Der findes mange spændende personligheder blandt danskerne på Costa del Sol. Men én har formået at gå meget stille med dørene – lige indtil han for to somre siden dukkede frem på tv-skærmen i programmet ”Gintberg på kanten”, som havde besøgt Costa del Sol. Vi har mødt den salsadansende opfinder, Peter Svarrer, til en snak om ham, livet og hans nye tidsmaskine.
Den otteårige Peter elsker at slå græs i forældrenes have. Han har nemlig opfundet en selvkørende græsslåmaskine, som ikke har nogen venderadius, og som han styrer fra en firhjulet lejevogn, han har bundet bag maskinen.
For nylig opfandt han et system, som gør det lettere at opsamle affald fra haven og terrassen.
”Før skulle man bruge tre hænder for at feje blade i haven. Nu kan jeg nøjes med to,” fortæller den danske opfinder og viser sit nye system, hvor man let kan feje blade direkte i affaldsposen, i stedet for først at feje bladene sammen og derefter smide dem i sækken.
Der er rundt 60 år mellem de to opfindelser. Men gejsten er den samme.
Tidsrejser og mobil vindenergi
Det var hans opfindelser og dansetrin, der fik Jan Gintberg til at opsøge Peter forud for optagelserne til sit tv-program. Dansetrinnene vender vi tilbage til, for Peter Svarrers tidsmaskine og mobile vindmøller var rigeligt til at komme på tv. Tidsmaskinen kommer til at fylde det meste af garagen, når den står klar.
”Solen står stille, mens planeterne bevæger sig. Vi kan se planeterne, men ved ikke, hvilke de er. Det kan jeg, for med min tidsmaskine kan jeg se, hvor planeterne står i forhold til hinanden,” fortæller Peter og kaster sig ud i længere forklaring, hvor man virkelig skal spidse ørerne for at følge med. Tidsmaskinen bliver hans største værk og 21 små motorer og ti store pile, som peger direkte op på de rigtige planeter, skal få værket til at hænge sammen.
Knap så avanceret er det at forstå hans vindmølle, selvom den udskiller sig. ”Jeg har bygget den som et pariserhjul og konstruktionen bærer sig selv. Jeg afprøver konstant nye vinge-koncepter og kun tiden vil vise, om den er lige så effektiv som de vanlige vindmøller,” forklare Peter Svarrer, der har investeret tre års arbejde i projektet. Vindmøllen står på en grund i Alhaurín de la Torre og genererer 6kw, når det blæser, hvilket er nok til at opvarme huset på grunden. Men Peters planer med vindenergien går et skridt videre.
”Jeg drømmer om at opfinde en lille mobil vindmølle, som kan pakkes sammen og tages med i campingvognen eller båden. Det ville være fantastisk, hvis vi kunne komme dertil, at man kan tage vindenergien med sig,” fortæller den energiske opfinder.
Danser solen sort
Energi har han nemlig masser af. Peter Svarrer sprudler af livsglæde. Hans bedste råd, for at få energien og livsglæden i vejret, er at synge og danse.
”Hele det første år her brugte jeg på at danse salsa. Her er der jo mange hold for folk over 60,” fortæller Peter, og husker, hvordan han for flere år siden blev trukket ud på dansegulvet i Spejlteltet i København. Han husker også, at næsten alle var tyve år yngre end ham, og at han syntes, det var lidt skævt.
”Til gengæld er det dejligt livsbekræftende, at folk her i Spanien danser i alle aldre,” fortæller den salsaglade dansker, som hurtigt tog initiativ til at stable sit eget hold på benene. På holdet kom Kirsten. Og Peter og Kirsten dansede fint sammen.
”Vi har dannet par i snart ti år, men vi er begge unge af sind og bor hver for sig, i dét vi kalder et moderne forhold,” fortæller Peter Svarrer med et lunt smil. De bor begge i Mijas Pueblo, så de både ses og danser næsten hver dag. Til tider synger de også.
”Sang er livsglæde præcis som dansen. Det er rene vitaminer til krop og sjæl,” mener Peter, som elsker at synge for i den danske kirke om søndagen. Tilsvarende er han glad for, at han og Kirsten fik lov til at synge for, da Carmen Thyssen museet i Málaga i maj måned lancerede den danske audio-guide til museets danske gæster.
”Det er vigtigt at komme ud og møde mennesker. Og at holde sig fysisk og mentalt i gang. Ellers bliver man hurtig gammel,” er Peters råd til folket. Selv står han ikke stille. Specielt ikke mentalt.
”Både når jeg læser, spiser og sover tænker jeg på at opfinde,” indrømmer han.
Et hurtigt kig på hans terrasse, som er delvist ombygget til opfinder-værksted, vidner om en spændende mand med nogle skæve idéer. Der er altid noget nyt på vej.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com