Det danske magasin i Spanien
Den Skæve Vinkel: Javier García León
Hans blod er spansk. Men hans hjerte og hjerne er halvt danske. Derfor er det, for første gang, en spanier, vi sætter en skæv vinkel på. Javier García León er kendt for sit advokatkontor og for sin rolle som oppositionsleder i Fuengirola. Men han har meget mere at byde på.

Et tilfældigt bekendtskab og lidt nysgerrighed fik en ung Javier til at melde sig til danskundervisning. Det var tilbage i 1999 og stedet var Madrid. Det var kun for sjov, men det nye kursus endte med at åbne en helt ny verden for den nyudklækkede advokat.

Spanieren, der blev halvt dansk

Javier sugede sproget og den danske kultur til sig. Og den danske sproglærer åbnede døren til nye danske bekendtskaber og et interessant netværk.
”Alt var nyt og spændende og jeg rejste flere gange til Danmark. Jeg mødte nye mennesker, som gav mig et nyt syn på flere ting. Og jeg fik også et godt øje til de danske piger. Det er ingen hemmelighed,” fortæller Javier med et lunt smil.
Men det nye netværk gav ham hurtigt en opgave for en dansker, der havde brug for juridisk bistand i det spanske.
”Det var en bolighandel på Costa del Sol, som skulle på plads. Det var den første af den type opgaver, jeg fik,” husker Javier, som indtil da havde specialiseret sig i straffesager i Madrid, hvor han havde etableret sig efter endt praktik. Opgaven skulle vise sig blot at blive den første af mange ture til Costa del Sol. Og tilsvarende at blive første spadestik til hjertebarnet; advokatkontoret.es i Fuengirola, som denne sommer fylder ti år.

Kald mig blød socialist

Det var ikke kun det nye advokatkontor, Javier brændte for. Efter endnu et nederlag til Partido Popular ved kommunalvalget i ’07 besluttede han sig for at gøre en aktiv indsats for at få nyt liv i byens sønderslåede socialistparti.
”På dansk kan det lyde lidt voldsomt og være misvisende at sige, jeg er socialist. Men sådan det hedder det på spansk. Dybest set er jeg socialdemokrat, som vi kender det fra Danmark,” forklarer den entusiastiske politiker, som fint kan identificere sig med store dele af Podemos’ socialpolitik og Ciudadanos’ økonomiske politik.
”Sammen med disse to partier skal vi samle flertal. Det gælder både på landsplan og her i Fuengirola,” mener Javier, som var borgmesterkandidat for PSOE ved kommunalvalgene i både 2011 og ’15. Det gik hæderligt, men Javier blev ikke borgmester. Måske tredje gang bliver lykkens gang?
 
Jura og politik lyder tørt i nogles ører. Men ikke for Javier, som er blevet politiker med hjertet.
 
”Den sociale velfærd er min kæphest. Vi skal alle have mad på bordet og bare en lille smule købekraft. Ellers fungerer samfundet ikke. Heller ikke for erhvervslivet.”

Rejser med spirituel rygsæk

Når kontoret og rådhuset bliver for trængt, tøver den dansk-spanske advokat ikke med at pakke rygsækken og udfordre fjerne rejsemål.
”Jeg har det bedst, når jeg rejser med ”benene på jorden”. Det vil sige med rygsæk og indkvartering på hostels, hvor man let falder i snak med andre rejsende,” forklarer Javier, som oftest rejser i godt selskab med sin kæreste eller nærmeste venner. Men én gang om året har han behov for at tage alene af sted.
”Det er en god mulighed for at meditere og reflektere lidt over tilværelsen. Jeg er ikke religiøs men lidt spiritual,” afslører han.
”Gastronomi er et vigtigt element af rejsen. Jeg elsker god og anderledes mad – specielt i godt selskab. Og vin har jeg altid interesseret mig for. Det har måske noget at gøre med mine rødder.”
Javier kommer nemlig fra en lille by nær Cáceres i Extremadura regionen, hvor mange familier dyrker egen vin til privatforbrug.
”Vinen bliver ikke altid lige god,” griner Javier, som varmt anbefaler Málaga-provinsen nyere bodegaer og vine.
”Tag til Ronda og besøg eco-bodegaen Fernando Schwartz. Deres rødvin ”Acinipo” er spændende og rigtig god til prisen. Det samme gælder hvidvinen ”Flor Floris” fra byen Álora, som nu forhandles flere steder,” er hans bedste tips til vinelskere.
Tips til sportsfolket har han derimod ikke, for Javier har aldrig specialiseret sig i én sportsgren, for han elsker dem alle; basketball, tennis, padelsurf, ridning og sejlsport.
Nogle aktiviteter praktiserer han med spaniere. Andre med danskere.
Javier García León er en ægte spaniensdansker.

Ti Skæve til Javier

1. Har du en tilbagevendende drøm?
Jeg kunne godt tænke mig at bo og arbejde et par år i Danmark. Det skulle så være København. Jeg har kun været dér som turist.
 
2. Hvad har været dit livs største udfordring?
At få advokatkontoret.es på benene. Det var ikke lige let at samle det rette team med de rette kompetencer.
 
3. Hvad er din mærkeligste vane?
Jeg fejrer altid brødkrummer eller andet ”smuds” af bordet, når jeg sætter mig. Det gælder alle steder. Også hos private.
 
4. Hvad er den største forskel på Spaniere og danskere anno 2017?
Danskerne er fortsat bedre organiseret og mere ansvarsbevidste. Men vi ligner hinanden mere og mere.
 
5. Hvornår bliver du blød om hjertet?
Det gør jeg generelt over for ældre og handicappede.
Og tilsvarende når jeg ser folk gøre et frivilligt stykke arbejde. Sommeren ’97 tilbragte jeg selv i Peru for at tage mig af børn på et børnehjem.
 
6. Hvis du en dag bliver borgmester i Fuengirola, hvad bliver så dit første tiltag?
Jeg ville arbejde på et nyt havneprojekt, et nyt Mercacentro, og en bedre udnyttelse af byens infrastruktur med flere gågader, mere plads til cyklisterne og mindre busser men med flere afgange. De danske byer er mit forbillede.
 
7. Hvad skal der til, for at PSOE atter kan blive Spaniens største parti?
Partiet skal tilpasse sig de nye tider. Samfundet ændrer sig – det samme skal PSOE. Jeg mener, Pedro Sánchez er den rette formand for partiet.
 
8. Hvad er historiens mest opsigtsvækkende retssag?
Det er, uden tvivl, Nuremberg-retssagen mod nazisterne. Lidt mere lokalt er det Wanninkhof-sagen fra ´99, hvor Dolores Vázquez blev fejldømt for mordet på en 19-årig pige fra Mijas.
 
9. Hvor skal du hen på sommerferie i år?
Vi holder åbent hele sommeren, så jeg arbejder. I stedet tog jeg ferie i april og var to uger i Israel y Jordan.
 
10. Når jeg bliver gammel, vil jeg …
… bruge min tid og penge på at rejse. Og gøre alt for at bevare et godt helbred.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.