Det er i år ti år siden, finanskrisen ramte. I efterdønningerne af krisen begyndte nye virksomhedsformer at blomstre op, og i Málaga ser vi nu forskellige samkørsels- og udbringningstjenester.
Jeg kan godt lide at få en god service, hvad end jeg sætter mig ind i en taxa eller hvis jeg er kunde på anden vis. Hvem kan ikke det?
Og derfor er det umiddelbart en god ting, når monopoler brydes eller nye former for serviceplatforme opstår. For når alt kommer til alt, så er monopoltilstanden bare ikke særlig fordelagtig for økonomien og for servicen. Hvornår har det nogensinde fået en virksomhed til at præstere bedre, at det var de eneste, der leverede en given service?
Tjenester som Uber, der kalder sig en delebils-service, men reelt er en taxaservice, og Glovo som er en udbringningsservice, er også kommet til Málaga. Virksomheden Glovo præsenteres inde i magasinet, og min kollega rider videre på Taxa/Uber-kæphesten i månedens ’På den anden side…’-klumme. Uber og Glovo er langt fra manifestationen af den perfekte kapitalistiske innovation, men disse tjenester tilbyder nogle fleksible arbejdsmuligheder, som er hårdt tiltrængt i Spanien. Arbejdsløsheden ligger på omkring de 15 % og ungdomsarbejdsløsheden omkring svimlende 33 %. Disse statistikker alene taler jo for, at man får åbnet op for nye jobmuligheder samt nogle nytænkte løsninger. Og i det hele taget at man får skabt et system, der kan imødekomme den unikke situation, der er i en turismepræget arbejdskultur som den, Andalusien har.
Og den betragtning er værd at have med, nu hvor vi går ind i de lange og seje vintermåneder, hvor ferieboligerne står tomme, strandstolene er godt gemt af vejen og beskæftigelsen igen er på deroute.
Men om lidt er det sommer igen, beskæftigelsestallene ryger atter i vejret, og så glemmer vi alt om diskutere en markedsmodel, der kan tåle en krise, der eventuelt vil betyde færre flyruter til Costa del Sol.
Præsidenten for Den Internationale Valutafond (IMF) Christine Lagarde, langer også ud efter den spanske regering. Hun efterlyser initiativer og reformer, der kan stimulere beskæftigelsen og økonomien.
Så kom nu ind i kampen, Spanien. I stedet for at lange bøder ud til højre og venstre og gå på barrikaderne, hver gang der dukker et firma op, hvis ansættelsesform er betinget af, at man som enkeltperson skal være momsregistreret (autónomo), så få reguleret systemet, så det bliver mere gunstigt og mere sikkert at arbejde som autónomo.
I et land som Spanien, hvor det er så dyrt at være selvstændig, er det et mirakel, at man overhovedet kan få nogen til at registrere sig som sådan i det hele taget!
Men kommer der til at ske noget? Det spanske socialistparti, PSOE, er ganske afhængig af støtten fra fagforeningerne, som naturligvis ikke er begejstrede for de nye virksomhedsformer, hvorfor statsminister Pedro Sanchez træder meget varsomt.
Man skulle tro, at et land med så stor arbejdsløshed, ville imødekomme nye virksomhedsformer med åbne arme, når nye jobs er så hårdt tiltrængt! Gør det nu nemt for de unge at komme ind på arbejdsmarkedet, hvad end de vil supplere studierne eller har brug for at være periodisk autónomos ved siden af deres ansættelse. Man skal selvfølgelig ikke være blåøjet for, at virksomheder kan drive rovdrift på autónomos – det er en reel risiko. Men gå dog ind og lovgiv på området i stedet for at forbyde de virksomheder, der skaber arbejdspladser i hårdt tiltrængte områder som Andalusien.