Det danske magasin i Spanien
Ristede kastanjer er et must til jul
DSC02619
Himlen har et rødligt skær, efter solen er gået ned over de sydspanske bjerge, og den kølige aftenluft holder sit indtog. En grålig røg står op fra de kobberfarvede gryder, der sender en duft af vinter ud blandt de forbipasserende. I gryderne ligger flere dusin ristede kastanjer, som vrider sig over varmen, der skaber en karakteristisk knasende lyd, når nødens skal når bristepunktet.

 
Kastanjerne syder ved de høje temperaturer og påtager sig en blålilla farve, der dog forsvinder igen, så snart de hældes over i papirkræmmerhuset, som ofte består af en henlagt avisside. De har en fyldig smag af nød, som fremhæves og forstærkes af den krydrede smag af grill.
Kastanjer hører sig til det spanske efterår og især juletiden, som honninghjerter og gløgg hører sig til i Danmark. De er en så stor del af kulturen, at flere byer nordpå har dedikeret daglange fester til den ristede nød, da det er på de kanter, træerne er mest udbredte.
Men kastanjer er ikke bare smagfulde, de er også fyldt med masser af fibre, vitaminer og mineraler, som i de kølige efterårs- og vintermåneder fylder depoterne op – og heldigvis har traditionen spredt sig længere sydpå, så de i dag også er blevet en del af efteråret på de kanter. Men det er ikke kun en nød, der hører sig til under en juleshoppetur i de små hyggelige gader, den er også den perfekte undskyldning for at slukke for tv’et og hive ungerne med ud i naturen. Kastanjetræer er nemlig at finde flere steder, især i Ronda-egnen, hvor naturen viser sig fra sin smukkeste side hele året rundt. Her pryder store grønne trækroner landskabet, og jorden dækkes af nedfaldne mørkebrune kastanjer, der selvfølgelig kan tilberedes i forskellige spiselige udgaver, men som også indbyder til at lave et utal af kastanjedyr, hvor kun fantasien sætter grænser.
Så uanset om du er til den smagfulde ristede udgave, eller mere er til leg og byg, så er kastanjerne et must i den søde spanske juletid.
 
DSC02618
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (tekst og foto)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.