Det danske magasin i Spanien
Ris er fyldt med uorganisk arsen 
– og hvad så?

Ris er fyldt med uorganisk arsen 
– og hvad så?

Risengrød og paella. Risalamande og Arroz con leche. Caldoso og boller i karry.
 
Spaniens nationalret er baseret på ris og danskernes køkken er heller ikke fremmed for frøene fra sumpgræsslægten Oryza, dem vi kalder ris i daglig tale.
 
Hvor spaniernes risindtag er stort hele året, indtager de fleste danskere ekstra store mængder ris i julemåneden. Mange af os er dog ikke opmærksomme på, at det kan være et problem for helbredet at indtage store mængder ris, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Hvad er uorganisk arsen og hvorfor er det farligt?


Uorganisk arsen findes naturligt i jord og vand. Tidligere har det også været brugt som blandt andet pesticid og i forbindelse med imprægnering af træ.
 
I 2009 vurderede den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at uorganisk arsen faktisk er giftigere i lavere doser end hidtidige vurderinger viste. Indtaget af ris, og dermed uorganisk arsen, er i Danmark så højt, at der forventes en lille stigning i risikoen for at udvikle kræft i lunger, urinblære og hud.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
 

Børn påvirkes mere af arsen end voksne


Som udgangspunkt er alle, der spiser ris, påvirkede af arsen. Børn har dog et højere indtag af fødevarer i forhold til kropsvægten, hvorfor de vil have et højere indtag end voksne.
 
DTU Fødevareinstituttet råder til at man spiser færre risprodukter og at børn direkte holder sig fra riskiks og risdrikkevarer.
 

Organisk og uorganisk arsen – hvad er forskellen?


Arsen er et grundstof. Det er nr. 33 i det periodiske system og har forkortelsen ’As’. Både organisk og uorganisk arsen findes naturligt. Organisk arsen vurderes, modsat uorganisk arsen, til at være uproblematisk. Fisk er den primære kilde til organisk arsen.
I miljøet findes arsen også i forbindelse med andre grundstoffer som ilt, klor og svovl – i forbindelse med disse kaldes arsen for uorganisk arsen. Uorganisk arsen kan stamme fra pesticider og forurening, som har spredt sig til fødekæden.
Kilde: Dansk Kemi

Undgå arsen – skyld risene


Brune ris anses normalt for at være sundere end hvide ris, men hvis man blot ser på indholdet af arsen, er det de brune ris, der har det højeste indhold. Forsøg viser, at du faktisk kan undgå en stor del arsen ved at skylle risene i varmt vand og sætte dem i blød natten over. Husk så at skifte vandet ud, inden du koger risene næste dag. Du kan fjerne op til 82 % af arsen-indholdet ved at bruge denne metode, viser forsøg fra Belfast Universitet i Irland.
 
Så der er altså ingen grund til at helt at eliminere ris fra din madlavning. Så længe du blot tager disse forholdsregler, kan du med god samvittighed stille risfadene frem på bordet.
 

I 2011 (som er de senest tilgængelig tal) indtog hver dansker godt 5,5 kg ris om året, mens spanierne tyggede sig igennem godt 8,5 kg.
Kilde: Helgilibrary.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.