Det danske magasin i Spanien

shutterstock 236148223b

Vi er alle bekendte med begrebet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hvad med den fjerde, overordnende seksualitet, aseksualitet?

Aseksualitet

Aseksualitet betyder, at en person ikke oplever seksuel tiltrækning, ej heller lyst til sex. Ifølge professor Anthony F. Bogaerts undersøgelse fra 2004 er ca. 1 % af verdens befolkning aseksuelle, hvoraf nogle har haft samleje, mens andre har levet et liv i cølibat. Ens for dem er, at deres forhold til sex og seksualitet er tabubelagt. For mens disse to begreber bliver en langt større del af hverdagen, medier og politik, er det i dag næsten ikke til at finde information om aseksualitet. Anthony F. Bogaert anslår, at der reelt er mange flere aseksuelle i verden, end undersøgelsen fastslår. Dette kan skyldes, at de enten ikke er klar over, at det er sådan deres seksualitet defineres eller, at emnet er så uudforsket, at de ikke tør stå frem. Efter en længere kamp om ligestilling for homo- og biseksuelle samt for en åben og ærlig samtale om sex, er det besynderligt, at det er tabu ikke at have seksuelle drifter.

Mere end en million spaniere vælger et liv uden sex

Det er ikke kun aseksuelle, som mener, at sex er overflødigt for at leve et lykkeligt liv. Mere end en million spaniere vælger at forblive jomfruer pga. religiøs overbevisning, manglende lyst eller kulturel arv. Præcist hvor mange, der lever i cølibat, er svært at determinere, men El Mundo har ud fra en undersøgelse af spaniernes sexliv beregnet, at ca. 1.260.000 er jomfruer. De der lever et liv uden seksuelle relationer, oplever ofte manglende forståelse fra omverdenen. Trods det begrænsede kendskab til emnet er det udfordrende at finde aseksuelle og jomfruer, som vil stille op til et interview – og næsten umuligt at få et dertilhørende billede og navn. Samfundet har udviklet sig markant de seneste år i forhold til seksualitet. Åbenhed og debat har bidraget til, at Spanien i 2005 lovliggjorde homoseksuelle ægteskaber og Danmark i 2012. Så når det er problematisk at få folk til at tale om ikke at have sex eller at fremskaffe tal på hvor mange der er jomfruer og aseksuelle, er bevæggrunden så, at disse personer er flove? Eller bekymrede for naboens intolerance?

Manuel Flores venter til sin brudenat

24-årige Manuel Flores fra Madrid har fravalgt sex. Dette til trods for, at han ikke er aseksuel. Manuel Flores fortæller om sit liv i cølibat til El Mundo, og understreger, at han ikke skammer sig over at være jomfru. Han er stolt over sin beslutning om at vente indtil sin brudenat, og han ønsker ligeledes, at hans hustru også er jomfru, når den tid kommer, så det er lige specielt for dem begge, når de giver sig til hinanden. Manuel Flores taler åbent om sin beslutning, til trods for de forundrende blikke, som han modtager f.eks. fra sine medspillere på universitetets rugbyhold. Da han afslørede, at han endnu ikke havde haft sin første gang, blev der grinet og kammeraterne antog, at det var en joke. Men Manuel Flores vil forblive jomfru til sin brudenat, og modsat kammeraternes overbevisning, er det ikke noget en druktur kan ændre på. Ifølge ham skal et forhold bygge på noget dybere og mere betydningsfuldt end fysiske behov. Der er jo ofte mennesker, der har sex, uden at der er kærlighed involveret, så hvorfor skulle man ikke kunne have kærlighed, uden at der er sex involveret?

Chokolade som erstatning for sex

I Spanien har 5,4% af mændene og 6,6% af kvinderne i alderen 18-49 år aldrig haft samleje. En af dem er 42-årige Soledad Domínguez, som er aseksuel og single. Hun har aldrig kysset en, og når veninderne spørger, om hun ikke vil have en kæreste, svarer hun, at hun gerne vil have en at tage i biografen. Men hun går ikke på kompromis i forhold til sex. Soledad Domínguez vil faktisk hellere spise chokolade, end hun vil have samleje. Chokolade er hendes eneste synd, og mange siger, at det må være hendes erstatning for sex. Det passer Soledad Domínguez ganske udmærket, da bare tanken om sex giver hende brækfornemmelser.
Den uforståenhed som aseksuelle ofte mødes af, er baseret på spørgsmål som: ”Hvordan kan du sige, at du ikke har lyst til sex, hvis du aldrig har prøvet det?”. Andre spørger, om der er sket noget i deres liv, der har ført til, at de har det således eller om der måske er tale om en sygdom. Hertil lyder svarene, at aseksuelle ved, at de ikke er tiltrukket af nogen, på samme måde som homoseksuelle ved, at de ikke er tiltrukket af det modsatte køn. Aseksualitet handler hverken om et fysisk eller psykisk problem, men om at nogle personer aldrig kommer i gang med deres seksualitet.
Soledad Domínguez forklarer, at det er som at lede efter en nål i en høstak at finde en person, der vil forstå og acceptere det forhold, som hun ønsker at have. Skønt kun 1% af verdens befolkning er aseksuelle, har flere af dem dog fundet hinanden via internettet og foreninger. Der er aseksuelle, som lever i forhold og har børn, men ifølge dem er ikke just en dans på roser at være i et forhold, hvori den ene part oplever seksuel tiltrækning og den anden ikke. Men som Soledad Domínguez formulerer det, så vil vi jo alle bare gerne elske og blive elsket.
Af Line Krogsgaard Erichsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.