Det danske magasin i Spanien
Et hektisk liv med jazz
De er utrolige, Bourbon Street Jazzband.
Har med enthusiasme, energi, spilleglæde og godt humør holdt ud i en menneskealder.
Og fortsætter med samme inspirerende takter.
Sidste år i februar fyldte Bourbon Streets Jazzband, opkaldt efter en gade i jazzens mekka, New Orleans,
Margrethekirken med 200 mennesker til koncert. Nu gentages succesen med et dobbelt-arrangement to aftener i træk samme sted, hvor menighedsrådet sammen med den jubilerende danske supportklub af Malaga CF, La Peña de Dinamarca, står for arrangementerne fredag den 15. og lørdag den 16. marts.

Ny forstærkning

Bourbon Street Jazzband blev grundlagt i Herning i 1956 af trompetisten Gerhard Ellerbæk og han er
den eneste af de oprindelige tilbage i front, da banjospilleren Kurt Heegaard Jakobsen så sent som i 2018 måtte give faklen i form af banjo og sanghæfte videre til det nyeste medlem, den alsidige sanger og musiker Jesper Bjarnesen. En højt respekteret og meget travl herre, som i Bourbon Street Jazzband får mulig-
hed for at dyrke sine rødder i jazz – og bluesmusikken.
Han har udover sine egne projekter optrådt med Ib Glindemanns Big Band og Klüwers Big Band med hvem han også har indsunget et anmelderrost album. Jesper har en rå, troværdig og ganske uimodståelig vokal, leveret med stensikker feeling og timing.

Mere end 60 år

De unge Herning-drenge, der i 1956 dannede Bourbon Street Jazzband, drømte ikke om, at deres nye hobby skulle blive en langtidsholdbar succes. Så holdbar, at orkestret i 2016 fejrede sit 60 års jubilæum. Gennem alle årene har Bourbon Street Jazzband tilhørt toppen af dansk jazz.
Det er blevet til 12 pladeudgivelser, en CD, samt rejser til talrige festivaler i Europa, USA, Afrika , Asien og selvfølgelig Danmark.
Den faste base har i mange år været Silkeborg, hvor orkesteret i 1966 var fødselshjælper for Riverboat Jazzfestival og har siden optrådt på denne hvert eneste år. Et til tider hektisk liv med op- og nedture for såvel jazzen som orkestret. Og med stiftelse af familie, børn og børnebørn jo ikke mindre at se til.
”Men det har været det hele værd. Og udskiftninger hen ad vejen i orkestret spændende”, fortæller Gerhard Ellerbæk. ”Mange uforglemmelige oplevelser i såvel ind- som udland. I udlandet bl.a. i New Orleans, San Francisco og Hong Kong, hvor vi blev indlogeret på Hilton Hotel og fragtet rundt i Rolls Royce”.

Gæste-solister

Det er blevet til samarbejde med mange af af jazzens store navne. I flæng at nævne Al Grey, Mr. Acker Bilk, Monty Sunshine, Roy Williams, Leroy Jones, Jacques Gauthe, Sammy Rimington, Fiona Duncan og fra Danmark Daimi og Otto Brandenburg.
Jesper Thilo har desuden ofte været solist med Bourbon Street Jazzband på bl.a. Riverboat Jazzfestival.
Bourbon Street Jazzband – nu det ældste amatør jazzband i Danmark – glæder sig til koncerterne i Margrethekirken
”Et fantastisk sted at spille”, siger Gerhard Ellerbæk. ”Forholdene helt ideelle og ikke mindst et godt publikum.
Den gode koncert er hvor orkester og publikum smeltes sammen. Sådan er det i Margrethekirken”, siger Gerhard Ellerbæk.

Musikken

Bourbon Street Jazzband spiller traditionel jazz, boogie-woogie og swing i en meget udadvendt og dansevenlig stil, krydret med flotte blæsearrangementer, en medrivende rytme og gode vokaler.
Hvilket kan høres på de mange udgivelser – senest liveudgivelse ”En dag på Månen” fra 2014.
Desuden lægger orkestret vægt på at servere musikken med humor og dagsaktuelle kommentarer.

Holdet – med angivelse af årstallet de kom med i orkestret

Gerhard Ellerbæk, Silkeborg, trompet (siden 1956)
Finn Odderskov, Aarhus, klarinet og saxofon (siden 1997)
Per Jegbjerg, Herning, basuner (siden 1978)
Kim Nedergaard, Silkeborg, piano og vokal (siden1980)
Heine Press Poulsen, Randers, trommer og vokal (siden2002)
Jørgen Nielsen, Aarhus, kontrabas (siden1987)
Jesper Bjarnesen, Horsens, guitar, banjo og vokal (2018)
Alderen på medlemmerne af orkester-teamet rækker fra 54 til 79 år.

En besnærende historie om nogle musikalske stayers med mod på livets udfordringer

1956:
”De blev født under krigen, da deres forældre kastede sig ud i den swingende guldalderjazz med Leon the Lion og ”Take et easy boy boy”.
Men nu var det New Orleans revival, der som en bølge bruste ind over landet. Den trak de unge med, og det var ungdommens alt eller intet, der bestemte. New Orleans var alt. Moderne jazz var intet. De ville selv og de kastede sig ud i det, mens forældrene rystede på hovedet. De dannede et utal af jazzorkestre. De fleste holdt kort tid, så blev de opløst og nye dannedes. Men nogle holdt ved.
Et af dem hed Bourbon Street Jazzband”.
 
1960 – 1970:
Militæret angriber Bourbon Street Jazzband og indkalder musikerne til tjeneste. De kommer afrettede hjem, får job og stifter familie. De bliver pæne samfundsborgere, men de jazzer videre.
Popklubber præsenterer buldrende rytmer og rivende pigtråd, og de helt unge foretrækker popbal og samler billeder af Beatles. Jazzen holder de første år af tresserne, men mod årets slutning sygner mange jazzklubber hen.
Men Bourbon Street Jazzband kører videre”
 
1970 – 1980:
Musikerne i Bourbon Street Jazzband er omkring de 30 år. De er etablerede familiefædre og de ser mere bredt på tilværelsen og musikken. Det påvirker repertoiret. De spiller stadig tradotionel jazz, men supplerer med lidt swing, en smule dixieland og et strejf af boogie.
Mange jazzklubber i Danmark visner hen i begyndelse af halvfjerdserne. Publikum svigter til fordel for den elektriske musik. Men grænser nedbrydes og Jazz-rock fusionsmusik trækker nye musik-elskere til. Vigtige spillesteder som Montmatre i København, Tagskægget i Århus og Stalden i Silkeborg lever og samarbejder.
Og i løbet af halvfjerdserne opstår der igen nye jazzklubber i mange byer”.
 
1980 – 1990:
Jazz-elskerne havde været unge dengang i halvtredserne, men nu er de blevet lidt ældre og vil have jazz til deres sølvbryllup og runde fødselsdage. Nogle af dem er blevet direktører og vil have jazz til virksomheds-receptioner. Jazz serveres til mærkedage og jazz serveres til fester.
Og mange snupper gerne en festival med øl i plastbægre og et møde med naboen ved teltes bar
Bourbon Street Jazzband bryder grænser og opdager nye markeder, Store festivaler i udlandet kalder.
 
2000 – 2019:
Bourbon Street Jazzband har udviklet sig gennem mange år. De har deres egen lyd og de har udviklet den gennem tiden: Lethed og lige stor betoning på alle fire takter.
De er pensionister og er blevet bedsteforældre, og vi kender dem og deres musik. Alligevel kan vi ikke regne med dem, for pludselig kan en solo løbe løbsk. Pludselig kan en boogie gå amok. Pludselig kan noget uforudset ske. Orkestret bevæger sig. Det løfter sig. Det fortsætter.
Og det har aldrig været bedre”.
VI HAR NOGET AT GLÆDE OS TIL I MARGETHEKIRKEN.

Citater fra bogen om Bourbon Street Jazzband ”AS TIME GOES BY – en jazzkrønike forfattet af Kurt Balle Jensen.

Bourbon på festivaler i ud- og indland

The Sacramento Dixieland Kazz Jubilee.
The International Edinburgh Jazzfestival.
Danish Festival, Kenya.
Jazz in Duke Town, Holland.
Hong Kong International Art Festival.
Oslo Jazz Festival.
International Dixieland Festival, Dresden.
New Orleans Festival.
Femø Jazz Festival
Århus Jazzfestival.
Lillebælt Jazzfestival.
Deltager hvert eneste år i Riverboat Jazzfestival i Silkeborg. En festival Bourbon Street Jazzband var med til at starte for mere end 40 år siden.
2019 byder indtil videre på en snes koncerter.
 
 
HELLE FOR JAZZ

Som 17-årig var hun en af stifterne af jazz-klubben i Åbenrå. Dengang med Kansas City Stompers.
Nu bestrider en fortsat hyperaktiv Helle Tychsen tjansen som næstformand i menighedsrådet i Margrethekirken. Og for den tidligere lærer og borgmesterfrue i Billund har jazz også været det meste af hendes musikalske liv.
”Da jeg for et par år siden hørte Bourbon Street Jazzband ved en koncert i Saxild faldt jeg pladask for bandet”, fortæller Helle. ”Jeg blev betaget af den ungdommelighed, der præger det, dette ældste amatørjazz-orkester i Danmark. Fuldt hus på en koncertaften i Margrethekirken sidste år fortalte mig, at der er behov for to koncertaftener her til marts i år. Mange fra sidste år vil på ny dukke op og nye publikummer komme til. Det er jeg sikker på.
Jeg er glad for samarbejdet med La Peña de Dinamarca om de to aftener.
Helle Tychsen gør sig også i fondsarbejde, hvorigennem hun bl.a. har skaffet midler til et børnehjem i Malaga og sidste år rejste hun til Grønland for også at hjælpe her.
Med hendes lærerbaggrund og sprogkundskaber påtog hun sig i tiden i Billund at underviste Afghanistans tidligere udenrigsminister og hans frue i dansk, da de flygtede til Danmark.
Nu tilbringer hun det meste af sin tid på Costa del Sol.

 
OM BILLETTER
 
PRIS: 30 EURO.
Includeret sandwich og drikkevarer.
Her købes billetter:
Vitamina, Centro Idea
Unioptica, Fuengirola
Casa Danesa/Club Danes
Margrethekirken:
Avda. De Dinamarca 2, Las Lagunas
952 587 481
Kasserer Ulla Müller
952 669 737
Næstformand Helle Tychsen
0045 – 259 62949
Koncert-aftenerne i Margrethekirken:
Fredag den 15. og lørdag den 16. marts.
Af Morten Møller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.