Det danske magasin i Spanien
Sådan får du et godt og sikkert boligkøb i Spanien

Sådan får du et godt og sikkert boligkøb i Spanien

Drømmer du om at købe bolig i Spanien? Et godt forarbejde og rettidig omhu giver dig de bedste forudsætninger for at få en god oplevelse, når du skal købe din spanske drømmebolig.

Dejlig sol, smukke omgivelser og den perfekte terrasse med udsigt ud over byen. Der er ingen grund til ikke at slå til med det samme og købe din nye, spanske oase. Eller vent – det er der. For mange boligkøbere kaster sig lidt for hurtigt ud i boligkøbet og risikerer at ende i en økonomisk eller juridisk klemme.

René Egerup Bendtsen fra Nykredit International i Marbella hjælper til dagligt danskere med spanske boligdrømme, og han har ét råd, han altid giver nye boligkøbere:

”Du skal tale med din bank i Danmark, inden du gør noget. Både inden du overhovedet begynder at kigge på boliger, og helt afgørende: Inden du lægger et depositum.”

Han ser ofte boligkøbere, der er blevet revet med og allerede har lagt et depositum og underskrevet en reservationsaftale, inden de har talt med banken og gennemgået aftalen med en uvildig advokat.

”Der er meget store forskelle på at købe bolig i Danmark og Spanien, både når det kommer til processen, men også i forhold til økonomien i det. Som køber kan det være svært at gennemskue alle omkostningerne ved købet, og hvad det koster at have og holde et hus i Spanien. Vi oplever desværre, at nogle forregner sig, hvis de ikke har talt med banken, inden de lægger et depositum. Så finder de først ud af bagefter, at de ikke kan få det lån, de regnede med, og så er depositummet tabt,” siger René.

Kom godt fra start, når du køber bolig i Spanien

Inden du involverer din bank, skal du dog sikre dig, at den har erfaring med spanske ejendomme. Men hvorfor er det vigtigt at have banken med – ud over at de kan regne på lånet?

Banken kan give individuel rådgivning med udgangspunkt i din økonomi og formue. Skal boligen købes med et lån i Spanien og pant i den spanske bolig eller som friværdibelåning i den danske bolig? Hvor meget har du til en udbetaling? Du skal regne med at kunne betale 32 procent af købsprisen i egenfinansiering.

”Din bank kan tage højde for det hele: også at du skal have råd til ejendomsskatter, fællesudgifter, forsikringer, el, vand og flybilletten. Vi oplever tit, at kunderne bliver overraskede over, hvor mange udgifter der egentlig er,” siger René, der også understreger, at man som køber skal huske at få rådgivning om arveskat og eventuel formueskat hos en advokat.

Kan du klare en rentestigning?

Rentestigninger er en af de ting, der kan tippe hele din privatøkonomi, og her gælder det om at være på forkant.  

”Det er noget, vi altid tager højde for, for du skal ikke risikere at stå med en bolig, der presser din økonomi for meget. Det tror jeg, at mange af vores kunder, der optog lån, da der var negative renter, er glade for i dag. Men derfor kan du også risikere, at den boligkøbsramme, der viser, hvor meget du kan købe bolig for, er på et mindre beløb, end du måske forventede – også selvom du har en stor opsparing. Det er simpelthen for at sikre, at din økonomi forbliver robust – også i tider med økonomisk blæsevejr,” siger René.

En anden ting, der også er værd at vide, er, at eventuelle lejeindtægter på boligen ikke regnes med, når banken regner på din samlede økonomi og mulighed for at købe som privatperson.

”Du skal kunne sidde i boligen uden lejeindtægter. Vi så fx under corona, hvor pressede mange ferieboligejere blev, da lejeindtægterne udeblev. Derfor er det vigtigt, at din økonomi kan klare det uden de ekstra indtægter. Til gengæld vil du så opleve at få ekstra stort råderum, hvis du lejer boligen ud.”

Købermægler hjælper dig – uden omkostninger

Der er flere grunde til, at det er smart at have en boligkøbsramme fra banken, så du ved, hvor meget du kan købe for. Så kan du nemlig også få en købermægler, der kan hjælpe dig med at finde den perfekte bolig. I modsætning til i Danmark er det sælger, der betaler købermægleren, så du kan omkostningsfrit få hjælp til at finde drømmehuset. Og det er langt nemmere, når du ved, hvilken prisklasse du kan gå efter. Samtidig kan du også rykke langt hurtigere, når den rigtige bolig dukker op, når du allerede har en godkendelse fra banken.

”Boligerne kan blive solgt rigtig hurtigt hernede, og det kan være afgørende for, om man får boligen eller ej, om man har boligkøbsrammen fra banken,” siger René.

Fem gode råd til et godt boligkøb i Spanien

  1. Træk vejret en ekstra gang, og slå koldt vand i blodet, før du gør noget.
  2. Tal med banken, inden du begynder at se på boliger, så du ved, om de synes, det er en lige så god ide, som du synes.
  3. Skriv ikke under på noget, før det er godkendt af en advokat. Bordet fanger. Der er ingen fortrydelsesret.
  4. Du køber som beset, og der laves ikke tilstandsrapporter i Spanien. Få evt. en håndværker til at gennemgå boligen med dig.
  5. Få lavet et NIE-nummer med det samme. Der kan være lang behandlingstid på uger eller måneder. Det koster ikke så meget og gælder resten af livet. 

Har du brug for hjælp til at komme videre? Nykredit er specialiseret i boligkøb i både Spanien og Frankrig, og vi kan hjælpe dig med at finde en lokal advokat og en købermægler. Og du kan selvfølgelig kontakte os, hvis du ønsker en boligkøbsramme til at købe din spanske eller franske drømmebolig.

NYKREDIT

Telefon: +34 952 905 150

E-mail: udland@nykredit.dk

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.