Pinligt. Jeg, der var en flittig biblioteksgænger i Danmark, har nu boet fire år i Spanien uden at have besøgt et eneste bibliotek. Så da Mari Carmen Martín Lara, direktør på Benalmádena bibliotek i Arroyo de lo Miel, spurgte, om vi ville komme og besøge biblioteket, var det en perfekt anledning.
Mari Carmen kontaktede La Danesa, fordi hun gerne vil fortælle, at biblioteket faktisk har en afdeling med danske bøger samt en omfattende afdeling af engelske bøger.
”Vi vil også gerne opfordre til, at brugerne donerer deres skandinaviske bøger. Vores udenlandske afdeling er udelukkende opstået pga. donationer, og vi vil gerne hele tiden af have nye, spændende bøger at tilbyde,” fortæller Mari Carmen.
Forbrugeren i centrum
Forbrugeren i centrum lyder bibliotekets slogan, som præger enhver folder og pamflet i skrankens arsenal, og det er tydeligt, at personalet godt ved, at deres arbejdsplads eksisterer for og netop pga. brugerne.
”Vores løn er betalt af offentlige midler, derfor lytter vi til vores brugere,” siger Mari Carmen, da hun viser mig sofahjørnet med selvhjælpsbøger, der ligger i en afsides krog af biblioteket, og som netop er konstrueret på baggrund af brugernes ønsker.
Et ældre par vandrer umærkeligt rundt imellem bogreolerne i den engelsksprogede afdeling, piller af og til en bog ud og bladrer lidt rundt. Der er mange, der bruger bibliotekets faciliteter, og det er egentlig ikke nogen overraskelse, for her indbydes til, at man kaster sig over en klassiker i læsesalen eller i et af sofahjørnerne.
”Med internettets fremkomst har biblioteket fået en ny funktion. Vi er ikke længere blot et katalog over læsestof og information, vi er brugernes ’tredje sted’ – der er hjemmet, der arbejdet eller skolen, og så er der os. Vi skal inspirere og motivere brugerne i deres fritid,” fortæller Mari Carmen, der er taknemmelig over, at kommunen aldrig har glemt biblioteket økonomisk, trods skiftende byråd.
I 2015 vandt biblioteket prisen ’Liber 2015’, der gives til dét offentlige bibliotek i Spanien, der formår at tilbyde den bedste boglige støtte og atmosfære til sine besøgende. Prisen står på sin egen piedestal i bibliotekets læsesal og det er noget, personalet her er stolte over, mærker man.
”Mange unge mennesker bruger vores faciliteter til at studere i,” hvisker Mari Carmen og slår ud med armen imod en læsesal fuld af unge mennesker, der koncentreret skribler i notesbøger eller på deres bærbare computere. Der er wifi-forbindelse på hele biblioteket og fra flere af de bærbare, snor der sig kabler ned til de strategisk placerede stik i gulvet, der lader ledningerne suge strøm til computeren. Man er godt klar over, at information ikke kun findes som sorte bogstaver på hvidt papir i en flot indbinding på bogreolen, men at den i vores moderne tid i høj grad indsamles via internettet, og man har sørget for, at faciliteterne passer til de studerendes behov.
Skulle man lade en knappenål falde til gulvet i læsesalen, ville landingen nærmest give genlyd. Sagt med andre ord hersker der en hyggelig men stille atmosfære, og det kan være lidt af et chok at opleve så mange spaniere være så tavse på én gang, men bibliotekets læsesal er bevis på, at det højlydte folkefærd også har brug for et stille fristed.
Der er ikke brug for læselamper på bordene i læsesalen for hele glasfacaden på biblioteket vender ud imod Parque Paloma i Torremolinos, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. I søen direkte foran det kæmpe vinduesparti sopper et svanepar fornøjet rundt, og flere af parkens påfugle holder til her i nærheden af biblioteket, hvor de lader deres prangende halefjer hænge frit ned fra gelænderet på brandtrappen.
Psst! Det er gratis
Det koster ingenting at anvende bibliotekets faciliteter. Du skal kun oprette lånerkort, hvis du vil låne en bog med hjem. Det er enormt nemt at oprette sig som bruger, hvilket personalet hjælper dig med. Medbring blot dit pas eller dit NIE-bevis – så er du oprettet og klar til at tjekke dine første lån ud efter fem minutter. Lånerkortet giver dig mulighed for at låne bøger på ethvert bibliotek i hele Andalusien, men bøgerne skal afleveres tilbage på det samme bibliotek, de er udlånt fra. Man kan låne op til 12 materialer i 14 dage – derefter kan lånetiden forlænges i 10 dage, max. tre gange via web, telefon eller ved at tage hen til biblioteket.
Med mit pas som garant, går jeg op i skranken og får lavet et lånerkort. Jeg udfylder en lille seddel med oplysninger og bliver høfligt foreslået at kigge rundt i mellem hylderne, imens kortet udstedes. Fem minutter senere vender jeg tilbage til skranken med en bog under armen, som jeg kan tjekke ud med mit nye lånerkort. Jeg går direkte ud i Parque Paloma og slå mig ned på en bænk i skyggen.
Af Louise Mercedes Frank. Video: Louise Mercedes Frank & Simon Goltermann