Årets dansker 2018 er netop blevet udnævnt og hedder Katja Iversen, direktør i den internationale organisation Women Deliver. Hun modtog prisen for sit arbejde for ligestilling og kvinders og pigers rettigheder på verdensplan.
Prisen overrækkes til en person, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål som er til gavn for andre end personen selv, vel at mærke. Som direktør for Women Deliver har Katja været med til at ændre hverdagen for millioner af kvinder.
Katja Iversen er fra Sørvad i Holstebro, men har de sidste år været udlandsdansker, da Organisationen har hovedsæde i New York, hvor hun også bor. Katja har på den anden side af 180 rejsedage om året.
Det giver mig lejlighed til for det første at sætte fokus på Katja Iversen, som i sig selv er en helt fantastisk personlighed, man bør stifte bekendtskab med – hun har fortsat kolonihave på Amager og så er hun en pragmatisk type, der ikke lader sig irritere over, at præsident Trump sover over sig og kommer 10 minutter for sent til hendes oplæg foran verdenspressen.
Og for det andet giver det mig lejlighed til at sætte fokus på det problem, at udlandsdanskere straffes, når de har været ude og vende i den store verden for derefter at vende tilbage til fædrelandet. Regeringens stramning af reglerne for folkepension, som trådte i kraft i sommer, betyder nemlig, at danskere, der rejser til udlandet, mister retten til fuld folkepension allerede efter en kort årrække på fem-seks år.
Samtidigt hyldes danskere, der opnår succes i udlandet, i Danmark – vi er vilde med historien om den lille dansker, der rejste ud i verden og blev til noget, og danske virksomheder efterspørger i stor stil medarbejdere, der har boet i udlandet og har erfaring med andre markeders fremgangsmåder.
Når man tager hjem til Danmark efter at have arbejdet en årrække i udlandet, kommer man hjem med en masse internationale kontakter. Selvom medierne gerne vil fremstille det anderledes, er det altså de færreste danskere i den erhvervsaktive alder, der klumper sig sammen med sine landsfæller, når de flytter til udlandet. Det er klart, at vi bruger vores danske netværk i udlandet. Men hvor mange internationale kontakter har du, kære læser, skabt dig på Costa del Sol? Jeg kan ikke tælle mine på begge hænder (og fødder). Det er kontakter, som ikke automatisk ryger ud af telefonbogen, selvom jeg skulle beslutte mig for at flytte tilbage til Danmark en dag.
Vores fædreland skal passe på med ikke at slå ring om sig selv. Danmark er en lille brik i den globale økonomi og vi har brug for at spille bold med folk fra hele verden.
Med disse ord byder vi velkommen til et nyt år og et nyt, friskt magasin, der har til hensigt at overraske, informere og inspirere dig. I januar såvel som hele 2019!
Godt nytår,
LMF