen i teaterversion på Salon Varietes i Fuengirola.
 

Projektet så dagenes lys i januar. Den 20. november står 14 skuespillere så klar på scenen til at levere Thomas Vinterbergs prisbelønnede dogmefilm Festen i engelsk teaterversion. Det samlede team bag produktionen består af hele 21 mand anført af Henrik Hagensen, som, på trods af at være en garvet herre i branchen, indrømmer, at han har mange sommerfugle i maven denne gang.

“Det er et af de vanskeligste projekter, jeg har kastet mig ud i. Men absolut også et af de mest spændende. Det er en ære, som også forpligter, at skulle instruere en så berømt historie,” fortæller Henrik Hagensen om Festen, som er blevet vist på 32 sprog og har vundet de største priser flere steder i verden.
 
Publikum får ikke alt foræret
At levere en af danmarkshistoriens største filmsucceser i teaterversion er vovet, men Hagensens forventninger fejler bestemt ikke noget. Det samme gælder for Salon Varietes, som netop har fejret 30 års jubilæum som amatørteater med professionelle ambitioner.
“Vi er udelukkende et amatørteater, fordi vi ikke modtager offentlig støtte, men vi er mange skuespillere og instruktører med en professionel baggrund. Vi er her, fordi vi ikke kan undvære teatermiljøet, og elsker arbejdet med nye projekter,” forklarer den danske skuespiller og instruktør, som dog har professionel lyd- og lysmand og scenemester med sig bag opsætningen af Festen.
“Scenen bliver moderne og mere abstrakt, så der kun bliver få sceneskift. Det gør også, at publikum skal bruge fantasien for at leve med i historien. Man får ikke alt foræret,” siger Henrik med et smil, samtidig med at han lover en overraskende afslutning på stykket.
Handlingen i filmen var også overraskende, eller, for nogle, direkte chokerende.
 
DSC 0050-copia
 
Når far sku’ i bad
Helge fejrer sin 60 års fødselsdag med familie og venner. Den ældste søn, Christian bor i Paris, men har taget turen til Danmark for at kunne deltage i festen. Christians tale for sin far ændrer pludseligt den glade stemning. Kort forinden havde hans tvillingesøster taget sit eget liv, og det berører Christian dybt. De havde barndommen til tilfælles. Og den forbrydelse de var udsat for. Christian har valgt at kalde sin tale Når far sku’ i bad, for i sin tale kommer Christian nemlig ind på, hvad der skete, når far skulle i bad. Han afslører åbent foran hele selskabet, hvordan han og søsteren igennem deres barndom blev seksuelt misbrugt af deres far. Og at moderen var bevidst om det.
“Filmen er skræmmende, men lukker op for et meget følsomt emne, som der i dag heldigvis fokuseres mere og mere på,” fortæller Henrik Hagensen med henvisning til en ny engelsk undersøgelse, som viser, at en ud af fire piger og en ud af otte drenge på et eller andet tidspunkt i deres barndom har været udsat for større eller mindre seksuelle overgreb.
“Oftest sker det indenfor familien, og derfor er det svært at få afsløret. Præcis som det er tilfældet i Festen,” siger Henrik, som glæder sig gevaldigt til premieren.
 
Da Hollywood lå i Valby
Det er ikke første gang, Henrik Hagensen præsenterer en klassiker på Salon Varietes. I 2006 instruerede han Henrik Ibsens “Et Dukkehjem” og to år senere kom turen til Anton Chekovs “Onkel Vanja”. Begge forestillinger blev store successer.
Det var kun de færreste, der havde forudset, at Henrik ville kunne gøre sig som skuespiller og instruktør. “Mine forældre så mig som direktør for en verdensomspændende hotelkæde,” griner Henrik i dag. Han startede fra bunden og gik derfor i tjenerlære. På sit arbejde, Restaurant Prag, møder han en dag skuespilleren Lane Lind. Og så kunne han ikke dy sig. “Jeg vil så gerne være skuespiller. Hvad skal jeg gøre?, spurgte jeg.”
Hagensen fulgte hendes råd og levede de næste 20 år som professionel skuespiller. Altid med store roller på de små teatre og små roller på de store teatre, som han selv formulerer det. Interessen for skuespillet kan måske findes i familiens gener. I skolen lærte Henrik om sin oldefar, Ole Olsen, som grundlagde Nordisk Film.
“Han var en driftig herre, der ikke var bange for at gå nye veje. Han fik stor succes med stumfilmen. Det er helt i orden, hvis man trækker lidt på smilebåndet, men dengang var Valby dagens Hollywood,” slutter Henrik, der med Festen trækker et lille stykke dansk filmhistorie til Fuengirola.
Boks
 
Festen spilles på Salon Varietes ved Kirketorvet i Fuengirola den 20.-24. november kl. 20 (søndag kl. 19).
Billetter koster 13 euro og sælges på teatret og online www.salonvarietestheatre.com.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.