Det danske magasin i Spanien
”Kom maj du søde milde” oprindelig skrevet af den tyske digter C. A. Overbeck,
beskriver lige netop den glæde og følelse, jeg har over min yndlingsmåned over alle årets 12 måneder.
Selvfølgelig spiller det også en rolle, at jeg har fødselsdag den måned.
I år fylder jeg 75, så det føles nærliggende, at denne måneds artikel handler om aldring.
Jeg er gået ind i kampen, og jeg kan rigtig godt lide det. Indenfor de rammer, de begrænsninger og muligheder jeg har, gør jeg mit bedste for at holde mig i form og være ungdommelig.
En nær ven, der er healer, udtalte for et par dage siden til mig ”alderdommen er mangesidet, og det er let at føle sig utryg. Mange føler angst, og er man svag og syg, kan det føre til depression. Får man oven i købet kemisk medicin, kan det hurtigt gå ned ad bakke.”
Alderdommen er ganske rigtig mangesidet. Datoen på dåbsattesten kan vi ikke ændre, men det er hver eneste menneske – dig og mig – der beslutter, hvordan vi forholder os til vores alder og vores livsbetingelser.
Jeg er en stor beundrer af nylig afdøde Stephen Hawking. Ikke fordi jeg forstod så meget af al hans videnskab, men fordi han, på trods af hans alvorlige sygdom, utrættelig videregav sin enorme viden og tro om universet. Desuden har han formet en masse citater, hvorom der er skrevet bøger. Et af hans citater, som jeg har taget til mit hjerte, også fordi jeg selv altid har gået ind for det ”Hold aldrig op med at arbejde.” Det kan roligt siges, at han efterlevede dette citat fuldt ud, da han var aktiv med at videregive sin viden og overbevisninger lige til det sidste.
Jeg elsker mit arbejde, og jeg har i sinde at blive på min pind, indtil jeg dratter ned.
Når jeg føler, jeg er med til at gøre en forskel bliver jeg så glad og let om hjertet. Jeg er tvunget til at holde mig nogenlunde i form, hvilket mine to hunde ser som deres vigtigste arbejde og gerne traver mig en 6 – 8 km daglig.
Det er vigtigt at holde sig kreativ. Det gør jeg ved at holde mig fagligt ajour og skrive. Jeg elsker mit fag. Det er både mit arbejde og min største hobby. Kunderne og medarbejderne holder mig også til ilden. Det forventes også, at viden om kassesystem og lagerstyrring er rimelig, selvom der ofte smiles lidt kærligt af mig, når jeg ikke helt kan følge med, men jeg gør mit bedste. Er medarbejderne lidt næsvise angående min manglende hurtighed indenfor IT verden, svarer jeg rapt igen, at jeg er fra den årgang, hvor kun de rigeste havde telefon.
Jeg er af den inderlige overbevisning om, at alle aldre har det bedst med at leve i menneskelige forhold, hvor alle aldre er repræsenterede.
 

Kosten

Det er vigtig at drage kærlig omsorg for din krop og være bevidst om at spise og drikke sundt.
Husk at drikke vand. Det er en billig og virkningsfuld udrensningsteknik. Mange undersøgelser viser, at vores tørst synes at mindskes med årene. Vi får for lidt vand og dehydreres. Det kan føre til en hel masse symptomer såsom hovedpine, forstoppelse træthed og tør hud. Vi består af ¾ dele vand. Så drik et par liter om dagen. Husk at sodavand, kaffe og te ikke regnes med.
Sørg for at din mad er frisk og allerhelst økologisk. Når du laver mad, så lav mad med kærlighed til dine råvarer. Giv dig tid til at forberede din mad. Da jeg en gang for mange år siden var på en kineseologi skole, fik vi den skønneste morgenmad. Når kokkepigen var i godt humør struttede maden af glæde og livskraft, og når hun var sur, føltes det hele bare fladt og trist.
Vi sender meget mere ud med vores følelser, end vi tænker over.
I denne her del af verden, dør vi som regel, af de sygdomme, der almindeligvis kommer, når vi ældes, og ikke pga. alderdom. Ved at spise sundt og rent, kan vi antagelig reducere eller udsætte de sygdomme f.eks. kræft, hjertesygdomme, demens, sygdomme i led og et dårligt immunsystem.
Personligt mener jeg, at det er næsten lige så vigtigt, hvordan du spiser, som hvad du indtager.
Når maden er foran dig, så sid et øjeblik og se på maden, tak evt. for den, at du har mulighed for at spise sådan en dejlig mad. Det får de vigtige fordøjelses sekreter til at starte deres produktion allerede i mundhulen. Spis langsomt og tyg maden grundigt inden du synker den.
Når du føler dig mæt, så stop med at spise. Læg kniv og gaffel fra dig imellem hver bid.
Sørg for at der en god rolig stemning, hvor du spiser. Lad være med at søge tilflugt i mad, når du er stresset eller nervøs. Det bliver let til for meget og for dårlig mad, der så får vægten til at stige, og så er vi inde i den onde cirkel.
Jeg fraråder at spise eller drikke mad fra mikroovnen.
 

Kosttilskud

Jeg tror på, at hvis du spiser en sund velafbalanceret kost, og kombinerer det med gode kvalitets kosttilskud, har du en god mulighed for at bevare din vitalitet med alderen.
Sørg for et god kombination af et multivitamin/mineral produkt. Vitaminer er nødvendige for at bevare din sundhed. Efter min mening har vi brug for større doser end diverse officielle sundhedssystemer anbefaler for at holde os på toppen.
 • B vitaminer er vigtige at indtage. Mange lider af B-vitaminmangel. En stor del skyldes den industrimæssige forarbejdning af vores mad, sammen med vores overforbrug af stimulanser såsom sukker, alkohol, kaffe og medicin. 
Mangel på B vitaminer kan give sig udslag i søvnløshed, træthed, dårlig immunforsvar, væskeansamlinger, fordøjelsesproblemer og nervøsitet.
 • Når du er ældre, så vær meget opmærksom på at få tilskud af B12. Det menes, at være det vitamin, der påvirkes mest af aldring. Der har været undersøgelser, der viste at ca. 20% af alle mennesker over 65 år led af B12 mangel. Det er et vitamin, der giver ro og balance og er med til at bevare åndsevnerne. En almindelig blodprøve på B12 kan ikke altid stoles på, idet en almindelig blodprøve ikke viser cellernes indhold af B12. B12 arbejder tæt sammen med Folsyre og derfor kan det være godt at tage dem sammen.
 • Q10 er en antioxidant der har vist sig at forbedre hjertemusklens funktion. Det findes i alle kroppens celler og indgår i cellernes energifabrikker. Q10 kan medvirke til at styrke hjertet og mange andre funktioner i kroppen. Får du statiner, kan det medvirke til at sænke bivirkningerne af medicinen.
 • E vitaminet kaldes ungdomsvitaminet. Det gør blodet letflydende og har stor betydning for hjerte og kredsløb.
 • Mange af os ældre oplever ofte, at vi bliver lettere irritable med lettere tendens til stress og panikanfald. Ofte er der også involveret søvnproblemer. Det kan være et tegn på at vores lykkehormon seretonin falder, hvilket det ofte gør med alderen. Har du ikke tilstrækkelig med serotonin kan det påvirke hukommelsen. For at hjernen kan producere tilstrækkelig med seretonin, kan det være en god ide at tage tilskud af tryptofan. Tryptofan medvirker til at normalisere seretonin.
 • Lecitin er et fedtstof, der findes i alle levende celler. Lecithin har stor betydning for vores hjerne og nervesystem. Et stof i lecithin hedder cholin, der kan medvirke til at sikre en god hukommelse og beskytte mod senil demens.

Tips

 • Sørg for at få noget fysisk træning. En træning du kan lide og som gør dig glad og fleksibel både fysisk og psykisk. Selvom det somme tider føles lidt svært, så sørg for at omgive dig med mennesker, der respekterer dig og ser dig som et menneske og ikke som et væsen, hvor der fokuseres på din dåbsattest, hvilket kan være vanskeligt i vores kultur.
 • Læg op til munterhed i din hverdag. Der er ikke noget så livgivende og sundt som en god latter, der kommer helt nede fra mellemgulvet.
 • Hold dig livsfuld og glad. Vær opmærksom på, at bevare et ungdommeligt sind og lad kærlighed have en stor plads i dit hjerte.
 • Måske skal vi lære at sige lidt mere ”pyt” når der noget, der ikke lige går, som vi forventer.
 • Husk at lege og være i nuet. Det kan være med dine husdyr eller børnebørn eller oldebørn. Tag dem evt. med i en dejlig forlystelsespark og nyd hvordan de boltrer sig, mens du sidder på en dejlig bænk. Du tager ikke med i rutsjebanen – ikke fordi du er gammel, men fordi du ikke har lyst. Der er stor forskel.
 • Vær opmærksom på at få nogle gode oplevelser. Kan du lide at danse, så lad det være en dejlig hobby. Det er godt for både krop, sjæl og hukommelse.
 • Vi kan ikke vende vores kronologiske alder, men istedet for at beklage os over alderens besværligheder, kan vi gøre rigtig meget for at bevare vores vitalitet og livsglæde og føle os i live, så vi har det bedst muligt både følelsesmæssigt og fysisk.
Af Anni Dahms. Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.