Meningerne er mange – facts er få. Derfor holder vi os til det sidste, for at give et klart overblik over hvorfor de danske myndigheder kommer med en ny skattelov for danskere bosiddende i udlandet. – Og hvem den får konsekvenser for.
”Den nye lov skal lettere kunne klargøre, om man er fuld skattepligtig i Danmark eller ej. Den nuværende lovgivning er utidssvarende, og alt for meget er baseret på skøn. Derfor kommer regeringen nu med en ny lov, der sætter nogle klarere linjer end tidligere. Som altid ved lovændringer, er det godt for nogle og knap så godt for andre,” forklarer Finn Madsen, som er skatterådgiver for BDO og Danes Worldwides faste kilde i skattespørgsmål.
Fra 180 til 90 dage
Der er to markante ændringer i den nye skattelov. Den ene er antallet af dage man som spansk resident, med bolig i Danmark, kan opholde sig i Danmark uden at blive skattepligtig. I dag er det 180 dage om året. Fra 1. januar reduceres tallet til 90 dage – uanset hvilken type bolig man måtte have i Danmark.
”Fra nytår forsvinder begreber som bopælspligt og hel- og halvårsbolig fra skatteloven. I stedet vil man vurdere, om en bolig er egnet som helårsbolig, hvilket næsten alle boliger er,” fortæller Finn Madsen og tager hul på den nye skattelovs ømmeste punkt.
”Er man vant til at opholde sig næsten halvdelen af året i Danmark, er det klart, man ikke synes om det nye lovforslag, omend den nye lov holder hånden over de danske pensionister, der er residente i Spanien og Frankrig,” beroliger skatterådgiveren. Den nye skattelov giver nemlig boligejere, der er født i 1953 eller tidligere (alle over 65 år), mulighed for fortsat at tilbringe 180 dage i Danmark uden at blive skattepligtige. Den ny lov rammer kun udedanskere med bolig i Danmark, der er født i 1954 eller senere. I denne gruppe er der givetvis mange, som i den nærmeste fremtid vil overveje at afhænde deres danske bolig.
Mere luft til de erhvervsaktive
Den anden vigtige ændring i skatteloven er rettet til de erhvervsaktive, som med det nye lovforslag får friere rammer end hidtil. Finn Madsen forklarer hvordan. ”Hvis man arbejder under sit ophold i Danmark, indtræder der i dag i princippet fuld skattepligt fra første dag i landet – med mindre arbejdet opstår uforudset. Og den ordlyd er utidssvarende i dagens verden, hvor alle har mobiltelefoner, internet og konstant er i berøring med sit arbejde. Med den nye lov skelnes der ikke mellem ferieophold og arbejde. Det betyder, at alle iværksættere, selvstændige, bestyrelsesmedlemmer osv. med bolig i Danmark fra 2019 frit kan rejse, opholde sig og arbejde i landet op til 90 dage om året.”
Finn Madsen mener, de nye regler er langt mere gennemskuelige og lempelige for de erhvervsaktive udedanskere, som ejer fast ejendom i Danmark.
Som nævnt indledningsvis er de nye regler for skattepligt endnu ikke vedtaget. Men høringen i folketinget tyder klart på, at forslaget bliver til lov fra 1. januar 2019.
Råd fra den lokale skatterådgiver
Fra sit kontor i Centro Idea følger Mette Skovby Jensen nøje udviklingen i skatteforholdene mellem Danmark og Spanien. Hun synes, det er fint, de danske myndigheder opdaterer lovgivningen omkring skattepligt og tilmed gør den mere gennemsigtig. Omvendt er hun ikke i tvivl om, at det er ønsket om at forhøje statens skatteindtægter, der ligger bag det nye lovforslag.
”For ti år siden opsagde Danmark dobbeltbeskatningsaftalen med Spanien og Frankrig for at sikre beskatningen på alle danske pensioner. Og nu strammer de grebet for at få flere udedanskere gjort skattepligtige i Danmark. Tendensen er klar; skattevæsenet er blevet mere patriotisk med årene – stik i mod EU-ånden,” mener den danske skatterådgiver, som dog også mærker et klart attitudeskift hos det spanske skattevæsen. Således bliver hun dagligt kontaktet af sine klienter, fordi de modtager post fra myndighederne, som de ikke forstår indholdet af.
”Skattevæsenet interesserer sig mere end nogensinde for, hvem du er, hvad du ejer og hvad du tjener. Ser de chancen for at opkræve nogle skatter af dig, gør de det. Den større åbenhed og bedre koordinering på tværs af grænserne giver alle myndigheder en indsigt, de ikke havde tidligere. Derfor spørger de til din formue, din indkomst og, ikke mindst, din ratepension,” fortæller Mette Skovby, som anbefaler de spaniensdanskere, der bliver kontaktet af skattevæsenet, til at slå koldt vand i blodet og få sin skatterådgiver til at tage dialogen, som der oftest findes en fredelig løsning på. Hun anbefaler også, man gør det i tide.
”Reager på alle anbefalede breve. Nogle tror, at hvis man ikke gør noget, så sker der ikke mere. Men det er en fejl – og overskrider man skattevæsenets tidsfrist, kan man ikke gøre noget som helst.” Mette Skovby slutter med endnu et opråb til de danske residenter i Spanien. ”Folk må forstå, at tingene går efter bogen i dagens Spanien. Man kan ikke længere skjule eller løbe fra noget. Og det betaler sig sjældent at springe over, hvor gærdet er lavest. Vi bor i et billigt skatteland, hvor det ikke er værd at få ødelagt sin nattesøvn for at spare lidt i skat.