Det danske magasin i Spanien
Tænderskæren kan føre til alvorlig reduktion af tandhøjden.

• Har du bemærket, at dine tænder er slidte, og at det synes at blive værre og værre?
• Føles det som om du har flere forskellige sammenbid, der kan føles rigtige, når du tygger sammen?
• Føles dine kæber trætte efter en lang dag, eller når du vågner om morgenen?
• Vågner du nogensinde med hovedpine?
• Klager din sengepartner over lyde fra tænderskæren?
 
Så er det på tide, at vi sammen får set på sagen, og får sat en behandling i gang, som passer lige præcis dig.
 
At skære tænder og/eller presse tænder er en ufrivillig vane, der ofte foregår mens vi sover. Denne uvane, som kan forstærkes af stress, lider 10-20% af befolkningen af, og kan resultere i hovedpine og kæbe-, nakke- og øresmerter. I nogle tilfælde fører tilstanden også til en sænket bidhøjde, eftersom tænderne slides i højden, og i sidste ende kan der ses samling af spyt i mundvige, som kan føre til rødme og svien og endda eksem, samt et skæmmet smil.
Hos Clínica Dental Escandinava ønsker vi at informere om vigtigheden af at forebygge tandslid forårsaget af tænderskæren og/eller tandpres ved hjælp af bidskinner, samt genopbygge tænder, der er meget beskadigede af sliddet. Dette kan i nogle tilfælde gøres med plastopbygninger/-facader, og i andre tilfælde er det nødvendigt med porcelænsfacader eller -kroner for at genoprette den normale kæberelation.

Hvad er behandlingen mod tænderskæren og tandpres?

Vi anbefaler, at patienten får fremstillet en bidskinne i akryl, som denne sover med for at forebygge yderligere slid. Samtidig kan en bidskinne aflaste muskler, led og tænder fra tænderskæren. Hvis tandpres diagnosticeres, kan en blød bidskinne hjælpe med aflastning og virke som en ”støddæmper” af kæben.
 
Som regel bruges bidskinnen om natten, eller mens patienten er hjemme, da bidskinnen gør det vanskeligt at tale.
Hvis patienten skærer eller presser tænder i dagtimerne, kan det oftest afhjælpes ved at gøre patienten opmærksom herpå, og informere om, at tænderne blot bør ramme hinanden i ca. 30 minutter om dagen, altså i den tid, der bruges på at tygge den mad, vi spiser. Resten af tiden skal underkæben afslappes.
Hvis tænderskæren er om natten, hvor vi er uvidende om vores handlinger, er det vigtigt at anskaffe sig en bidskinne for at undgå kraftigt slid.

Er tænderne allerede er slidte?

I disse tilfælde er det vigtigt at genopbygge højden af tænderne. Dette gøres i flere stadier. Først genopbygges store kindtænder med keramikkroner eller plastopbygninger, for at løfte og holde biddet. Vi forsøger altid at være så konservative som muligt af hensyn til dine tænders sundhed, og førstevalget vil være den behandling, der er mest tandsubstansbesparende. Hvis tænderne har taget meget skade af sliddet, er der brug for en krone for at kunne lave en løsning, der holder.
En selvfølge er, at disse behandlinger kræver, at patienten efterfølgende bruger en bidskinne for at beskytte de nye kroner/fyldninger/facader.
Det er vigtigt at forstå, at for at få en ny bidhøjde af dit smil (give dig udseendet af tænder, der igen har den rigtige længde) er vi nødt til at kigge på hele dit tandsæt. Ved at medinddrage de bageste kindtænder forhindres, at der sker frakturer.
Disse tilfælde er komplekse og kræver en dybdegående undersøgelse forud for behandlingen for at få det bedst mulige resultat.

Mit barn skærer tænder. Er det farligt?

En del børn skærer meget tænder i deres mælketandsæt og får meget nedslidte mælketænder. Men de har ingen symptomer, og skal derfor heller ikke behandles

Hvorfor får man tænderskæren?

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor man skærer tænder. Tænderskæren anses i dag for at være en form for søvnforstyrrelse på lige fod med uro i benene. Det skyldes primært forhold i centralnervesystemet og kan bl.a. påvirkes af psykologiske faktorer, koffein, nikotin, medicin m.v.
Det hænder også, at tænderskæren opstår efter hjerneskade eller sygdom. Dette gælder især sygdom knyttet til bevægelser i ansigtet. Tænderskæren kan også være bivirkning af enkelte typer medicin, rettet mod psykiatrisk sygdom, som for eksempel bestemte typer af medicin mod depression.
Så mange som en tredjedel af alle børn skærer tænder, især i fem-seksårs alderen. De allerfleste vokser sig fra problemet, men selv tænderskæren i en kort periode kan medføre beskadigelse af de permanente tænder.

Hvad kan jeg selv gøre?

Det første du bør gøre er, at komme til undersøgelse hos en tandlæge eller en tandplejer. Her vil vi få klarlagt, hvor sliddet stammer fra, og hvilke behandlinger, der er bedst for dig.
Et eksempel kunne være, at vi via spørgsmål vedr. syreholdige drikkevarer, medicin/sygdomme sammenholdt med dine børstevaner, finder ud af, at dit tandsæt tager skade af dit daglige mønster, og informationen vil kunne mindske yderligere slid. Generelle råd kunne være:
• Syreholdige drikkevarer bør nedsættes, og bør indtages sammen med de store måltider (morgenmad, middagsmad, aftensmad).
• Børst ikke tænderne en time før og en time efter indtaget af den syreholdige væske.
• Lider du af reflux-sygdomme eller menes at have øget syreindhold i mundhulen, bør du drikke mere vand, for at neutralisere.

Skærer du tænder om natten og indtager syreholdige drikkevarer, vil skaden/tandsliddet være mere end dobbelt så stort, end hvis det var den ene komponent alene.
Af tandlæge Eja Christensen Clínica Dental Escandinava

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.