Estepona har ikke ligget på den lade side de sidste syv år. Den bryster sig af at være Costa del Sols prydhave, men byen er meget mere end det. Det vil enhver gåtur i området også overbevise dig om.
100 gader er blevet renoveret i Estepona centrum, og mange af dem er blevet gjort helt trafikløse. Det drejer sig om godt 50 km gader, hvor smukke træer er plantet midt på det, der før var vejbane.
Alle regnbuens farver
Lilla, gul, grøn, turkis, rød, blå… Hver gade i Estepona har sin egen farve, som er valgt i samråd med beboerne. Farven går igen i blomsterkrukkerne, der hænger eller står langs murerne. Når man studerer folks patioer og kigger op på de franske altaner, ser man, at beboerne selv tager teten og forsætter farvetemaet på egen hånd. Kommunen har yderligere forstærket denne lyst yderligere ved at afholde en årlig konkurrence om at have den flotteste facade, hvilket indbyggerne tager dybt alvorligt. Endvidere forstærkes byens image som blomsterby ved ’orkidariet’, der er et slags drivhus med orkideer, som huser Europas største orkidesamling.
Kunst for alle pengene
”Nu går vi væk fra den renoverede del af byen,” udbryder jeg, da vi går op ad en helt ordinær vej. Men Aleksandra Broch, kommunens repræsentant med ansvar for turisme, har et es i ærmet. Jeg når kun lige at få ordene over mine læber, før vi drejer ind på en smuk lille plads med bronzestatuer af andalusiske forfattere. Estepona er i sandhed en by, der overrasker. På gader, der ikke gør noget særligt væsen af sig, dukker der pludselig interessant kunst op i form af skulpturer eller vægmalerier.
Selvfinansieret hospital og arkæologiske fund
Efter at have ventet i årevis på et hospital, besluttede kommunen at forære grunden til Junta de Andalucía i håb om, at det skulle sætte skub i processen. Men da intet skete, tog man sagen i egen hånd og finansierede selv hele projektet, der nu er ca. en tredjedel færdigt. Aleksandra fortæller, at man forventer, at hospitalet står færdigt til januar. Indbyggere i Estepona og de omkringliggende områder har indtil videre måttet tage helt til Costa del Sol-hospitalet i Marbella, hvis de bliver syge.
Udgravningen til hospitalet har også bidraget til samlingen på Esteponas arkæologiske museum. Specielt bemærkelsesværdig er en 5000 år gammel venus-figur.
Da vi skråer over et torv, hvor en skoleklasse leger fangeleg, dukker der pludselig en høj mur op, som øjensynligt ikke er fra dette årtusind. ”Det er muren fra byens gamle borg, San Luís. I årevis var den gemt væk bag et almindeligt husbyggeri. Med renovationen af byen opkøbte kommunen huset og nedlagde det, så muren kunne træde frem med sin rette karakter,” fortæller Aleksandra.
Gourmetmarked
En spytklat fra borgruinen er der endnu en ombygning i gang. Denne behøver dog ikke forklares, for den står 90 % færdig, og det er tydeligt for enhver, at her skal byens gourmetmarked være. Gourmetmarkedet, der er opkaldt efter borgen San Luís, vil føles som en stor restaurant, for modsat andre markeder bliver man betjent ved bordet og kan bestille i ro og mag fra enhver af markedets stande uden bagefter at skulle finde siddepladser.
Ved redaktionens afslutning var 12 af de 19 stande udlejede og åbningsdagen sat til 18. juni.
Borgmester med slag i
I 2011 kom en ny borgmester til, og herefter gik det stærkt for Estepona med at komme i omdrejninger. Han hedder José María García Urbano (PP) og vandt borgmesterposten med et suverænt flertal. ”Endelig fik vi en borgmester, der havde forstand på forretning, og som var interesseret i at få byen til at vokse,” fortæller Aleksandra, der dog understreger, at Estepona ikke har travlt med at vokse på areal: ”Det handler om at tilføje livskvalitet til beboerne i byen, ikke vinde areal.”
Investorerne ser Estepona
Da vi lægger vejen forbi rådhuset, er der fortsat meget smukt, men lige rundt om hjørnet er man i gang med byggeri og konstruktion. ”Investorerne har også fået øjnene op for Estepona, og det er to femstjernede hoteller, der bygges,” fortæller Aleksandra og peger hen imod det omhyggeligt afdækkede byggeri.
Opdag Estepona på egen hånd
Der er hele fire sceniske ruter i Estepona med tilhørende brochurer:
– Ruta de los Murales viser dig byens smukke og interessante vægmalerier. Der er 45 punkter på ruten, men man kan selvfølgelig vælge blot at se nogle af dem. Du må dog ikke snyde dig selv for verdens største vægmaleri på 1000m2. Vægmaleriet strækker sig over adskillige husfacader.
– Ruta de las Esculturas viser dig byens skulpturer, som der er 31 stk. af på ruten.
– Ruta de la Poesía fører dig hen til alle de steder, hvor smuk poesi pryder vægge, mure, pladser etc. Der er 30 punkter på denne rute, og nogle af digtene er oversat til andre sprog.
– Paso a paso er en rute, der varer ca. 2 timer og hvor du kommer rundt og ser et udsnit af de seværdigheder, der står nævnt ovenfor.
Der er registeret godt 70.000 indbyggere i Estepona, men affaldsmængderne siger, at der nærmere er tale om 90.000. Tallet stiger til 140.000 i sommermånederne.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com