Det danske magasin i Spanien
Helse & sundhed: Forstoppelse

Del

Forstoppelse er noget, jeg aldrig har tænkt alvorligt over skulle overgå mig, men det har jeg prøvet nu, mens jeg lå på hospitalet og nærmeste tid derefter.

Når du har en rigtig forstoppelse, er det det vigtigste i livet, intet føles vigtigere, krigen i verden, dejlige venner og skøn familie, alt sammen er intet værd, når du har en virkelig hård forstoppelse. Man kan ikke snakke om det, det er ikke et selskabeligt og underholdende emne. Ikke desto mindre er en god fordøjelse essentielt for vores velbefindende, og når den ikke fungerer, bliver det en alt overskyggende bekymring.

Da jeg var på hospitalet, måtte jeg ikke stå ud af sengen et par uger, samtidig med at jeg fik stærk medicin. En af bivirkningerne var så forstoppelse. Udover sengelejet var der mange ting, der havde indflydelse på maven bl.a. den uvante kost, omgivelser, usikkerheden, manglende motion mm.

Jeg blev opgivende og ked af det. Som gammel sygeplejerske var jeg ulykkelig over situationen, idet jeg ved, at fordøjelsen er hovedhjørnestenen, for hele kroppen, ikke mindst vores immunsystem. Mange af vores sygdomme har at gøre med, hvad vi spiser, (hospitalsmaden var uvant for mig) hvordan vi fordøjer den, og allervigtigst hvordan vi kommer af med affaldsstofferne igen.

Jeg plejer at have en god fordøjelse, så dette her var en ny situation for mig, både at mit hjerte gav problemer, og nu også den hårde mave. Det tog simpelthen min livskraft. Jeg blev ked af det og fik let til tårer og gråd. Jeg blev opmærksom på, at det er i fordøjelsen en stor del af vores styrke sidder. Det har jeg aldrig skænket megen opmærksomhed. Nu erfarede jeg, hvordan en velfungerende fordøjelse danner rammen om både velbefindende og intuition. At passe på din fordøjelse er også at passe på din mentale og følelsesmæssige sundhed.

Min nye bevidsthed viste, at jeg måtte have vendt skuden for at komme videre. Gud blev bedt om hjælp, og bønnen gav mig trøst og genoprettede min tillid, tro og glæde, samtidig med at den gav mig styrke, vilje og gå på mod igen.

Jeg kom hjem sengeliggende og svag, men lykkelig og taknemmelig over at komme hjem. Med tålmodighed og udholdenhed bliver jeg langsomt stærkere.

Kosttilskud til fordøjelsen

Ved hjemkomsten var jeg træt og afkræftet og startede straks med at tage nogle af mine elskede og gode kosttilskud for igen at få kræfter og en glad og velfungerende mave i hverdagen.

Der findes et hav af afføringsmidler i handlen. De fleste er af god kvalitet, men nogle er også tilvænnende.

Triphala

Mens jeg selv led af den stærke forstoppelse, var der dog et middel, som jeg blev meget glad for. Det er et mildt og effektivt Ayurvedisk kosttilskud der hedder Triphala, der består af en blanding af tre frugter fra tropiske træer. De tre frugter i Triphala er:

  1. Amalaki (Emblica officinalis) – også kendt som indisk stikkelsbær. Denne frugt er rig på C-vitamin og har antioxidantegenskaber.
  2. Bibhitaki (Terminalia bellirica) – en frugt, der traditionelt bruges til at fremme fordøjelse og åndedrætsfunktioner.
  3. Haritaki(Terminalia chebula) – en frugt, der siges at støtte fordøjelsen og har en mild afførende effekt.

Urterne hjælper på udskillelsen og den generelle sundhed. Det er et mildt afføringsmiddel uden bivirkninger. Midlet giver ingen tilvænning eller afhængighed.

Probiotika

En anden god ide til at hjælpe tarmsystemet er at tage et godt probiotika produkt f.eks. Symbioflor (OmniVegan Biotic Balance) fra Biosym der er vegansk, Multidophilus 24 fra Solaray, Husk psyllium Mavebalance med mælkesyrebakterier m.fl. De indeholder levedygtige mælkesyrebakterier, der hjælper til at vedligeholde din naturlige tarmflora og undersøgelser har vist, at det stimulerer væksten af gavnlige bakterier i tyktarmen.

Magnesium

Når vi taler om forstoppelse, kommer vi ikke udenom at nævne magnesium. Det er specielt magnesiumoxid og magnesiumhydroxid der er gode i den forbindelse – her kan nævnes OxyMag fra Biomed.

Generelt har magnesium stor betydning for immunsystemet, er vigtig for nervesystemet, bugspytkirtlen, leverens og tarmens funktion. Hjertepatienter skal sørge for at få tilstrækkeligt magnesium.

Supplerende kosttilskud

Der findes mange forskellige gode slags. Den jeg selv bruger, er Spektro 50+ fra Solaray, der er et målrettet senior multivitamin lavet til os lidt ældre og sammensat til vores behov specielt for energi, hjerte og muskler.

C vitamin

C vitamin er en stærk antioxidant. Der tilrådes normalt 200 mg til 500 mg dagligt. Vi er ikke i stand til selv at danne C vitaminer, og må derfor have dem tilført. C vitaminer er med til at forebygge forkølelse. Hvis du ønsker at holde en forkølelse i skak, skal du op i større doser, men dertil findes også mange andre midler, der hjælper.

C vitamin hjælper på mange tilstande i kroppen. For at nævne nogle få ting: Beskytter den øjne og hjerne, god til infektioner, med til at forebygge grå stær og lungesygdomme, styrker immunsystemet.

Selen

Vi har mellem 13 – 20 mg selen i kroppen. Det er en af vores stærkeste antioxidanter. Sørg for at tage organisk selen, så optages det let af kroppen. Jeg kan varmt anbefale Pharma Nords selenprodukt SelenoPrecise med 200 mcg. Mange får for lidt selen i det daglige. Selen bør, efter min mening, altid indgå i de daglige kosttilskud.

Det anbefales at tage Selen og Q 10 sammen. De understøtter hinanden.

Kalium

Kalium er en elektrolyt og indgår i omsætning af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Et mangelsymptom kan være forstoppelse, nedsat appetit og træthed.

Kalium skal ikke overdoseres. Overdosering kan give hjerteproblemer, muskel og nervesvækkelse m.m.

Mit råd er, at tager du almindelig medicin og ønsker at kombinere det med forskellige kosttilskud, så tal med din læge. Der findes fantastiske læger, der er velvidende om både den almindelige medicin og naturmedicin. Det er en kæmpehjælp at have en dygtig og alvidende læge, så du ikke famler i blinde.

Tips til at forbedre fordøjelsen

Dit fordøjelsessystem danner hjørnestenen i helbredet. Din styrke sidder i maven.

Der kan være mange årsager til forstoppelse. Det meste ligger som regel i kosten, men andre årsager kan være manglende motion, nervøsitet, ærgrelser, mangelfuld leverfunktion og/eller manglende bugspytkirtelfunktion. Der er mange muligheder, der alle kræver særskilt behandling.

Kost

Jo mere afføring der gemmer sig i dit tarmsystem, jo mere forgiftet bliver hele dit system. Peristaltikken er den vigtige rytmiske bevægelse af tyktarmen, som hjælper til at bevæge ”spildmaterialet” ud af kroppen. Hvis du har dårlige spisevaner uden gode fibre, bliver tyktarmen doven, hvilket kan lede til forstoppelse. Sørg for en fiberrig kost. En fiberrig kost er ofte nok til at løse problemerne med forstoppelse.

Få godt med

  • Grønne økologiske grønsager og spiser du kød så vælg økologisk.
  • Der findes i dag en masse velsmagende og sunde mælkealternativer f.eks. kokos- og havredrik, der er nogle af de mest populære.
  • Husk at drikke en masse vand.
  • Spis gerne godt med hvidløg, mælkesyrebakterier og hørfrø, gerne en masse dejlige gulerødder, bitre salater, som f.eks. mælkebøtte og endivie salat.
  • Om morgenen er det godt at spise et par blødgjorte svesker, evt. et stykke fuldkornsbrød og gerne dejlig frugtmos. Er forstoppelsen hårdnakket, kan der bruges blødgjorte svesker både morgen og aften.
  • Mange holder af frisk presset saft.  Det kan være godt at starte dagen med 2 – 3 dl af en blandet saft med æble, rødbede og gulerødder. Bland det evt. eller skift med mørke blad grønsager, persille, spinat, og asparges. Men husk at drikke saft er ikke nogen erstatning for også at spise en fiberrig kost.

Undgå

  • Saltede nødder og anden meget saltet og røget mad.
  • Mælkeprodukter, ost og rødt kød samt æg og æggeretter.
  • Hvidt sukker og sukkerholdige produkter som f.eks. kager, kiks, mange desserter.  Ofte er sukkeret skjult i mange færdiglavede fødevarer.
  • Pas på med chokoladen og andre søde sager.

Drikkevaner

  • Undgå koffeinholdige drikke. De øger blodtrykket. Det har været hårdt for mig, der elsker en god kop kaffe. Jeg har ikke helt sagt farvel til kaffen, men drikker 1 – 2 kopper kaffe med stor nydelse søndag morgen. Kaffen hjalp mig til regelmæssige toiletbesøg, så det var ekstra svært at have karakterstyrke til at undgå den. Pas ligeledes på med teen.
  • Er du mælkedrikker, så vær varsom med mængden. Mælk er slimdannende, der kan medvirke til ophobning i tarmsystemet. Komælk har vist sig at være medvirkende til forstoppelse hos mange.

Andre hjælpemidler mod forstoppelse

Der findes mange andre ting, du kan supplere med. Find en god massør og lær evt. selv hvilke punkter, der er gode at massere ved forstoppelse.

Ved at lytte til afslappende musik kan opleves en lindring. Rolig musik bidrager til at løsne eventuelle spændinger.

Zoneterapi kan være en god hjælp. Mange med forstoppelse lider også af lændesmerter og spændinger i kroppen. Derfor er det også godt samtidig at få fokus på disse punkter evt. sammen med solar plexus. En zoneterapi behandling virker afslappende på hele kroppen.

Vær opmærksom på at tyktarmen har følelsesmæssigt meget at gøre med at holde igen eller give slip. Hvis du fortsat lider af forstoppelse, selvom du spiser sundt, motionerer, drikker vand nok, kan det være pga. følelsesmæssige mønstre, og så er det der, du må tage fat.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.