Det danske magasin i Spanien
Der er en verden til forskel fra Málaga centrums bankende hede og klare sommersol til de lokaler, jeg nu træder ind i. I museet Alborania – Aula del Mar, som drives af Junta de Andalucía, sluses jeg ind ad en skydedør og står nu i et dunkelt lokale, hvor lyden af havets brusen strømmer ud af en skjult højtaler og udgør lydtæppet for dagens museumsbesøg. Efter et par øjeblikke har mine øjne vendt sig til lysforholdene og jeg kan gå på opdagelse i lokalet, hvor kæmpestore havfossiler står i børnehøjde og indbyder til, at fingrene skal gå på opdagelse. Det største fossil måler godt en halv meter i bredden og føles kølig mod håndens overflade. Mindre, mere sarte fossiler findes i glasmontrer lidt højere oppe.
Da jeg er færdig med at udforske lokalet, tager jeg et par trin op til en lille akvarieudstilling, som har en mængde flotte saltvandsfisk- og skaldyr, men i virkeligheden er det habitaterne, der her udstilles. For eksempel fremvises der miljøet i et kunstigt vandreservoir, hvilket mange arter har indtaget som deres habitat, når der bygges nye havneanlæg og andre menneskeskabte installationer. Der er også et akvarium med et tidevandsmiljø, som typisk er underlagt daglige voldsomme ændringer i temperatur, fugtighed og saltniveau. De arter, der lever her, er ekstremt dygtige til at tilpasse sig og tæller blandt andet eremitkrebs, rejer, anemoner og gobi-fisk.
Der er ikke ligefrem tale om Danmarks Akvarium, men de små, fine akvarier har en god varietet af både habitater og deres indbyggere. Mest i øjenfaldende er nok moræneålen, der slænger sig i et af de sidste akvarier. Efter at have presset næsen flad mod de tykke ruder, tager jeg trapperne op til etagen ovenpå. Med det samme får jeg øjenkontakt med en havskildpadde, der sammen med et antal forskellige fisk svømmer rundt i en tank, som et skilt fortæller mig, er under ombygning. Det gør nu ikke den nysgerrige skildpadde mindre smuk, og jeg knæler foran ruden for at indfange dette majestætisk rolige dyr med kameraet.
Et lokale ved siden af havskildpadden fremviser et flot udvalg af forskellige fossiler. Mest imponerende er dog den 3,55 m lange og 104 kg tunge kæmpeblæksprutte, der er konserveret i en glasbeholder. Kæmpeblæksprutten lever normalt dybt nede i havets mørke men dette eksemplar skyllede op på stranden i Fuengirola i 1997.
Foruden blæksprutte-lig findes her en flot samling fossiler, samt mulighed for at lægge disse under mikroskop.
Slutteligt bevæger jeg mig ind i museets største sal – her er der mulighed for at være kaptajn på eget skib i den dertil indrettede installation, som lader dig dreje roret, indtaste koordinater og ringe til maskinrummet og bede om mere kul alt i mens en digital skærm viser ”skibets” bevægelse i vandet. Meget sjovt for enhver lille skipper, men jeg stryger direkte over til salens fjerneste hjørne, hvor en gigantisk rygrad strækker sig på gulvet. Det er noget af skelettet fra en finhval – godt 30 ryghvirvler, kranie og noget af kæbeleddet er bevaret af denne gigantiske skabning, som blev hevet ind af en fisketrawler ud fra Benalmádenas kyst. Derudover findes også et komplet delfinskelet i denne afdeling.
Før jeg forlader museet, snuser jeg rundt i museumsbutikken, som har et overraskende udvalg af fiskelignende plysdyr men også enkelte delikatesser fra Málaga-egnen, smykker mm.

Praktiske oplysninger

Museet findes midt på Muelle 2 i Málaga havn (der hvor krydstogtskibene lægger til).
Indtil d. 10. september er der åbent fra kl. 11 til 14 og 17 til 20 mandag til søndag.
Fra 11. september til 30. juni er der åbent fra kl. 10.30 til 14 mandag til søndag og fra 16.30 til 18.30 torsdag til søndag.
Entre koster 7 € for voksne og 5 € for børn (4-17 år).
Af Tekst og fotos: Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.